Megjelent: 1 hónapja

Kulcsmunkavállalók javadalmazása - másként

Minden társaság működésének létfontosságú eleme a kulcsmunkavállalók megtartása és cég iránti elkötelezettségük növelése. Másrészt a cég és a kulcsmunkavállaló egyaránt érdekelt az adóhatékony javadalmazási formák megtalálásában. Ezen két cél megvalósításának egyre több bevett formája kezd kialakulni a gyakorlatban.

Ha egy munkavállaló bérjövedelemben részesül, azt a cég és a munkavállaló szintjén együttesen 49 százalékos (januártól 46,5 százalékos) közteher sújtja. Amennyiben azonban a munkavállaló közvetlenül vagy közvetetten tulajdonossá válik és tőkejövedelmet kap, úgy az ilyen juttatás 15%-os adókötelezettség alá esik. Ráadásul a tulajdonosi körbe való bevonásával a munkavállaló sajátjának érezheti vállalkozását, motiváltabb lehet annak fejlesztésében. Nem mindegy azonban, hogy a tulajdonosi körbe való bevonásnak melyik formáját választjuk.

Közvetlen részvényjuttatás

Első látásra csábító lehet, ha a társaság vagy tulajdonosa a kulcsmunkavállalónak ingyenesen vagy piaci ár alatt társasági részesedést juttat. Ezáltal, részvényesként, a kulcsmunkavállaló érdekeltté válik a társaság értékének növelésében, és a társaságtól akár osztalék, akár – egy esetleges exit esetén – árfolyamnyereség formájában adóhatékony jövedelemhez juthat.

A közvetlen részesedésjuttatás azonban adózási hátránnyal jár. Amennyiben ugyanis a kulcsmunkavállaló ingyenesen vagy kedvezményesen kap részvényt, úgy a piaci érték meg nem fizetett része adózási szempontból jövedelemnek minősül és azt ugyanolyan adóteher sújtja, mint ha a munkavállaló munkabért kapna. Nem mindenki örül továbbá annak sem, ha a munkavállaló, közvetlen részesedésénél fogva, beleszólást kap a társaság stratégiai ügyeibe.

Opciós programok

Nemzetközi viszonylatban széles körben alkalmazottak az ún. opciós struktúrák. Ilyen esetekben a kulcsmunkavállaló jogot kap arra, hogy egy meghatározott esemény vagy időpont bekövetkeztekor, kedvezményes áron megvásárolja a társaság részvényeit, üzletrészét.

Az opció előnye, hogy ezáltal a munkavállalóknak a társaság stratégiai döntéseibe való beleszólása elkerülhető, miközben tulajdonosi motivációjuk mégis fenntartható. Másrészt viszont az opció ugyanazzal az adózási hátránnyal jár, mint a közvetlen részesedésszerzés. Amennyiben ugyanis az opció lehívásakor a munkavállaló nem fizeti meg a részesedés teljes piaci értékét, úgy a különbözet szintén adóköteles jövedelem. 

Mind a közvetlen részesedésszerzés, mind pedig opció esetén segíthet, ha a kulcsmunkavállaló (esetlegesen más munkavállalókkal együtt) nem magánszemélyként, hanem egy társaságon keresztül szerzi meg a részesedést. Ilyenkor a piaci érték alatti részesedésszerzés adókötelezettsége önmagában nem alkalmazható. Vigyázni kell azonban arra, hogy a szerzés körülményei ne adjanak okot arra, hogy a részesedésszerzést az adóhatóság a későbbiek során olyannak minősítse át, mintha a magánszemély közvetlenül szerzett volna részesedést.

Dolgozói részvény

A fent említett adózási problémára megoldást jelenthet az ún. dolgozói részvény kibocsátása. Ilyen részesedés kibocsátása nem keletkeztet adókötelezettséget – még akkor sem, ha az ingyenesen vagy kedvezményesen történik. Ráadásul a dolgozói részvényhez kapcsolódó szavazati jogok kizárhatók, miközben azokhoz a többi részvényt megelőző osztalékelsőbbségi jog köthető. 

