kapubanner for mobile
Megjelent: 11 éve

Lehangoló az európai munkaerő-piaci helyzet

Bizonytalan gazdasági fellendülésről és a gazdasági és monetáris unióban állandósuló különbségekről számol be az Európai Bizottság uniós foglalkoztatási helyzettel foglalkozó közleménye. Az EB szerint az unió szegényebb országait sújtó problémák továbbgyűrűznek a jobban teljesítő országokba is.

images

Az Európai Unióban gyenge gazdasági fellendülés kezdődhet, azonban az országok, és különösen az euróövezet országai között tartósan fennálló különbségek figyelhetők meg – összegzi az Európai Bizottság foglalkoztatásról és a társadalmi helyzetről szóló legfrissebb uniós negyedéves jelentése. A jelentés hangsúlyozza, hogy a munkaerő-piaci és társadalmi helyzet továbbra is aggodalomra ad okot, és az inkluzív növekedés további stratégiai beruházásokat és strukturális reformokat követel.

Andor László, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelős európai biztos kijelentette: „Önelégültségre nincs okunk: túl sokan viselik a válság súlyos társadalmi következményeit, ezért fokoznunk kell a szociális beruházásokat és támogatnunk kell a munkahelyteremtést. A fenntartható fellendüléshez a gazdasági és monetáris unió reformjának továbbvitelére van szükség, több figyelmet fordítva a foglalkoztatásra és a szociális problémákra, valamint a foglalkoztatási és szociális szakpolitikák szorosabb összehangolására. Ahelyett, hogy hagyjuk elmélyülni az egyenlőtlenségeket Európában, a foglalkoztatási és szociális kihívásokat már korai szakaszukban fel kell ismernünk és kezelnünk kell. ”

A foglalkoztatásról és a társadalmi helyzetről szóló jelentés rámutat, hogy a gyenge fellendülésre mutató jelek ellenére a munkaerő-piaci és társadalmi helyzet továbbra is igen nehéz.

  • A fiatalok munkanélküliségi rátái példátlan szinteket értek el – átlag 23 százalékot az Unió egészében és 63 százalékot Görögországban.
  • A tartós munkanélküliség a legtöbb tagállamban nőtt és az Unió egészében minden idők legmagasabb értékeit érte el. Nőtt a strukturális munkanélküliség és a munkaerő-piaci kereslet és a kínálat közötti szakadék, mind mennyiségi, mind minőségi tekintetben.
  • A nettó munkahelymegszűnéssel párhuzamosan az állások bizonytalanabbá váltak – nőtt a nem önként választott részmunkaidős foglalkoztatás, még ha a határozott idejű szerződések aránya csökkent is az EU-ban, mivel ez utóbbiakat sújtotta leginkább a recesszió.
  • Az Unióban 2007 óta nő a szegénység. A háztartások jövedelme csökken, és az uniós népesség 24,2 százalékát fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség. A gyerekeket különösen érzékenyen érinti a munkanélküliség és az aktív kereső nélküli háztartások számának növekedése, illetve az aktív keresők szegénysége.

    További szociális beruházásokra és reformokra van szükség

    Az aktív munkaerő-piaci politikák, például a munkaerő-felvételi támogatások, az alacsony munkajövedelmek adókedvezményei, a személyre szabott álláskeresési támogatás és képzés a fellendülés e kezdeti szakaszában elengedhetetlenek ahhoz, hogy az álláskeresőket munkához segítsük és megelőzzük a tartós munkanélküliséget vagy azt, hogy az iskolát befejezők ne is keressenek munkát. Minél többen dolgoznak, annál többen járulhatnak hozzá a költségvetés egyensúlyához, és annál többet költhetnek a háztartások, ami végeredményben folyamatos gazdasági fellendüléshez vezet.

    Különös figyelmet kell fordítani az Ifjúsági garancia végrehajtására, melyet az EU Miniszterek Tanácsa 2013 áprilisában fogadott el és az Európai Tanács június 27–28-i ülése is jóváhagyott. Ez számos országban olyan strukturális reformokat követel meg, mint az állami foglalkoztatási szolgálatok megerősítése, a foglalkoztatásért és az oktatásért felelős hatóságok közötti erős partnerségek létrehozása, valamint nagyobb beruházások képzési és szakképzési programokba. A tagállamoknak a következő hónapokban kell benyújtaniuk az ifjúsági garancia végrehajtására vonatkozó nemzeti terveiket.

    A tagállamoknak folytatniuk kell továbbá nemzeti jóléti rendszereik modernizálását a rendelkezésre álló források hatékonyságának növelése és a lehető legnagyobb társadalmi és gazdasági integráció megvalósítása érdekében. A szociális védelmi rendszereknek az emberek igényeihez kell igazodniuk, hogy egész életük során támogatást kapjanak a válságos helyzetekben. A Bizottság a jobb szociális beruházásokra vonatkozóan 2013. februári Szociális beruházási csomagjában iránymutatásokat fogalmazott meg, melyek között konkrét ajánlások is szerepelnek a gyermekszegénység és a hajléktalanság problémáinak megoldására.

    Az euróövezetbeli különbségek aláaknázzák a gazdasági és monetáris uniót

    A legfrissebb negyedéves jelentés rámutat az országok, elsősorban az euróövezet országai közötti tartós különbségek növekedésére.

  • A munkanélküliségi ráta a déli és a perifériás területeken 2012-ben átlag 17,3 százalékot ért el, az északi és a központi területek 7,1 százalékával szemben.
  • A nem foglalkoztatott, oktatásban és képzésben nem részesülő fiatalok (NEET-fiatalok) átlagos aránya a déli és a perifériás területeken 22,4 százalék volt, míg az északi és a központi területeken 11,4 százalék.
  • A szegénység a tagállamok kétharmadában nőtt, egyharmadában azonban nem.
  • A társadalmi és gazdasági különbségek a gazdasági és monetáris unió szempontjából súlyos problémát jelentenek. A gyenge munkaerő-piaci és társadalmi teljesítmény nemcsak a közvetlenül érintett tagállamokat sújtja, hanem továbbgyűrűzik a jobban teljesítő országokba, ami – a politikai instabilitás, valamint az euróba és az Unióba vetett bizalom megingása miatt – csökkent összkeresletben, alacsonyabb termelékenységben és magasabb kamatlábakban mutatkozik meg.

    A stabil, szociális dimenzióval rendelkező gazdasági és monetáris unió megteremtéséhez a tagállamok foglalkoztatási és szociális adottságaiban mutatkozó legfontosabb egyensúlyhiányok megfigyelésére és értékelésére van szükség. Mindez együtt járhatna a foglalkoztatási és szociálpolitika jobb összehangolásával, hogy a kihívásokra időszerű és hatásos válaszokat lehessen adni a gazdasági és monetáris unió egésze érdekében. Az ifjúsági garanciára vonatkozó ajánlás és az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés elindításáról szóló megállapodás 6 milliárd eurós kerettel jó példák az olyan nagyszabású foglalkoztatási és társadalmi kihívások együttes fellépések útján történő kezelésére, amelyek a gazdasági és monetáris unió egyes területeit jóval nagyobb mértékben érintik.
    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

    A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

    A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

    2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

    Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

    Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk