kapubanner for mobile
Megjelent: 7 éve

Kékpenészes és kecskesajtok a legmagasabb szintű gasztronómiában

A sajtok népszerűsége megkérdőjelezhetetlen, ha a magas gasztronómiai igények kielégítése a cél. Ismerje meg a kékpenészes, illetve a kecskesajtok legjellegzetesebb tulajdonságait.

Kékpenészes sajtok

A kékpenészes sajtok készítése során a sajtokat hosszú tűkkel szúrják át, hogy biztosítsák a megfelelő légjárást. A légjárásnak köszönhetően a penésznek lehetősége nyílik a további növekedésre. Így jönnek létre a sajton a jól ismert kék színű vonalak. A kék sajtok gyakran sós ízzel rendelkeznek, hiszen a tartósításhoz és a káros baktériumok megszüntetéséhez egyaránt kötelező a só használata.

A kékpenészes sajtok jellegzetes íze leginkább a minőségi, édes borokkal hozható elő a fogyasztók számára. A kékpenészes sajtok sós-édes íze igazi gasztronómiai különlegességnek számít a legkifinomultabb ízléssel rendelkezők között is. A sajt kora szintén fontos tényező, hiszen minél tovább érlelik a sajtot, annál szárazabb lesz.

Érdemes kiemelni a Montagnolo Kaserei prémium kékpenészes sajtot, amely 70% zsírtartalmú, tehéntejből készült és hideg érlelésű különlegesség. Hidegtálak, szendvicsek és borkóstolások mellé kifejezetten optimális választás, hiszen a kékpenészes sajt minden étel és ital ízét egyaránt képes feldobni.

A bárány- és birkahúsok és a sajtkülönlegességek egyvelege még a legmagasabb gasztronómiai igényekkel rendelkező vendégeket is képes elvarázsolni az egyedi ízvilágnak köszönhetően. Érdemes körülnézni a Matusz-Vad Webáruházban kapható sajtok között, mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelő tejterméket!

Kecskesajtok



A kecskesajtok évezredek óta népszerűek, hiszen készítésük kifejezetten egyszerű. A különböző típusú kecskesajtok a világ minden részén keresett tejtermékek. Ízét tekintve a kecskesajt elsősorban savanykásként jellemezhető, amely a sajtban található magas kaprilsav tartalom miatt van jelen. Azonban az érlelési időszak alatt a savanyúságot felválthatják a citrusos ízek is.

A kecsketej átlagos zsírtartalma 3,5%, amely elsősorban a tehéntejhez hasonlítható. A kecsketejből készült termékeket azonban a szervezet sokkal könnyebben képes megemészteni, így a gasztronómiailag érzékenyebbek is bátran fogyaszthatják. A kecskesajt érésekor az anyaga keményebbé válik, de mégis kellemesen lágy olvadást biztosít. Ideális választás különböző saláták, hidegtálak és borkóstolók mellé, hiszen az omlós állag és a savanykás-citrusos ízvilág a felsőfokú gasztronómiában is tökéletesen megállja a helyét.

A holland kecskesajtok szerte a világban híressé váltak a grillezés területén. A félkemény, 50%-os holland kecskesajtok egyszerűen grillezhetők, és steak-ek, hidegtálak mellé egyaránt ajánlottak. A sajtok világával még csak ismerkedni vágyók számára kifejezetten ajánlott a holland készítésű kecskesajt. Íze valóban jellegzetes, de senki számára sem túl intenzív.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk