Megjelent: 3 éve

Kérdések a bérpótlékokról

Öt témakörben merült fel kérdésem: 1/ Megszakítás nélküli munkarendben dolgozom. Előző munkahelyemen is így dolgoztam. Az előző munkahelyemen volt külön délutános pótlék (20%), és külön éjszakai pótlék (40%) is. A jelenlegi munkahelyemen azonban (ha 18-06 órás -éjszakai - beosztásban dolgozom), 30% pótlékot fizet a munkáltató. Miért van eltérés? Számít az, hogy ahol kétféle pótlékot fizettek, ott két nap munka, két nap pihenő volt a beosztás, a jelenleginél változik, itt 2-3 nap a munkavégzés, és 2-3 nap a pihenő is, vezénylés szerint váltakozva. (12 órás munkavégzés mindkét esetben.) 2/ Rendszeresen egészség károsító hatású anyaggal dolgozom, egyfajta oldószerrel, aminek a belégzése bódító, és légúti-és idegrendszer károsító hatása van. Napi rendszerességgel kell ezzel az anyaggal tisztítani a gépet, amellyel dolgozom. Szűrőálarcot nem biztosít a cég, csak védőszemüveget. Járna erre valamiféle "veszélyességi pótlék"? (Jelenleg erre semmilyen pótlékot nem fizet a cég.) 3/ A beosztásom szerint 03.14-én éjszakás (18:00-06:00) beosztásban dolgoztam. Ez "belelógott" 03.15-be (00:00-06:00-ig) Járna-e valamilyen pótlék erre az időre, hiszen 03.15. fizetett ünnep. (A munkáltató szerint nem.) 4/ Rendszeresen (műszakonként sokszor) kell nehéz tárgyat kézzel megemelni úgy, hogy mélyről kell fel, vagy fentről mélyre kell mozgatni (kb. 35-40 kg.) egy fémtengelyt. A sajátos mozdulatnak köszönhetően fennáll a sérülés veszélye (derék, hát meghúzódása) a legnagyobb óvatosság esetén is. Erre sem adnak semmilyen pótlékot. Járna valami ezért? 5/ Párom olyan helyen dolgozik, (folyamatos munkarend 12 órás) ahol folyamatosan hintőpor finomságú port lélegeznek be. Nincs semmilyen védőmaszk erre az esetre adva. Járna ezért valamilyen pótlék? (Folyamatos egészségkárosító hatás miatt.) Valójában semmi más pótlékot nem fizet a munkáltató (kivéve túlóra esetén, azt kifizetik), csak az éjszakás (18:00-06:00) műszakra 30%-ot. Ez így megfelel a Mt.-nek?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Nagyon tanulságosak a kérdései. Először is abból kell kiindulni, hogy a munkáltató alapvető kötelezettsége az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés feltételeinek a biztosítása. Ez pénzben (pótlékkal) nem kompenzálható ! Ebből eredően semmiféle pótlék nem is jár érte. Amennyiben a feltételek nem teljesülnek azaz, a munkáltató nem biztosítja az egyéni vagy kollektív védőeszközöket, nincsen munkavédelmi oktatás, képviselő stb, a munkavédelmi hatósághoz lehet fordulni.

Ami a pótlékokat illeti, azt a munkavállalót, aki esetében a beosztás szerinti napi munkaidő kezdő időpontja havonta a munkanapok legalább 1/3-a esetében eltér, és a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább 4 óra eltérés van, a 18:00 és 06:00 közötti időtartam alatt történő munkavégzés esetén 30% pótlék illeti meg. A délutáni és az éjszakai műszakban, valamint a megszakítás nélküli munkarendben történő munkavégzésre vonatkozóan külön pótlékot nem határoz meg a törvény. Amennyiben valamely munkáltatónál ilyen pótlék mégis van, annak alapja kollektív szerződés rendelkezése lehet vagy a munkáltató gáláns hozzáállása.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr. Olajos- Kiss Rita és Dr. Ferencz Jácint válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a UCMS Group ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Takács László válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter