kapubanner for mobile
Megjelent: 10 éve

Kivéreztetné a munkaerő-kölcsönzőket az új áfatörvény

Az áfa-változások, szolgáltatásaik folyamatos teljesítésként történő elszámolása esetén érvényes új szabályozók miatt a HR-szolgáltatók közül többen nehéz döntés elé állhatnak majd júliustól. Áfát fizetnek vagy munkavállalóik bérét? – teszi fel a kérdést a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének lapunkhoz eljuttatott közleménye.

images

A közlemény szerint az új áfaszabályok lehetetlen helyzetbe hozzák a HR-szolgáltatókat, ugyanis a megrendelők anélkül válnak jogosulttá az áfa visszaigénylésére, hogy akár a munkavállalók munkabérét vagy a szolgáltató felmerülő költségeit megfizetnék HR-szolgáltatóik, beszállítóik számára. Mint írják, már eddig is komoly feladat volt a pénzügyi egyensúly biztosítása, az új beszedési rendszer pedig kifejezetten sújtja a legálisan működő piaci szereplőket.

„A csaknem százezer embernek munkát adó négy legnagyobb érdekképviseleti szervezet MMOSZ, SZTMSZ, DIÁKÉSZ, ISZOSZ (Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége, Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége, Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége, Iskolaszövetkezetek Országos Szövetsége) közös kezdeményezése arra hívja fel a kormányzat figyelmét, hogy a 2014. július 1-jétől érvénybe lépő, a folyamatos teljesítés áfa bevallási és befizetési szabályai (áfa tv. 58.§. ) miatt a több százezer ember számára munkalehetőséget és legális garantált bért biztosító munkaerő-kölcsönzők és iskolaszövetkezetek egy része félő, hogy nem lesz képes előre finanszírozni az áfa megfizetését.”

Az új szabályok szerint folyamatos teljesítés esetén a szolgáltatóknak a teljesítést követő hónapban be kell fizetniük a NAV számára szolgáltatásuk áfa tartalmát. Ez a változás a szektor számára az előzetes számítások alapján közel 20 milliárd forint többlet finanszírozást tesz szükségszerűvé.

A közlemény szerint azonban a piacon a 30-60-90 vagy akár 120 napos fizetési határidők is megszokottak. Eddig csak a béreket kellett a kifizetés beérkezte előtt, saját tartalékokból finanszírozni, ezután az áfát is akár előre 2-4 hónapra kell kigazdálkodniuk. A szervezetek azt mondják: ekkora tartalékaik nincsenek, hiszen a bevételük 85 százaléka eleve a dolgozók bére, így a banki többlet költségeket figyelembe véve nem marad fedezet, hogy a fennmaradó összegből az összes felmerülő költségükön kívül még a 27 százalékos áfa összegének banki előfinanszírozását is képesek legyenek biztosítani. Szerintük ez az intézkedés halálos ítélet a szektorra nézve, és veszélyezteti a hazai gyártó, szolgáltató és termelő vállalatok biztos munkaerő-ellátását.

További teher, hogy a teljesítést követő hónap 20-ig minden elszámolásnak el kell készülnie, ami bizonyos megrendelők esetén a közlemény szerint nem biztosítható. A rendelkezésre álló rövid idő miatt törvényszerűen fellépő elszámolási pontatlanságok miatt a szolgáltatók elkerülhetetlen önellenőrzéseinek plusz költsége még tovább rontja a fizetőképességet.


