Megjelent: 10 éve

Kapcsolatrendszer a nulláról

Beilleszkedni egy új munkahelyre nem könnyű. Elköltözni egy új környezetbe szintén nehéz feladat. Hát még ha a kettőt egyszerre kell megvalósítani: egy idegen országban, ismeretlen emberekkel együtt dolgozni, új vállalati és környezeti kultúrába illeszkedni. Ehhez bizony segítség kell - enélkül a befektetett idő, energia és pénz mind pocsékba mehet. Hiszen ha az expat vagy a családja nem érzi jól magát új lakóhelyén, akkor könnyen kudarcba fulladhat az egész projekt - az expat pedig távozik. Ennek elkerülésére született a destination service, ami gyűjtőneve azoknak a szolgáltatásoknak, melyeket egy kiküldött az új lakóhelyével kapcsolatban igényelhet. Ide tartozik többek között a lakáskeresés, a költöztetés, a beilleszkedés, a családdal való törődés - azaz mindazok a körülmények, melyek megkönnyítik az idegenben való eligazodást. Cziczárdi Györgyi, relocation szakember, az Expat Center ügyvezetője az általuk nyújtott destination service felépítéséről beszélt.

Mi történik az első egyeztetés során, amikor az expat nyilván még a saját otthonában van?

Igen, ekkor még nincs itt. Első lépésként megbeszéljük vele, milyen lépésekből fog állni az áttelepülése, megbeszéljük mire lesz szüksége és egyeztetünk az elképzeléseiről, például a lakással, a gyerekek iskoláival, óvodáival kapcsolatban.


Az első találkozás az orientation túrán történik?



Ez mindig a cégtől függ. Abban az esetben, amikor az állásajánlat elfogadása előtt kérik a városbemutatást, akkor az első lépés az orientation. Legtöbbször azonban több dolog zajlik párhuzamosan: a költöztetés szervezése, az engedélyek kérelmezése és ezzel egy időben mutatjuk be a várost, majd kezdjük el a lakáskeresést is.


Volt már, hogy ennek során az derült ki, Magyarország nem felel meg a kiküldött szakember elképzeléseinek?



Nem tudok róla, hogy az ország vagy a város adottságai miatt utasítottak volna vissza egy kiküldetést. A döntés általában több összetevős és leginkább az adott expat munkavállaló személyes érdekei, karrier lehetőségei a döntőek szerintem, mindemellett fontos tényező természetesen az új lakóhely is. Magyarország azért szerencsére nem a legnagyobb kihívást jelentő desztináció, hiszen vannak helyek a világon, ahol például a szmog miatt nem látják a járókelők az eget vagy rettenetes a közbiztonság. Természetesen, mint minden nagyvárosban, Budapesten is vannak kellemetlenségek, van forgalmi dugó, vannak zsebtolvajok, de mindent egybevetve ez egy gyönyörű és biztonságos város. Igyekszünk a városnak minden oldalát bemutatni: nem titkoljuk el a várható kellemetlenségeket sem, de nyilván látják a külföldiek, hogy ez egy élhető hely, jó adottságokkal.

Hogyan zajlik egy költözés, mennyi holmival szoktak érkezni a külföldi szakemberek? Jellemzően most, nyáron zajlanak a költözések?


Igen, a legtöbben nyáron költöznek és a holmi mennyisége mindig változó. A családosok nyilván több dolgot hoznak magukkal, mint az egyedülállók. Vannak, akik az egész lakásukat egy az egyben átköltöztetik, ilyenkor a bútorokat, virágokat is csomagoljuk. Persze a mennyiséget és a szállítandó holmikat előzetesen mindig felmérjük és ennek megfelelően csomagoljuk, szállítjuk. A legtöbben a háztól-házig költözést kérik, ami abból áll, hogy mindent becsomagolunk, a bútorokat szétszereljük ha kell, majd bepakolunk, elszállítjuk és a megadott címen pedig mindent a helyére teszünk, összeszerelünk és "berendezzük" az új lakást. Ehhez rengeteg előzetes egyeztetés kell, de mivel már van tapasztaltunk, 1-2 hét alatt le szoktunk bonyolítani egy teljes átköltöztetést is. Az elmúlt években szerte a világból költöztettünk Magyarországra expatokat: Indiából, Dél-Afrikából és persze Amerikából is.


Hogyan történik itthon a lakóhely kiválasztása, általában milyen szempontokat állítanak az expatok? Jellemzően hol szeretnek lakni?



Az igényeik felmérése alapján segítünk nekik megtalálni a megfelelő ingatlant. Általában a munkahely vagy az óvoda/iskola közelsége és a jó közlekedés a legfőbb szempontok, de van olyan is, akinek a lakás felszereltsége a leglényegesebb. Expat családok jobban kedvelik a budai övezeteket (II. és XII. kerület), mivel a nemzetközi iskolák közelében szeretnek lakni. Fiatalabb párok vagy egyedülállók pedig inkább a pesti, belvárosi részeket keresik, ahol minden gyorsan elérhető és több lehetőség van a szórakozásra.


Hogyan tudják felmérni minimális helyismeret nélkül, hogy hová költözzenek?



Erre vagyunk mi: a mi segítségünkkel. A lakáskeresés előtt mindig javasoljuk az orientation túrát, hogy reális elképzeléseik legyenek és fel tudják mérni, hogy a város adta lehetőségek alapján mit szeretnének.


Hogyan segítenek a gyerekek beiskolázásában, óvodakeresésében?



Az iskolakeresésben is teljes körűen segítünk, akár speciális óvoda vagy iskola felkutatásában is, egészen a beiratkozásig.


Hogyan lehet segíteni az expat párjának beilleszkedését? Akár álláskeresésben is segítenek a számára?



Nekik elsősorban a beilleszkedésben szokott elkelni a segítség, hogy megszokják és otthonosan érezzék magukat az új helyen. Erre szolgál a kulturális tréningünk, illetve van egy coach programunk is, kifejezetten expat feleségek részére, ami már nemcsak a helyi jellegzetességeket, szokásokat mutatja be, hanem kézzelfogható, praktikus tanácsokat ad a mindennapi élethez is. Például, hogy hogyan alakítsa ki nulláról a saját kapcsolatrendszerét, vagy hogyan találhatja meg önmagát ebben az új élethelyzetben - ennek van, hogy része a karriertanácsadás is.

Össze szoktak egymással ismertetni azonos országból érkező expatokat? Hogyan lehet még küzdeni az elszigetelődés ellen?


Természetesen sok példa volt már rá, hogy azonos országok családjait bemutattuk egymásnak. Ez biztonságérzetet adhat, ugyanakkor az elszigetelődésre nem épp az a "gyógyír", hogy csak a már megszokott kultúrájú emberekkel találkoznak, hanem éppen az, hogy megismerik és befogadják az új kultúrát, ismeretségeket kötnek a helyiekkel. Ez lehet a beilleszkedés kulcsa.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Így változik a munkavállalási engedélyek kiadása Magyarországon 2024-ben

A 2024-es év fordulópontot jelent a magyar munkaerőpiac történetében. A munkavállalási engedélyezési rendszer átalakulása nem csak új... Teljes cikk

10 perc után tudják, ha valakinek mentális problémája van - hol lesz a határa a virtuális asszisztensek képességeinek?

Sok számadat látott már napvilágot arról, hogy a munkaerőpiac különböző szegmenseiben hány ember munkáját tudja majd helyettesíteni a... Teljes cikk

Több száz IT szakembert keres dubaji központjába az Emirates

Az Emirates több mint 200 tapasztalt IT szakembert hív a közel-keleti metropoliszba dolgozni, köztük Magyarországról is. Teljes cikk