kapubanner for mobile
Szerző: Filius Ágnes
Megjelent: 15 éve

Lehet-e a leépítéssel megtakarítani?

A Magyar Telekom az elmúlt hetekben egyidejűleg jelentett be létszámleépítést és bérfejlesztést. Kérdés, hogy ilyen esetben mikor cselekszik jól egy cég, ha a maradóknak ad többet, vagy ha a távozni kényszerülők kapnak abból a megtakarításból, amit az ő bőrükön spórolnak meg? Cikkünkben a Magyar Telekom példáján keresztül mutatjuk be egy nagyvállalat csoportos létszám-leépítési stratégiáját.

Törvényi feltételek

Egy nagyvállalat csoportos létszámleépítésénél csak ennek a ténynek a közlése kínosabb. A csoportos létszámleépítéskor elsősorban a munkáltatóra vonatkozó törvényi kötelezettségek jelennek meg. Az egyik ilyen eset, amikor a munkáltató, előreláthatólag viszonylag rövid időn belül, sok munkavállalótól kénytelen megválni. Ahhoz azonban, hogy egy ilyen élethelyzet csoportos létszámleépítésnek minősüljön, több - a jogszabályban pontosan meghatározott - feltételnek is teljesülnie kell. Az egyik ilyen feltétel a megszüntetni tervezett munkaviszonyok viszonylagosan nagy száma.

A Munka törvénykönyve szövegezése ezt a "viszonylagosan nagy szám"-ot nem egy, minden esetre általános számban jelöli meg, hanem a munkáltató méretéhez igazítva, az átlagos statisztikai létszámhoz viszonyítva, mintegy arányosítja. Eszerint csoportos létszámcsökkentésnek minősül, ha a munkáltató a döntést megelőző féléves átlagos statisztikai létszáma szerint

- húsznál több és száznál kevesebb munkavállaló foglalkoztatása esetén legalább tíz,

- száz vagy annál több, de háromszáznál kevesebb munkavállaló foglalkoztatása esetén legalább a munkavállalók tíz százaléka,

- háromszáz vagy annál több munkavállaló foglalkoztatása esetén legalább harminc munkavállaló munkaviszonyát kívánja harmincnapos időszakon belül megszüntetni. [Mt.94/a. § (1) – (2) bek.].

A Munka Törvénykönyve a munkavállalókkal való közlést és konzultációkat is előír a munkáltatóknak vagy az üzemi tanáccsal, vagy ennek hiányában a munkáltatónál képviselettel rendelkező szakszervezetek és a munkavállalók képviselőiből létrehozott bizottsággal. A munkáltatónak pedig a létszámleépítéssel összefüggésben, a döntést megelőzően terhelő legfontosabb kötelezettségei az alábbiak:

- a létszámleépítésre vonatkozó döntést megelőzően legalább 15 nappal korábban konzultációt kell kezdeményeznie a munkavállalók képviselőivel,

- e konzultációt megelőzően legalább 7 nappal korábban (azaz a döntést megelőzően legalább 22 nappal korábban) köteles a törvényben előírt adatokat, információkat a munkavállalók képviselőinek írásban átadni,

- a létszámcsökkentésre vonatkozó döntésről a munkaviszony megszüntetésére irányuló jognyilatkozat (pl. rendes felmondás) közlését megelőzően legalább 30 nappal korábban az érintett munkavállalót, a munkavállalók képviselőit, valamint az illetékes munkaügyi központot köteles tájékoztatni.


Kommunikáció



A leépítés előkészítésénél - a Magyar Telekom Kommunikációs Igazgatóságától kapott közlemény alapján - a törvényi előírásoknak megfelelően jártak el, azonban mindig kiszivárognak előzetesen is információk a csoportos létszámleépítésről. Főleg, ha tőzsdei cégről van szó, amelyre speciális tájékoztatási kötelezettség is vonatkoznak, a sajtó felé. A cégen belül bizonyára kellemetlen hangulatot teremt - az elbocsátások mellett - az a tény is, hogy esetleg előbb kerül nyilvánosságra a leépítés ténye, mint ezt a cég-szintű belső kommunikáció megelőzte volna. A Kommunikációs Igazgatóság közleménye szerint azonban a Magyar Telekom munkavállalói tisztában vannak azzal, hogy tőzsdei cégként milyen speciális tájékoztatási kötelezettségei vannak a munkáltatójuknak, és ezek figyelembevétele mellett minden esetben úgy tervezik meg a külső és a belső kommunikációt, hogy a munkatársaik mielőbb tájékoztatást kaphassanak az őket érintő, érdeklő döntésekről.

Vajon osztja-e ezt a véleményt a többi munkavállaló is? Ha a Kommunikációs Igazgatóságon kívül más is jogosult lenne nyilatkozni e témában, bizonyára árnyaltabb lenne a kép. Ha pedig olyan dolgozót kérdezhetnénk, aki az elbocsátandók közé került, akkor talán másfajta véleményeket is hallhattunk volna.

A sokadik éve tartó, folyamatos csoportos létszámleépítések természetesen hatottak/hatnak a belső morálra, a céges kultúrára. A Kommunikációs Igazgatóság is elismeri a feszültség tényét, amit hatékony belső kommunikációval, a maradó és a távozó kollégák megfelelő tájékoztatásával és outplacement programmal próbálnak segíteni. A Kommunikációs Igazgatóság szerint pozitív hatású az a tény, hogy a leépítések mértéke évről-évre csökken.


Outplacement



Ha egy vállalat a távozóknak nyújt segítséget outplacement programmal, akkor a maradók érzik úgy, hogy nekik nem jut a megtakarításból, illetve a távozókban is felmerülhet a kérdés, hogy vajon volt-e értelme az ő áldozat-hozataluknak, ha outplacement címén a következő néhány havi fizetésüket végkielégítés, illetve tréningek formájában láthatják viszont. A Magyar Telekom eddig mindig nyújtott a távozóknak ilyen programot, amelynek a fő célja az újra-elhelyezkedés támogatása. Az úgynevezett Esély program legfontosabb szolgáltatási eleme az álláskeresés interaktív támogatása munkaerő-piaci szakértő által.

Ezt a tevékenységet egészíti ki a kétnapos munkaerő-piaci tréning, ahol a jelentkezők először csoportosan feldolgozzák a velük történteket, majd önéletrajzírással, interjú-helyzetek gyakorlásával készülnek az álláskeresésre. A sikeres újra-elhelyezkedést segíti egy teljesítménymutató és karrieriránytű értékelő eszköz is, amely alapján a kérdőívet kitöltők visszajelzést kapnak erősségeikről, fejlesztendő területeikről és lehetséges pályaorientációjukról. Az Esély program irodáiban ezen felül igényelhető munkajogi tanácsadás, lelki segély, és a cég programjainak keretein belül költségtámogatást nyújt egy tovább- vagy átképzési tanfolyam elvégzésére.

Az elmúlt években az outplacement programokban - a Kommunikációs Igazgatóság szerint - a távozó kollégák körülbelül 70-75 százaléka vett rész, és a program egy-egy év végi értékelésekor a külső szolgáltató arról számolt be, hogy az adott évet tekintve a résztvevők 45-50 százalékának lett újra stabil munkahelye.


Megtakarítás?



A legegyszerűbb módja a változó összegű, nagy tömegű költségek csökkentésének a létszámleépítés. Ezt általában egy teljes átszervezés is szokta kísérni, hogy a maradók munkájának a hatékonyságát növeljék. A Magyar Telekomnál most nem lesz ilyen teljes átalakítás, mivel 2007-ben ez a folyamat már lezajlott.

2009-ben a személyi jellegű ráfordításokban éves szinten 1,8 milliárd forint megtakarítást szeretne a cég elérni az elbocsátások következtében. Jövő évtől a cég bevezeti a Total Workforce Management- Teljes Munkaerő Menedzsment- rendszert, hogy ne csak a létszám és a személyi jellegű kiadások jelentsék az emberi erőforrás menedzsmentjét, hanem az összes olyan költség is együtt jelenjen meg, amely az emberi erőforráshoz kapcsolódik. Például a kiszervezett, munkáját szerződés, vagy megbízási jogviszony alapján végző munkatárs költsége is megjelenik. Ez egyrészt visszatérést jelent az eredeti, kiszervezések előtti állapotokhoz, másrészt azonban rugalmasságot is hoz a rendszerbe, mert egyes foglalkoztatási formák közötti átcsoportosításra is lehetőséget ad, a költséghatékonyság növelése érdekében. Tehát, aki eddig alkalmazottként végezte 12 éve a munkáját, az megbízási jogviszonyban elláthat majd bizonyos feladatokat, illetve aki számlát adott eddig a munkájáról, azt alkalmazhatja a cég.


Bérfejlesztés



Ha a megtakarítás sorsát akarjuk látni, akkor előtte meg kell említeni azt, hogy a Magyar Telekom az október eleji MTI közleményben szól egy 5 milliárd forintos végkielégítési elszámolásról, ami majdnem a háromszorosa a csoportos létszámleépítéssel megtakarított összegnek. De, ami még ennél is lényegesebb, az a jövő áprilistól beígért 5,6 százalékos bérfejlesztés ígérete.

Vajon hogyan fogadták a maradó dolgozók, hogy a távozók béréből gazdálkodják ki az ő bérfejlesztésüket? A Magyar Telekom Kommunikációs Igazgatóságától azt a választ kaptuk, hogy a leépítést kísérő, hatékony külső-belső kommunikáció részeként ezt a hírt is közölték a munkavállalókkal. A fogadtatásról már nem szól a közlemény.

Filius Ágnes, HR Portal
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen visszaesett az állásvesztéstől rettegő magyarok aránya

A magyar munkavállalók bizalmi attitűdje 2023-ban kiegyensúlyozott és stabil volt, emellett bizakodásra adhat okot, hogy idén akár már javuló... Teljes cikk

Felpörgött a monori akkugyártó, átrendeződés a MÁV Csoportnál - létszámtrendek

Egy hónap alatt 160, egy év alatt több mint ezer fővel növelte létszámát a dél-koreai akkugyártó, a Shinheung Sec EU Kft. Monoron. A MÁV Csoport... Teljes cikk

Több mint 60 ezer befektetési banki állás szűnt meg idén

Több mint 60 ezer állás szűnt meg az idén a globális befektetési banki szektorban a Financial Times szerdán ismertetett ágazati felmérése szerint. Teljes cikk