Senki nem profitál a változásbólA közlemény kifejti, hogy ezen túl sem a megrendelők, sem a költségvetés nem nyer a változással. Bár a megrendelőket, vagyis a gyártókat, foglalkoztatókat kifejezetten támogatja az új törvénymódosítás, hiszen anélkül, hogy kifizetnénk az igénybe vett szolgáltatást, a munkavállalók bérét és járulékát, mindenféle pénzügyi teljesítést megelőzően visszaigényelhetik az igénybe vett szolgáltatás áfáját, tehát ők végül új forráshoz jutnak – ajándékként, likviditási helyzetük javul, mégpedig a munkaerőt, munkahelyet biztosító szolgáltatók terhére. Másrészt viszont, kiindulva a gyakorlatból, hogy a teljesítésigazolást későn adják ki, számlabefogadói oldalon is folyamatos önrevízióra fognak kényszerülni.

A költségvetés szerintük nem nyer jelentős forrást a szektorra is kiterjesztett változásokkal, mivel a kölcsönbeadó befizeti, a kölcsönvevő pedig visszaigényli azt. Irreleváns, hogy ez időben a tényleges teljesítést követő hónap, vagy a fizetési határidő eltelte után következik ez be. Az atipikus szolgáltatók legnagyobb költsége a munkabér, ami miatt nem jelentős a visszaigényelhető áfájuk.


A munkabér biztonsága megéri a kockázatot?„Fontos kérdés, hogy abban a helyzetben, amikor a munkanélküliségi mutató meghaladja a 9 százalékot és a foglalkoztatás bővülése jelenleg a közfoglalkoztatással érhető el, megengedhetjük-e magunknak azt a luxust, hogy ellehetetlenítsük azokat a versenyszférában szolgáltató vállalkozásokat, akik több százezer ember munkalehetőségét garantálják, s akiknek a tevékenysége nélkül a hazai üzemek nem képesek biztosítani a munkaerő-igényüket. Megfontolt döntés, a munkavállalók béréből finanszírozni a bankok és a megrendelők működését? Újra megállja a helyét az a kijelentés, hogy csak a munkából élők viselik a terheket, kockázatokat?” – írják.

Az érdekképviseletek vezetői meg vannak arról győződve, hogy nem szándékosan hibás a célok érdekében meghozott döntés, viszont nem vették figyelembe az atipikus foglalkoztatók speciális munkaerő-piaci és gazdasági helyzetét. Ezért a törvénymódosítás hatályba lépését megelőző felülvizsgálatát kérik a minisztériumtól.

A 2014 júliusában életbe lépő változások visszavonását kérik a hazai HR-szolgáltatók, megelőzve a vállalkozások csődjét, a bérek ki nem fizetését, munkahelyek tömeges megszűnését. Figyelembe kell venni, hogy a 2009-es gazdasági világválság óta jelentős foglalkoztatás-növekedés szinte csak ezen a piacon következett be.
Az érdekképviseletek négy megoldást is elképzelhetőnek tartanak annak érdekében, hogy a kormány céljai megvalósuljanak, és a vállalkozások fizetőképessége ne kerüljön veszélybe.
 • 1. A jelen rendelkezések alóli mentesülés
 • 2. A humán szolgáltatások esetében is az áfa tv. 58.§. (1.a) közszolgáltatásokra, telekommunikációs szolgáltatásokra vonatkozó szabályok alkalmazása
 • 3. Kamatmentes részletfizetés biztosítása egy évre a NAV részéről az áfa finanszírozására
 • 4. Az NHP keretein hitel biztosítása a HR-szolgáltatók számár az áfa finanszírozására
  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
  További cikkek
  Minden váltáson gondolkodó munkavállaló potenciális jelölt

  Kutatások szerint a munkavállalók közel egyharmada megfontolná a munkahelyváltást egy jó ajánlat miatt. Többszázezer betöltetlen pozíció jelzi,... Teljes cikk

  Új kölcsönzési üzletágvezető a Prohumannál

  Februártól munkaerőkölcsönzési üzletágvezetőként folytatja munkáját a Prohuman csapatában Izsó Balázs. Teljes cikk

  2023-as trendek a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén

  Várhatóan 2024 is mozgalmas év lesz a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén, de még mielőtt igazán beindulnának az új év folyamatai,... Teljes cikk