Megjelent: 7 éve

Lehangoló az európai munkaerő-piaci helyzet

Bizonytalan gazdasági fellendülésről és a gazdasági és monetáris unióban állandósuló különbségekről számol be az Európai Bizottság uniós foglalkoztatási helyzettel foglalkozó közleménye. Az EB szerint az unió szegényebb országait sújtó problémák továbbgyűrűznek a jobban teljesítő országokba is.

images

images

Az Európai Unióban gyenge gazdasági fellendülés kezdődhet, azonban az országok, és különösen az euróövezet országai között tartósan fennálló különbségek figyelhetők meg – összegzi az Európai Bizottság foglalkoztatásról és a társadalmi helyzetről szóló legfrissebb uniós negyedéves jelentése. A jelentés hangsúlyozza, hogy a munkaerő-piaci és társadalmi helyzet továbbra is aggodalomra ad okot, és az inkluzív növekedés további stratégiai beruházásokat és strukturális reformokat követel.

Andor László, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelős európai biztos kijelentette: „Önelégültségre nincs okunk: túl sokan viselik a válság súlyos társadalmi következményeit, ezért fokoznunk kell a szociális beruházásokat és támogatnunk kell a munkahelyteremtést. A fenntartható fellendüléshez a gazdasági és monetáris unió reformjának továbbvitelére van szükség, több figyelmet fordítva a foglalkoztatásra és a szociális problémákra, valamint a foglalkoztatási és szociális szakpolitikák szorosabb összehangolására. Ahelyett, hogy hagyjuk elmélyülni az egyenlőtlenségeket Európában, a foglalkoztatási és szociális kihívásokat már korai szakaszukban fel kell ismernünk és kezelnünk kell. ”

A foglalkoztatásról és a társadalmi helyzetről szóló jelentés rámutat, hogy a gyenge fellendülésre mutató jelek ellenére a munkaerő-piaci és társadalmi helyzet továbbra is igen nehéz.

 • A fiatalok munkanélküliségi rátái példátlan szinteket értek el – átlag 23 százalékot az Unió egészében és 63 százalékot Görögországban.
 • A tartós munkanélküliség a legtöbb tagállamban nőtt és az Unió egészében minden idők legmagasabb értékeit érte el. Nőtt a strukturális munkanélküliség és a munkaerő-piaci kereslet és a kínálat közötti szakadék, mind mennyiségi, mind minőségi tekintetben.
 • A nettó munkahelymegszűnéssel párhuzamosan az állások bizonytalanabbá váltak – nőtt a nem önként választott részmunkaidős foglalkoztatás, még ha a határozott idejű szerződések aránya csökkent is az EU-ban, mivel ez utóbbiakat sújtotta leginkább a recesszió.
 • Az Unióban 2007 óta nő a szegénység. A háztartások jövedelme csökken, és az uniós népesség 24,2 százalékát fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség. A gyerekeket különösen érzékenyen érinti a munkanélküliség és az aktív kereső nélküli háztartások számának növekedése, illetve az aktív keresők szegénysége.

  További szociális beruházásokra és reformokra van szükség

  Az aktív munkaerő-piaci politikák, például a munkaerő-felvételi támogatások, az alacsony munkajövedelmek adókedvezményei, a személyre szabott álláskeresési támogatás és képzés a fellendülés e kezdeti szakaszában elengedhetetlenek ahhoz, hogy az álláskeresőket munkához segítsük és megelőzzük a tartós munkanélküliséget vagy azt, hogy az iskolát befejezők ne is keressenek munkát. Minél többen dolgoznak, annál többen járulhatnak hozzá a költségvetés egyensúlyához, és annál többet költhetnek a háztartások, ami végeredményben folyamatos gazdasági fellendüléshez vezet.

  Különös figyelmet kell fordítani az Ifjúsági garancia végrehajtására, melyet az EU Miniszterek Tanácsa 2013 áprilisában fogadott el és az Európai Tanács június 27–28-i ülése is jóváhagyott. Ez számos országban olyan strukturális reformokat követel meg, mint az állami foglalkoztatási szolgálatok megerősítése, a foglalkoztatásért és az oktatásért felelős hatóságok közötti erős partnerségek létrehozása, valamint nagyobb beruházások képzési és szakképzési programokba. A tagállamoknak a következő hónapokban kell benyújtaniuk az ifjúsági garancia végrehajtására vonatkozó nemzeti terveiket.

  A tagállamoknak folytatniuk kell továbbá nemzeti jóléti rendszereik modernizálását a rendelkezésre álló források hatékonyságának növelése és a lehető legnagyobb társadalmi és gazdasági integráció megvalósítása érdekében. A szociális védelmi rendszereknek az emberek igényeihez kell igazodniuk, hogy egész életük során támogatást kapjanak a válságos helyzetekben. A Bizottság a jobb szociális beruházásokra vonatkozóan 2013. februári Szociális beruházási csomagjában iránymutatásokat fogalmazott meg, melyek között konkrét ajánlások is szerepelnek a gyermekszegénység és a hajléktalanság problémáinak megoldására.

  Az euróövezetbeli különbségek aláaknázzák a gazdasági és monetáris uniót

  A legfrissebb negyedéves jelentés rámutat az országok, elsősorban az euróövezet országai közötti tartós különbségek növekedésére.

 • A munkanélküliségi ráta a déli és a perifériás területeken 2012-ben átlag 17,3 százalékot ért el, az északi és a központi területek 7,1 százalékával szemben.
 • A nem foglalkoztatott, oktatásban és képzésben nem részesülő fiatalok (NEET-fiatalok) átlagos aránya a déli és a perifériás területeken 22,4 százalék volt, míg az északi és a központi területeken 11,4 százalék.
 • A szegénység a tagállamok kétharmadában nőtt, egyharmadában azonban nem.
 • A társadalmi és gazdasági különbségek a gazdasági és monetáris unió szempontjából súlyos problémát jelentenek. A gyenge munkaerő-piaci és társadalmi teljesítmény nemcsak a közvetlenül érintett tagállamokat sújtja, hanem továbbgyűrűzik a jobban teljesítő országokba, ami – a politikai instabilitás, valamint az euróba és az Unióba vetett bizalom megingása miatt – csökkent összkeresletben, alacsonyabb termelékenységben és magasabb kamatlábakban mutatkozik meg.

  A stabil, szociális dimenzióval rendelkező gazdasági és monetáris unió megteremtéséhez a tagállamok foglalkoztatási és szociális adottságaiban mutatkozó legfontosabb egyensúlyhiányok megfigyelésére és értékelésére van szükség. Mindez együtt járhatna a foglalkoztatási és szociálpolitika jobb összehangolásával, hogy a kihívásokra időszerű és hatásos válaszokat lehessen adni a gazdasági és monetáris unió egésze érdekében. Az ifjúsági garanciára vonatkozó ajánlás és az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés elindításáról szóló megállapodás 6 milliárd eurós kerettel jó példák az olyan nagyszabású foglalkoztatási és társadalmi kihívások együttes fellépések útján történő kezelésére, amelyek a gazdasági és monetáris unió egyes területeit jóval nagyobb mértékben érintik.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  Elfogynak a tanárok, ha ez így megy tovább

  Az elmúlt öt évhez képest mintegy harmadával csökkent a pedagógus szakokon továbbtanulók aránya. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a... Teljes cikk

  Megérkeztek a friss munkanélküliségi adatok, elég nagy a baj

  Az április-júniusi három hónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 214 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,6 százalékos volt. A... Teljes cikk

  Félmillió munkahely megtartását és 70 ezer létrehozását támogatta eddig a kormány

  Augusztus végétől, a Gazdaságvédelmi akcióterv harmadik szakaszában újabb források nyílhatnak meg a vállalkozások előtt. Az állami támogatások... Teljes cikk