Megjelent: 8 hónapja

Kulcsmunkavállalók javadalmazása - másként

Minden társaság működésének létfontosságú eleme a kulcsmunkavállalók megtartása és cég iránti elkötelezettségük növelése. Másrészt a cég és a kulcsmunkavállaló egyaránt érdekelt az adóhatékony javadalmazási formák megtalálásában. Ezen két cél megvalósításának egyre több bevett formája kezd kialakulni a gyakorlatban.

Ha egy munkavállaló bérjövedelemben részesül, azt a cég és a munkavállaló szintjén együttesen 49 százalékos (januártól 46,5 százalékos) közteher sújtja. Amennyiben azonban a munkavállaló közvetlenül vagy közvetetten tulajdonossá válik és tőkejövedelmet kap, úgy az ilyen juttatás 15%-os adókötelezettség alá esik. Ráadásul a tulajdonosi körbe való bevonásával a munkavállaló sajátjának érezheti vállalkozását, motiváltabb lehet annak fejlesztésében. Nem mindegy azonban, hogy a tulajdonosi körbe való bevonásnak melyik formáját választjuk.

Közvetlen részvényjuttatás

Első látásra csábító lehet, ha a társaság vagy tulajdonosa a kulcsmunkavállalónak ingyenesen vagy piaci ár alatt társasági részesedést juttat. Ezáltal, részvényesként, a kulcsmunkavállaló érdekeltté válik a társaság értékének növelésében, és a társaságtól akár osztalék, akár – egy esetleges exit esetén – árfolyamnyereség formájában adóhatékony jövedelemhez juthat.

A közvetlen részesedésjuttatás azonban adózási hátránnyal jár. Amennyiben ugyanis a kulcsmunkavállaló ingyenesen vagy kedvezményesen kap részvényt, úgy a piaci érték meg nem fizetett része adózási szempontból jövedelemnek minősül és azt ugyanolyan adóteher sújtja, mint ha a munkavállaló munkabért kapna. Nem mindenki örül továbbá annak sem, ha a munkavállaló, közvetlen részesedésénél fogva, beleszólást kap a társaság stratégiai ügyeibe.

Opciós programok

Nemzetközi viszonylatban széles körben alkalmazottak az ún. opciós struktúrák. Ilyen esetekben a kulcsmunkavállaló jogot kap arra, hogy egy meghatározott esemény vagy időpont bekövetkeztekor, kedvezményes áron megvásárolja a társaság részvényeit, üzletrészét.

Az opció előnye, hogy ezáltal a munkavállalóknak a társaság stratégiai döntéseibe való beleszólása elkerülhető, miközben tulajdonosi motivációjuk mégis fenntartható. Másrészt viszont az opció ugyanazzal az adózási hátránnyal jár, mint a közvetlen részesedésszerzés. Amennyiben ugyanis az opció lehívásakor a munkavállaló nem fizeti meg a részesedés teljes piaci értékét, úgy a különbözet szintén adóköteles jövedelem. 

Mind a közvetlen részesedésszerzés, mind pedig opció esetén segíthet, ha a kulcsmunkavállaló (esetlegesen más munkavállalókkal együtt) nem magánszemélyként, hanem egy társaságon keresztül szerzi meg a részesedést. Ilyenkor a piaci érték alatti részesedésszerzés adókötelezettsége önmagában nem alkalmazható. Vigyázni kell azonban arra, hogy a szerzés körülményei ne adjanak okot arra, hogy a részesedésszerzést az adóhatóság a későbbiek során olyannak minősítse át, mintha a magánszemély közvetlenül szerzett volna részesedést.

Dolgozói részvény

A fent említett adózási problémára megoldást jelenthet az ún. dolgozói részvény kibocsátása. Ilyen részesedés kibocsátása nem keletkeztet adókötelezettséget – még akkor sem, ha az ingyenesen vagy kedvezményesen történik. Ráadásul a dolgozói részvényhez kapcsolódó szavazati jogok kizárhatók, miközben azokhoz a többi részvényt megelőző osztalékelsőbbségi jog köthető. 

