Megjelent: 13 éve

Lehet már tervezni a jövő évi cafeteriát

A Parlament elfogadta a 2011-es adótörvényeket. Ezek alapján a munkáltatók és a munkavállalók is könnyebben fogják tudni használni a cafeteriát. Éppen ebben az időben zajlik Az év Cafeteria rendszere 2010. pályázat értékelése is, amiből kiderül, hogy sokan még a 2010-es szabályokat sem "tanulták" meg teljesen. Pedig lassan érdemes lesz, mert sok hasonló elvárás található a jövő évi adótörvényekben is.

images

A már évek óta megszokott időben, november közepén megszavazta a Parlament a 2011-es adótörvényeket. Így a cafeteria pontos tervezéséhez már csak a pontos minimálbér hiányzik, hiszen több juttatás (egészségpénztár, önkéntes nyugdíjpénztár, iskolakezdési támogatás, üdülési csekk) kedvezményes adózású korlátja a minimálbér értékéből számolható.

Nem vét nagy hibát az, aki kerekítve a 2010-es minimálbérrel kezdi el építeni a cafeteria rendszerét, hiszen várható az emelkedés, így minden határérték a kedvezményes adózáson belül marad.


Munkáltatói kívánságműsor?



Az új törvényi szöveg két ponton nagy segítség lesz a munkáltatóknak és a munkavállalóknak.

2010-ben nagy port kavart, hogy a szabályozás szigorú betartása mellett csak meleg étkezést támogathatott a munkáltató. A Cafeteria TREND magazin tavaszi felmérése alapján három lényeges területen vártak előrelépést a munkáltatók a cafeteria kerettörvényeiben. Az egyik, hogy rendeződjön a hideg és meleg utalványok kérdése. Ne kelljen átlépnie a szabályokat annak, aki az étkezési támogatásából egy szendvicsnek valót vásárol az ABC-ben. 2011-re megoldódik ez a helyzet. Havi 18.000 forint értékig olyan étkezési támogatást adhat a munkáltató, mely hideg és meleg étkezésre is használható.

Másik sarkalatos pont a munkáltatói elvárások között az, hogy egyértelmű utasítások érkezzenek a törvényalkotótól. Jó példa erre, hogy az internet juttatás esetén 2010-ben van, aki kizárólag a dolgozóét számolta el, mások elfogadták a házastársak előfizetését, de volt, aki az egy háztartásban élő családtagokat sem zárta ki. A 2011-es szja törvény már egyértelműen fogalmaz: a munkavállaló és a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozója nevére szóló internet téríthető.

Harmadik elvárás volt a csökkenő mértékű adó, ami szintén megvalósulni látszik.


Még az idén is van mit tenni!



Az elmúlt napokban zajlik Az év Cafeteria rendszere 2010. díj pályázata. A 107 pályázó arra vállalkozott, hogy több szempont (törvényi megfelelés, optimális adminisztráció, munkáltató-munkavállaló érdekei, szolgáltatói kapcsolatok) alapján külső mérce elé állítja saját juttatási rendszerét.

Egyesek meglepve tapasztalták, hogy a munkavállalók által gyakran reklamált cafeteria rendszerük az élmezőnyben végzett, mások a jól működő cafeteriáról nehezen képzelték volna, hogy több ponton nem teljesíti a törvényi elvárásokat.

A leggyakoribb hiányosság a 2010-ben az utolsó pillanatban belépett új nyilatkozat igénye, mely szerint a munkavállaló más juttatótól nem kap önkéntes pénztári hozzájárulást. Pedig enélkül a "papír" nélkül bizony nem 25, hanem közel 100 százalék adót kell a munkáltatónak fizetnie.

Már lezajlott a legjobb pályázatok személyes, tanácsadói értékelése is. Látszik, hogy az első 5 helyezett valóban példa értékű munkát végez a szabályos juttatások kiadásában. Az első 3 helyezett díjátadására november 23-án kerül sor a Cafeteria Panoráma 2011. konferencián.

Fata László cafeteria szakértő
Cafeteria TREND magazin

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek