kapubanner for mobile
Megjelent: 8 éve

Kapok végkielégítést, ha azért mondok fel, mert más műszakba tettek, ami nekem nem felel meg?

Jár-e végkielégítés valamint 30 vagy 35 napos felmondási idő? A lényeg: 3,5 éve dolgozom határozatlan szerződéssel egy cégnél. Fel akarok mondani, munkámmal és magatartásommal sose volt probléma . A felmondás oka: pénteken éjjelre mentem be dolgozni, és egy füzetbe felírva közölték, hogy hétfőtől más műszakban kell dolgoznom. Semmi hivatalosan értesítés, nem jogkörét ellátó személy írta (kb mintha egy utcai ember írt volna egy cetlit nekem). Jogszerű ez a bejelentési forma? Nem kellett volna előbb? Milyen módon van esélyem rá, hogy végkielégítést kapjak? Teljesen ellehetetlenítették a munkavégzésem, orvosi időpontjaim is ehhez a jelenlegi munkarendhez igazítottam. Azonnali hatályú vagy rendes felmondással járhatna esetleg?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Azonnali hatályú felmondást eleve nagyon ritkán ajánlanék, hiszen annak a feltételeit nehéz kielégíteni, így belefuthat a jogellenes munkaviszony megszüntetés esetébe, melynek komoly következményei lehetnek. Nézzük a jogi helyzetet:

Az Mt.97.§-a alapján, mennyiben a munkaidő-beosztás jogával a munkáltató bír azaz, nem kötetlen munkarendben dolgozik a munkavállaló, úgy a munkaidőt az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményére, valamint a munka jellegére figyelemmel kell beosztania. Ez fő szabály szerint tehát a munkáltató joga és kötelezettsége, melyhez a munkavállaló hozzájárulása nem szükséges. Érvényesülnek azonban korlátok éppen azért, hogy a munkavállaló magán és családi élete szervezhető legyen. A munkaidő-beosztást legalább 7 nappal korábban, legalább egy hétre, írásban kell közölni. A munkáltató kivételesen, ha gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merül fel, legalább négy nappal korábban módosíthatja a korábban közölt munkaidő-beosztást. Ennél hamarabb nem jogosult a munkaidő-beosztását módosítani. Természetesen rendkívüli munkavégézést elrendelhet, de akkor figyelnie kell annak a korlátjaira, illetve az éves limitre. Amennyiben a munkáltató nem közöl megfelelő időben munkaidő-beosztást, úgy az utolsó munkaidő-beosztás az irányadó.

Nézzük ezt követően azt, hogy miként is kell közölni a munkaidő-beosztást.Az Mt. írásbeliséget ír elő, ez pedig jelenthet emailt, szabályzatot, illetve bármiféle olyan módot, amely az utasítás tartalmának és időpontjának változatlan visszaidézésére alkalmas. A munkáltatónak ráadásul munkaidő-nyilvántartást is kell vezetnie, abban is fel kell tűntetni a munkaidő-beosztást, valamint a tényleges teljesítést. A cetli ezért is aggályos.

A jogkövetkezmények vonatkozásában nehéz távtanácsot adni. Egyrészt az ember a körülmények összességét nem ismeri. Másrészt pedig a pereskedés hosszú és költséges dolog. Minden esetben jobbank tartom a vita békés úton történő megoldását. AZonnali hatályú felmondáshoz azt kell bizonyítania vita esetén, hogy a másik fél a munkaviszonyból eredő jelentős kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegte, illetve olyan magatartást tanusít, mely a vele való együttműködést ellehetetleníti. Ez szerintem itt nem áll fenn. ELvben azonnali hatályú felmondás esetén jogosult végkielégítésre, sőt a felmentési időre járó juttatásra is. Ezt azonban a gyakorlatban bírósági úton lehet csak érvényesíteni. Felmondani 3.5 év után az Mt.69.§ (2)(a) alapján 35 napos felmondási idővel mondhat fel. A munkavállaló a felmondását megindokolni nem köteles, így itt a történéseknek nincsen jelentősége. Végkielégítésre ugyanakkor nem lesz jogosult felmondás esetén.

Én beszélnék a munkáltatóval, esetleg jogász közreműködésével. Amennyiben helyben működik szakszervezet, fordulhat hozzájuk bizalommal.

Gondolja át alaposan.

Szép nyarat kívánok!

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a [email protected] címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Andirkó Balázs István LL.M. ügyvéd válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Cserép Zoltán öngondoskodási szakértő válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jogszerűen nem fizették ki a túlóráimat, ha táppénzen voltam?

12 órában dolgozom, ez év januárban 192 órát dolgoztam le, 176 óra helyett, így lett 16 óra túlórám. Februárban voltam betegszabadságon 3 napot.... Teljes cikk

Felmondási idő alatt is jár a temetési szabadság?

A 2 nap temetési szabadság arányosítható-e, ha felmondási idő alatt történt? Teljes cikk

Mit tudok tenni, ha nem kaptam meg a béremet a munkaviszony megszűnését számított 5 munkanapon belül?

Január 31-én szűnt meg a munkaviszonyom, tudomásom szerint az 5. munkanapon meg kellett volna kapnom a béremet és a papírjaimat, viszont ez még a mai... Teljes cikk