Megjelent: 4 éve

Kapok végkielégítést, ha azért mondok fel, mert más műszakba tettek, ami nekem nem felel meg?

Jár-e végkielégítés valamint 30 vagy 35 napos felmondási idő? A lényeg: 3,5 éve dolgozom határozatlan szerződéssel egy cégnél. Fel akarok mondani, munkámmal és magatartásommal sose volt probléma . A felmondás oka: pénteken éjjelre mentem be dolgozni, és egy füzetbe felírva közölték, hogy hétfőtől más műszakban kell dolgoznom. Semmi hivatalosan értesítés, nem jogkörét ellátó személy írta (kb mintha egy utcai ember írt volna egy cetlit nekem). Jogszerű ez a bejelentési forma? Nem kellett volna előbb? Milyen módon van esélyem rá, hogy végkielégítést kapjak? Teljesen ellehetetlenítették a munkavégzésem, orvosi időpontjaim is ehhez a jelenlegi munkarendhez igazítottam. Azonnali hatályú vagy rendes felmondással járhatna esetleg?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Azonnali hatályú felmondást eleve nagyon ritkán ajánlanék, hiszen annak a feltételeit nehéz kielégíteni, így belefuthat a jogellenes munkaviszony megszüntetés esetébe, melynek komoly következményei lehetnek. Nézzük a jogi helyzetet:

Az Mt.97.§-a alapján, mennyiben a munkaidő-beosztás jogával a munkáltató bír azaz, nem kötetlen munkarendben dolgozik a munkavállaló, úgy a munkaidőt az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményére, valamint a munka jellegére figyelemmel kell beosztania. Ez fő szabály szerint tehát a munkáltató joga és kötelezettsége, melyhez a munkavállaló hozzájárulása nem szükséges. Érvényesülnek azonban korlátok éppen azért, hogy a munkavállaló magán és családi élete szervezhető legyen. A munkaidő-beosztást legalább 7 nappal korábban, legalább egy hétre, írásban kell közölni. A munkáltató kivételesen, ha gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merül fel, legalább négy nappal korábban módosíthatja a korábban közölt munkaidő-beosztást. Ennél hamarabb nem jogosult a munkaidő-beosztását módosítani. Természetesen rendkívüli munkavégézést elrendelhet, de akkor figyelnie kell annak a korlátjaira, illetve az éves limitre. Amennyiben a munkáltató nem közöl megfelelő időben munkaidő-beosztást, úgy az utolsó munkaidő-beosztás az irányadó.

Nézzük ezt követően azt, hogy miként is kell közölni a munkaidő-beosztást.Az Mt. írásbeliséget ír elő, ez pedig jelenthet emailt, szabályzatot, illetve bármiféle olyan módot, amely az utasítás tartalmának és időpontjának változatlan visszaidézésére alkalmas. A munkáltatónak ráadásul munkaidő-nyilvántartást is kell vezetnie, abban is fel kell tűntetni a munkaidő-beosztást, valamint a tényleges teljesítést. A cetli ezért is aggályos.

A jogkövetkezmények vonatkozásában nehéz távtanácsot adni. Egyrészt az ember a körülmények összességét nem ismeri. Másrészt pedig a pereskedés hosszú és költséges dolog. Minden esetben jobbank tartom a vita békés úton történő megoldását. AZonnali hatályú felmondáshoz azt kell bizonyítania vita esetén, hogy a másik fél a munkaviszonyból eredő jelentős kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegte, illetve olyan magatartást tanusít, mely a vele való együttműködést ellehetetleníti. Ez szerintem itt nem áll fenn. ELvben azonnali hatályú felmondás esetén jogosult végkielégítésre, sőt a felmentési időre járó juttatásra is. Ezt azonban a gyakorlatban bírósági úton lehet csak érvényesíteni. Felmondani 3.5 év után az Mt.69.§ (2)(a) alapján 35 napos felmondási idővel mondhat fel. A munkavállaló a felmondását megindokolni nem köteles, így itt a történéseknek nincsen jelentősége. Végkielégítésre ugyanakkor nem lesz jogosult felmondás esetén.

Én beszélnék a munkáltatóval, esetleg jogász közreműködésével. Amennyiben helyben működik szakszervezet, fordulhat hozzájuk bizalommal.

Gondolja át alaposan.

Szép nyarat kívánok!

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Felmondhatok-e a táppénz alatt?

A munkáltató részéről munkaviszonyból származó jelentős kötelességszegésnek minősül-e, ha a táppénzen lévő alkalmazottjának több hónapon... Teljes cikk

Teljes munkaidős állásom mellé vállalhatok részmunkaidőset?

Teljes munkaidős állás mellett, lehet-e részmunkaidős munkát vállalni? Ha igen, akkor szabadság mennyi jár a részmunkaidősnél? Teljes cikk

Megteheti-e a munkáltató, hogy túlóra kifizetése helyett szabadidőt ad?

A rendes munkaidőm 6.40-15.00-ig tart, hétfőtől-péntekig, 1500 Ft/ órabérért. Korábban a rendes munkaidő után túlóráznom kellett 16.00-20.00-ig.... Teljes cikk