Ez a juttatási forma leginkább hosszútávú, cégnyereségességhez kötött javadalmazás megteremtésére alkalmas. Mivel azonban dolgozói részvényt kizárólag munkavállalók szerezhetnek, ezért az egy „exit” iránti motiváció megteremtésére nem alkalmas. Ráadásul ez a juttatási forma kizárólag olyan társaságoknál alkalmazható, akik zrt. vagy nyrt. formában működnek, kft.-knél nem.

MRP és KMRP

Mind az MRP, mind pedig annak a mintájára idén nyáron létrehozott kistestvére, a Különleges MRP (KMRP) olyan szervezet, amelyen keresztül egy társaság munkavállalói a munkáltatójuk által kibocsátott értékpapírokat (tipikusan részvényeket) tudnak tartani. Ebben a modellben tehát a munkavállalók nem közvetlenül szerzik meg a részesedést, hanem közvetetten, ezáltal közvetlen beleszólásuk nincs a társaság stratégiai működtetésébe.

A dolgozói részvényhez hasonlóan, a munkavállalók által az MRP-ben ingyenesen (kedvezményesen) megszerzett részesedés szintén nem adóköteles juttatás, a kifizetések pedig 15%-os adókötelezettség alá eső tőkejövedelemként adóznak. MRP-k és KMRP-k kiválóan alkalmazhatók exit-érdekeltség megtervezésére is, hiszen ha a szervezet a részesedést egy külső vevőnek eladja, úgy az ebből befolyt nyereség is felosztható a munkavállalók között.

Az MRP-k hátránya azok létrehozatalának és fenntartásának komplexitása és költsége. Mindemellett az MRP csak kétéves tartási időszak mellett tud felosztani olyan jövedelmeket, amelyek a társasági részesedés megvásárlásának és eladásának a különbözetéből származnak. Nem utolsó sorban továbbá MRP-k kizárólag részvénytársaságnál működtethetők. Ugyanakkor a KMRP feloldja az MRP egy-két korlátját (így pl. KMRP-be kft. üzletrésze is helyezhető, valamint a juttatási körbe igazgatósági tagok és felügyelőbizottsági tagok is bevonhatók). Ráadásul a KMRP-k kiváló eszközt jelentenek menedzsment buy-out-ok keretrendszerének megteremtésére is.

Melyiket válasszuk?

Nincs egyértelmű favorit arra, hogy egy társaságnál a fenti javadalmazási módszerek melyike fog beválni. Az ideális megoldás függ a társaság méretétől, társasági formájától, de akár attól is, hogy a kulcsmunkavállalók javadalmazása főként folyamatos osztalékon, rendszeres prémiumfizetésen vagy inkább egy exitből befolyó magasabb vételáron alapulnak. Nem utolsó sorban befolyásolni fogja a választást az is, hogy a tulajdonos mennyire tart a kulcsmunkavállalók stratégiai döntéshozatalba való bevonásától. 

Dr. Gondi Anilla, ügyvéd

Jalsovszky Ügyvédi Iroda

Nyitóképen a szerző

  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Megvannak az idei kompetenciafelmérés eredményei

Az Oktatási Hivatal honlapján elérhetők a 2021. évi országos kompetenciamérés iskolai és tanulói adatai - közölte a Belügyminisztérium. Teljes cikk

16 vállalat vett részt a tehetséges roma diákokat támogató programban

A Romaster célja, hogy a hátrányos helyzetű, roma származású, tehetséges középiskolás diákoknak nyújtson segítséget. Van, aki egy nógrádi... Teljes cikk

Így dolgozunk 2030-ban - interjú Sven Gábor Jánszky német jövőkutatóval

A fokozódó munkaerőhiány és az egyre nagyobb váltási szándék felforgatja az álláspiacot a következő években - mondja a magyar gyökerekkel... Teljes cikk

Facebook