Ez a juttatási forma leginkább hosszútávú, cégnyereségességhez kötött javadalmazás megteremtésére alkalmas. Mivel azonban dolgozói részvényt kizárólag munkavállalók szerezhetnek, ezért az egy „exit” iránti motiváció megteremtésére nem alkalmas. Ráadásul ez a juttatási forma kizárólag olyan társaságoknál alkalmazható, akik zrt. vagy nyrt. formában működnek, kft.-knél nem.

MRP és KMRP

Mind az MRP, mind pedig annak a mintájára idén nyáron létrehozott kistestvére, a Különleges MRP (KMRP) olyan szervezet, amelyen keresztül egy társaság munkavállalói a munkáltatójuk által kibocsátott értékpapírokat (tipikusan részvényeket) tudnak tartani. Ebben a modellben tehát a munkavállalók nem közvetlenül szerzik meg a részesedést, hanem közvetetten, ezáltal közvetlen beleszólásuk nincs a társaság stratégiai működtetésébe.

A dolgozói részvényhez hasonlóan, a munkavállalók által az MRP-ben ingyenesen (kedvezményesen) megszerzett részesedés szintén nem adóköteles juttatás, a kifizetések pedig 15%-os adókötelezettség alá eső tőkejövedelemként adóznak. MRP-k és KMRP-k kiválóan alkalmazhatók exit-érdekeltség megtervezésére is, hiszen ha a szervezet a részesedést egy külső vevőnek eladja, úgy az ebből befolyt nyereség is felosztható a munkavállalók között.

Az MRP-k hátránya azok létrehozatalának és fenntartásának komplexitása és költsége. Mindemellett az MRP csak kétéves tartási időszak mellett tud felosztani olyan jövedelmeket, amelyek a társasági részesedés megvásárlásának és eladásának a különbözetéből származnak. Nem utolsó sorban továbbá MRP-k kizárólag részvénytársaságnál működtethetők. Ugyanakkor a KMRP feloldja az MRP egy-két korlátját (így pl. KMRP-be kft. üzletrésze is helyezhető, valamint a juttatási körbe igazgatósági tagok és felügyelőbizottsági tagok is bevonhatók). Ráadásul a KMRP-k kiváló eszközt jelentenek menedzsment buy-out-ok keretrendszerének megteremtésére is.

Melyiket válasszuk?

Nincs egyértelmű favorit arra, hogy egy társaságnál a fenti javadalmazási módszerek melyike fog beválni. Az ideális megoldás függ a társaság méretétől, társasági formájától, de akár attól is, hogy a kulcsmunkavállalók javadalmazása főként folyamatos osztalékon, rendszeres prémiumfizetésen vagy inkább egy exitből befolyó magasabb vételáron alapulnak. Nem utolsó sorban befolyásolni fogja a választást az is, hogy a tulajdonos mennyire tart a kulcsmunkavállalók stratégiai döntéshozatalba való bevonásától. 

Dr. Gondi Anilla, ügyvéd

Jalsovszky Ügyvédi Iroda

Nyitóképen a szerző

  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.02.11X. VEZETŐI BEST PRACTICE FÓRUM ELKÖTELEZETT MUKAERŐ - MEGSZERZÉS, FEJLESZTÉS, MEGTARTÁS A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása. Részletek Jegyek
  • 2022.03.073 Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Karrierút: ne feltételezzünk, kérdezzünk!

A női karrierúttal az egyik legkomolyabb probléma, hogy előítéletek övezik. Feltételezések, hogy mert a nő biztos el fog menni szülni, biztosan... Teljes cikk

Diákok, kismamák, nyugdíjasok – az atipikus foglalkoztatási forradalom tovább folytatódik az álláspiacon

Már elindult a karácsony előtti nagyüzem a kereskedelemben: még több raktárosra, eladóra, kasszásra, polcfeltöltőre lesz szükség a következő... Teljes cikk

Kemény Dénes: a valódi vezető kreatív, inspiráló és a nap 24 órájában készül a sikerre

A valódi vezetői tekintély a magas színvonalú szakmai munkával és a sikerekkel vívható ki – mutatott rá Kemény Dénes, a magyar férfi vízilabda... Teljes cikk