Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 éve

Kérhetem-e gyes után a szabadság megváltását?

A jelenlegi munkáltatómnál 2004 óta állok alkalmazásban közalkalmazottként, 2017. január 1-jével esedékes az F6-os fokozatba való átsorolásom. 2012 januárjától veszélyeztetett terhesként táppénzen voltam egészen a 2012 márciusában bekövetkezett szülésemig. A TGYÁS-t a szülés napjától igényeltem, majd a GYED, illetve a GYES következett. 2014-ben megszületett a második gyermekem, ettől az időponttól kezdve ismét TGYÁS, GYED, és GYES következett (párhuzamosan az első gyermek utáni GYES is járt a GYED extrának köszönhetően). Idén a kisebbik fiam betölti a 3. életévét, a GYES már nem jár akkortól, de a munkaviszonyom közalkalmazottként megmaradt, csak a korábbi munkaköröm szűnt meg. Időközben olyan messzire költöztem el, hogy nem tudnék visszamenni dolgozni akkor sem, ha tudnának más munkakört felajánlani. A következő kérdésekre szeretnék választ kapni: 1. A 2012. január 2- március 12-ig tartó időszakra jár-e időarányosan szabadság? 2. Ha jól számoltam, akkor az első szülést követően jár a TGYÁS és a GYED első félévére összesen (egy évi) 21 nap alapszabadság, 4 nap a közalkalmazotti besorolás miatt, illetve 2 nap a gyermek után, vagyis összesen 27 nap. A második gyermekem után 21 nap alapszabadság, 5 nap a közalkalmazotti besorolás miatt, illetve 4 nap a két gyermek után, azaz 30 nap. A GYES lejárta után összesen 57 nap szabadság jár? Kérhetem-e a munkáltatómtól a szabadság megváltását, ha (remélhetőleg közös megegyezéssel) megszűnik a munkaviszonyom? Amennyiben megváltják a szabadságomat, melyik munkabérem lesz a számítás alapja? Választhatom-e azt, hogy letöltöm az összegyűlt szabadságot és csak ezt követően szűnjön meg a munkaviszonyom? Amennyiben letölthetem a szabadságom, akkor melyik bérem lesz a számítás alapja? Jár-e erre az időszakra időarányosan rendes szabadság is? 3. Amennyiben új munkaviszonyt létesítek, mikortól és milyen kedvezmény illeti meg az új munkáltatómat, ha GYES-ről visszatérőként alkalmaz, illetve ezt milyen módon tudja érvényesíteni? Ha ezzel tisztában vagyok, talán könnyebben tudok lobbizni egy állásinterjún.

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A közalkalmazotti törvény háttere a munka törvénykönyve, így ezeket együtt szükséges olvasnia. Munkában töltött időnek minősül az Mt.115.§-a alapján többek között a munkaidő-beosztás alapján történő munkavégzési kötelezettség alóli mentesülés, a szabadság, a szülési szabadság, a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §) első hat hónapjának, valamint a keresőképtelenség időtartama. Ezek a rendelkezések lényegében azonosak voltak az előző munka törvénykönyve hatálya alatt is azaz, 2012. július 1. napját megelőzően.

Szabadságot nem számolunk, a tekintetben az alap és a pótszabadságokat össze kell adni. A gyermekek után járó pótszabadság azonban a születés évétől kezdődően jár, és szabadság alatt is jár szabadság.

A szabadságot fő szabályként ki kell természetben adni. Amennyiben ez a jogviszony megszűnéséig nem történik meg, akkor azt meg kell váltani. A jogviszony hosszát azonban ez nem érinti, hiszen a munkáltató vagy kiadja vagy megváltja. A szabadság megváltására távolléti díj jár, melynek alapja az esedékessége időpontjában érvényes alapbér és munkaszerződésben megállapított pótlékátalány; az esedékességének időpontját megelőző irányadó időszakra - alapesetben az utolsó 6 hónapra - kifizetett teljesítménybér; és az esedékességének időpontját megelőző irányadó időszakra - alapesetben az utolsó 6 hónapra - kifizetett bérpótlék (bérpótlék-átalány). Az esedékesség időpontja szabadság megváltásnál a munkaviszony megszűnésének időpontja.

A GYED-et vagy GYESt követően foglalkoztatott kismamák után igénybe vehető kedvezményekkel összefüggésben ajánlom figyelmébe egyik korábbi elemzésünket. Remélhetőleg az adótörvények változása a szabályozást nem érinti.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre dr. Kéri Ádám ügyvéd és Dr. Bán Gergely ügyvéd, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás alapítója válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a UCMS Group ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Farkas András, a nyugdíjguru szakértője válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

Follow hrportal_hu on Twitter