Megjelent: 5 éve

Lerch Zoltán, a Schneider Electric országos HR igazgatója

Lerch Zoltán 2016 júniusa óta az energiamenedzsmenttel és automatizálással foglalkozó, francia központú Schneider Electric országos HR igazgatója: „Úgy érzem, felépítettem a pályám. Előrelépés, hogy most a Schneider Electricnél dolgozhatok” - mondta lapunknak.

Az 1973-ban született Lerch Zoltán már a középiskola elvégzése után a HR szakmában helyezkedett el, az UniCredit Bank Zrt.-nél, ahol elsajátította a pálya alapjait. Emellett felsőfokú tanulmányait a gödöllői Szent István Egyetemen, Human Resources Management szakon végezte.

2003-ban kezdett amerikai tanulmánya fontos állomást jelentett szakmai útja során. Az Indiana University - Purdue University Indianapolis campusán posztgraduális képzésben vett részt: szervezeti kommunikációt és vezetési ismereteket hallgatott. Két éven át élt az Egyesült Államokban, és közben HR-esként dolgozott a General Motors egyik gyárában. „Az amerikai gyári munkások szigorúan betartják a munkaidőt, műszakkezdéskor és annak végeztével is sorban állnak, viszont napközben kőkeményen dolgoznak. Képzettség, motiváció és teherbírás terén állják a versenyt a világ bármely más dolgozóival” - mondta Lerch Zoltán.

2007-től a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ HR osztályvezetői pozíciójában folytatta. Két évvel később tovább képezte magát, Human Resources MBA képzésben vett részt Budapesten, a European Business School London szervezésében.

Ezután a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. HR főosztályvezetője volt két éven át 2010-től. Karrierjében a következő meghatározó állomást a Grandvision Hungary Kft-nél betöltött regionális HR igazgatói poszt jelentette 2012-16 között, ahol 190 optikai kiskereskedelmi bolt 1350 munkavállalója tartozott hozzá. A szlovákiai és csehországi bolthálózattal rendelkező Ofotért-utódnál emlékei szerint regionálisan a jó munkaerő felkutatása és megtartása ugyanolyan nehéz volt, mint Magyarországon, viszont ott a dolgozók sokkal öntudatosabbak voltak: „Pontosabban ismerték a jogaikat, mint magyar munkavállalóink, és hangot is adtak azoknak, ha szükségesnek látták. Csodálkoztam azon, hogy könnyebben felmondták az állásukat, még akkor is, ha nem várta őket azonnal egy másik munkahely. Volt, aki azt hangoztatta: lehet, hogy pár hónapig nem lesz állása, de utána biztosan talál majd.”

Villám kérdések-válaszok

Motiválás jó fizetéssel vagy fejlődési és előrelépési lehetőséggel?
Mindenkinél tudni kell, hogy mi az egyéni "valutája", amivel a személyes motivációját elősegítjük

HR BP vagy sem?
A 21. századi HR már fel kellett, hogy nőjön a Business Partneri feladathoz. E nélkül nehezen tudja az elvárható és megbízható támogatást nyújtani.

Személyes meeting vagy konferenciabeszélgetés?
A személyes mindig nagyobb élmény, de a konferencia sokszor költséghatékonyabb és eredményesebb.

Irodai munka ülve vagy állva?
Ergonómiailag a kettő helyes egyensúlyára van szükség. Néhány álló munkavégzést lehetővé tevő asztal a Schneider Electric irodában is van.

Kiszervezés vagy házon belüli megoldás?
A feladat komplexitásától függ. Adott helyzetet kell vizsgálni és annak tükrében meghozni a döntést.

Belső toborzás vagy külső toborzás?
A belső motiválóbb, a külső frissíti a céget.

Csapatmunka vagy egyéni teljesítmény?
HR-ben a csapatmunka nagyon fontos. Egy szervezet tekintetében inkább a csapatmunka fontosságát hangsúlyoznám, de emellett kellenek a kiemelkedő egyéni teljesítményt nyújtó "hősök" is.

Főzés vagy étterem?
Főzés.

Konditerem vagy kerti munka?
Konditerem vagy uszoda.

Könyv vagy e-book?
Könyv.

Lerch Zoltán 2016 júniusa óta az energiamenedzsmenttel és automatizálással foglalkozó, francia központú Schneider Electric országos HR igazgatója: „Úgy érzem, felépítettem a pályám. Előrelépés, hogy most a Schneider Electricnél dolgozhatok” - mondta lapunknak.

A Schneider Electricnek négy gyára és egy logisztikai központja van Magyarországon a Váci úti központi irodaépület mellett. Az egységek munkaerő állományát egy-egy HR business partner irányítja, Lerch Zoltán HR vezető a kereskedelmi egység HR business partneri funkcióját is ellátja egyben.

A Schneider Electrichez való csatlakozásakor többek között olyan célokat határozott meg, mint a dolgozói elköteleződés szinten tartása és növelése, a mátrix szervezeti átalakulás előre mozdítása, valamint a HR partnerek együttműködésének elősegítése, és a munkáltatói imázs megerősítése.

„Kihívásnak tekintem egy új iparág és annak sajátosságainak megismerését, továbbá támogatom az átalakuló szervezetben a meglévő, mélyen gyökerező és sikeres Schneider Electric értékek továbbvitelét. Jelenleg a legfontosabb feladatom, hogy megismerjem és elsajátítsam a Schneider Electric kultúráját, HR folyamatait és rendszereit. Célom, hogy otthonosan mozogjak a cég mindennapjaiban, és bizalmi, baráti viszonyt alakítsak ki a kollégákkal” - mondta el Lerch Zoltán arra a kérdésre, mit tart a legfontosabb feladatának, illetve milyen kihívásokra számít HR igazgatóként.

„Mindazokat a szakmában szerzett és személyes tapasztalataimat tudom kamatoztatni munkám során, amelyeket a korábbi munkahelyeim céges kultúráiból, illetve a vezetőimtől, kollégáimtól emberileg és szakmailag egyaránt megtanulhattam. Véleményem szerint alapvetően motivált és pozitív hozzáállásom segít a céljaim elérésben” - fejtette ki arról, hogy mely tapasztalatait tudja a leginkább kamatoztatni jelenlegi munkájában.
  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.03.07Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék vezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese a közszféra szervezetei kategóriájában a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék.... Teljes cikk

Arnhoffer András, az Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. elnök-vezérigazgatója

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese, az 51-500 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában, az Észak-zalai Víz- és... Teljes cikk

Bertók Attila, a Webstar Csoport cégvezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese az 1-50 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában a Webstar Csoport Kft. Bertók... Teljes cikk