kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Kompenzációs csomag

A szervezeti javadalmazási politikának megfelelően a munkavállaló személyes juttatási formáinak összessége, melynek részét képezik a bér jellegű és béren kívüli juttatások is.

A kompenzációs csomag célja, hogy vonzóvá és versenyképessé tegye a munkáltatót a munkaerőpiacon, valamint elismerje és motiválja a munkavállalók teljesítményét és hozzájárulását a szervezet sikeréhez. A kompenzációs csomag összetevői lehetnek:

•  Bér jellegű juttatások: A munkavállaló által a munkaköréért kapott pénzbeli jövedelem, amely általában a munkaidő, a munkamennyiség, a munkaminőség vagy a munkaeredmény alapján kerül meghatározásra. A bér jellegű juttatások közé tartozik az alapbér, a pótlékok, a prémiumok, a bónuszok, a jutalékok, a részesedés a nyereségből stb.

•  Béren kívüli juttatások: A munkavállaló által a munkaköréért kapott nem pénzbeli jövedelem, amely általában a munkavállaló és a családja számára biztosított szolgáltatások, kedvezmények, támogatások, előnyök stb. A béren kívüli juttatások közé tartozik az egészségbiztosítás, a nyugdíjbiztosítás, a cafeteria, a SZÉP-kártya, a munkahelyi étkeztetés, a munkahelyi utazás, a munkahelyi oktatás, a munkahelyi sportolás, a munkahelyi wellness, a munkahelyi kultúra, a munkahelyi rendezvények stb.

A kompenzációs csomag kialakításánál a munkáltatónak figyelembe kell vennie a szervezeti stratégiát, a munkaerőpiaci helyzetet, a munkavállalói igényeket, a munkaköri követelményeket, a munkavállalói teljesítményt, a munkáltatói márkaépítést, a jogszabályi előírásokat, a költségvetést stb. A kompenzációs csomag kialakításának folyamata általában a következő lépésekből áll:

  • A munkakörök elemzése és leírása, meghatározva a munkakörök célját, feladatait, felelősségeit, követelményeit stb.
  • A munkakörök értékelése és besorolása, meghatározva a munkakörök egymáshoz viszonyított értékét, fontosságát, bonyolultságát stb.
  • A bérezési politika és rendszer kidolgozása, meghatározva a bér jellegű juttatások alapelveit, módszereit, szabályait stb.
  • A béren kívüli juttatások politikája és rendszere kidolgozása, meghatározva a béren kívüli juttatások alapelveit, módszereit, szabályait stb.
  • A kompenzációs csomag összeállítása, meghatározva a munkakörönként járó bér jellegű és béren kívüli juttatásokat, valamint azok összegét, gyakoriságát, feltételeit stb.
  • A kompenzációs csomag kommunikálása, tájékoztatva a munkavállalókat a kompenzációs csomag tartalmáról, céljáról, elérhetőségéről stb.
  • A kompenzációs csomag végrehajtása, kifizetve a munkavállalóknak a járó juttatásokat, nyújtva a szolgáltatásokat, biztosítva a kedvezményeket stb.
  • A kompenzációs csomag ellenőrzése és értékelése, mérve a kompenzációs csomag hatását a munkavállalói elégedettségre, motivációra, teljesítményre, elkötelezettségre, megtartásra stb.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek