Megjelent: 5 hónapja

Krízis a krízis után - mi jön még?

Az elmúlt heteket karanténban, szeretteinkkel összezárva töltöttük. Küzdöttünk a koronavírus okozta aggodalommal, valamint a stresszel, melyet a bezártság, a kijárási korlátozások, a beszűkült mozgástér, a megváltozott munkarend és az egzisztenciális problémák idéztek elő. A korlátozásokat fokozatosan feloldják, azonban a járványügyi helyzet továbbra is fennáll.

Miközben a várva-várt újraindulás lépései megkezdődtek, a normál működési rendre visszatérés is félelemmel tölt el sokakat. Az egyik krízist most egy újabb követi… Milyen testi-lelki hatást gyakorol ránk a járványügyi helyzet? Milyen következményekre számíthatunk hosszútávon? Kérdéseink megválaszolásában a Doktor24 Egészségközpont krízistanácsadásban jártas szakembere, Juhász Dániel klinikai szakpszichológus és családterapeuta jelölt segített. A pszichológus annak a stressz- és konfliktuskezeléssel foglalkozó szakértő teamnek a tagja, mely problémafókuszú tanácsadással segíti a hozzájuk forduló magánszemélyeket és vállalatokat. A pszichológus eddigi szakmai tapasztalatát tovább árnyalták a konzultációkon szerzett élményei, melyeket a helyzet elemzése során meg is osztott velünk.

A karantén alatt folyamatosan nagy stresszhatás ért bennünket, hiszen egyszerre kellett rengeteg szerepkörnek megfelelnünk. Egy időben és egy helyen voltunk partnerek, szülők, játszótársak, tanítók és munkatársak, miközben hatalmas nyomás nehezedett a vállunkra a megbetegedéstől való félelem, a szeretteink hiánya, az irántuk érzett aggodalom és az egzisztenciális problémák miatt. Egy ilyen nehéz időszak nyomot hagy az emberen, nemcsak lelki, hanem testi vonatkozásban is.

Nem csak a világ, mi is megváltoztunk…

A karantén időszaka alatt sok feszültség halmozódott fel bennünk, miközben kevés lehetőségünk volt a levezetésre, hiszen a korlátozások miatt leszűkült az energizáló tevékenységek köre. A krónikus stressz hatására alábbhagyhat az együttműködési készségünk, türelmetlenebbé, frusztráltabbá válhatunk. Csökkenhet a teherbírásunk és a motivációnk is. Nem ritka, hogy ilyenkor a legapróbb megjegyzés is félreértést okoz, melyet az online folytatott kommunikáció még meg is könnyít, hiszen sok információ elsikkad a kibertérben. A folyamatos nyomás és a jövő kiszámíthatatlansága miatt érzett aggodalmak eredményeképp sokunk jóval többet rágódik a problémákon. A stressz megváltoztathatta gondolkodásmódunkat is. Vannak, akiknél ez a helyzet katasztrofizáló gondolatokhoz, esetleg kiégéshez, testi-lelki tünetekhez, kapcsolati problémákhoz vezetett mostanra.

A felgyülemlett frusztráció átszivároghat kapcsolatainkba, és olyan új típusú konfliktusokat okozhat, melyeket a megszokott módszerekkel nem biztos, hogy meg tudunk oldani. A megváltozott körülmények új megoldásokat kívánnak. „Amennyiben azt vesszük észre, hogy a szokásostól eltérően viselkedünk, gondolkodunk, akkor érdemes a konfliktushelyzetekben megállni egy pillanatra és azonosítani érzéseinket, mielőtt reagálnánk. Figyeljük meg, érzelmileg milyen helyzetbe sodródtunk. Amikor azt érezzük, hogy már nem bírjuk tovább, nem motivál már semmi, akkor érdemes kifejezetten krízishelyzetekre kialakított problémafókuszú segítségnyújtásért folyamodni” - tanácsolja a pszichológus az elmúlt hónapokban szerzett szakmai élményei alapján. „A 3-5 alkalmas kríziskonzultáción a krízishelyzet okozta problémák megoldása áll a figyelem középpontjában. A stresszkezelő módszerek elsajátítása online vizit keretében is megoldható szakember segítségével.

Mit hoz az újraindulás?

Az újraindulás lassan kezdetét veszi, s közben elkezdjük feldolgozni a krízis okozta élményeket. A járványügyi helyzet következő szakasza azonban újabb krízist tartogat számunkra. A normál kerékvágásba úgy térünk vissza, hogy az mégsem lesz olyan, mint ezelőtt. A viszontlátás örömére árnyékot vet, hogy ügyelnünk kell az óvintézkedések betartására, hiszen a veszély még nem múlt el, csak meg kell tanulnunk együtt élni vele. A krónikus stresszhatás továbbra is fennáll, csak a stressz kiváltó okai változnak meg.

Otthonunk biztonságából kilépve új rutinokat kell bevezetnünk, alkalmazkodnunk kell az együttélés új szabályaihoz (pl. maszkviselés, társas távolságtartás). Számítanunk kell rá, hogy megnőhet az agresszió az emberek között a zárt terekben - például a tömegközlekedési eszközökön, üzletekben. Munkahelyünkön folyamatosan ügyelnünk kell a rendszeres fertőtlenítésre, a maszkviselésre, mely némiképp hátráltathatja a munkavégzést, ráadásul folyamatosan emlékeztet bennünket a veszélyhelyzetre. Egy apró figyelmetlenség is könnyen konfliktust szülhet, melyet a jelenlegi feszültségekkel teli élethelyzetben nem könnyű feloldani - sem magunkban sem egymás között.

Készüljünk fel arra, hogy a folyamatosan fennálló stressz és szorongás hatására türelmetlenebbé válhatunk. Előfordulhat, hogy azt tapasztaljuk - akár magunkon is -, hogy kevésbé vagyunk toleránsak, megértőek, indulatainkat nehezebben kezeljük. A kimerültség és a szorongás miatt nehezebben kommunikálunk egymással hatékonyan. Természetes, hogy ilyen krízishelyzetben érzelmeink és gondolataink felett nem tudunk olyan kontrollt gyakorolni, mint korábban. A krónikus stresszre adott testi-lelki válaszaink felerősödhetnek, könnyebben elfáradhatunk, csökken a motivációnk, hatékonyságunk, sötétebben láthatjuk a világot, növekszik az impulzív viselkedés esélye is. Szerencsére önismeretünk fejlesztésével, tudatossággal kezelhető ez a helyzet. A megváltozott körülményeknek megfelelő stresszkezelő módszerekkel megtanulható, hogyan nyugtassuk meg magunkat, és miként szabályozzuk gondolatainkat, érzelmeinket, viselkedésünket” - zárta gondolatmenetét megnyugtatóan a pszichológus.

Kríziskezelés gyorsan, hatékonyan

A krónikus stressz negatív testi-lelki (szomatikus és pszichés) hatásainak elkerülésére egy kifejezetten problémafókuszú online pszichológiai konzultációs lehetőséget hozott létre a Doktor24 Egészségközpont szakember csapata. A konzultáció során a fókusz a félelmeken, aggodalmakon, nehezen megoldható életvezetési kérdéseken van. A teljes titoktartás mellett zajló konzultáción kiemelt figyelmet szentelnek az alkalmazkodási problémáknak, valamint a gyermeknevelési, kapcsolati kérdéseknek is.

A konzultáció sikerességének egyik kulcsa az, hogy a szakember - a családtól, barátoktól, munkatársaktól eltérő módon - teljesen független szemlélőként tud kapcsolódni a páciens problémájához. Ebben a bizalmas környezetben bármi, bármilyen formában kimondható, semmi nem sérti a másik érzéseit, érdekeit. Ez a szabadság teljesen új perspektívát hozhat a megoldáskeresésben. A legfontosabb, hogy a konzultáció során megtaláljuk az adott problémára a páciensnek leginkább megfelelő megküzdési technikát, melyet a későbbiekben is tud alkalmazni hasonló élethelyzetben. Hosszútávon használható eszköztárat adunk pácienseink kezébe, ezzel igyekszünk segíteni őket az alkalmazkodásban. A megfelelő megküzdési technikák alkalmazásával megelőzhetők a későbbi testi-lelki megbetegedések” - foglalta össze a krízistanácsadás esszenciáját Juhász Dániel.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A járványhelyzet hatásai az orvoshiányra a magyar magánegészségügyben

A magyarországi orvoshelyzet már évek óta a munkaerőpiac egyik legégetőbb kérdésének tekinthető. Teljes cikk

Fizetniük kell a sürgősségi ellátásért a tb-adósoknak

A sürgősségi ellátásért is fizetniük kell azoknak, akik július után hat havi tb-tartozást halmoznak fel. A kórházak maximum 750 ezer forintot... Teljes cikk

Nem lesz ősszel HVG Állásbörze, jönnek a hibrid rendezvények

A koronavírus-járvány második hulláma kezdi átrajzolni az őszi HR-es rendezvényeket. A szervezők mindent megtesznek a “covidmentes”... Teljes cikk