Megjelent: 11 éve

Megtérülő befektetés az egészséges dolgozó

A cégek felelőssége nem a gyógyítási tevékenységben, hanem az egészség megőrzésében, illetve annak fejlesztésében van. Az egészség megőrzése, a "fitten tartott" munkavállaló biztosíthatja a munkáltatónak a folyamatos és magas színvonalú termelést. Ha a vezetés belátja ennek gazdasági jelentőségét, akkor az üzenet egyértelmű lesz a munkakollektíva számára: egy hajóban evezünk, közösek a céljaink, azaz testi, lelki, mentális fittség ideális munkakörnyezetben.

Szerencsére egyre több vállalatnál ismerik fel, hogy a munkavállaló a legfontosabb erőforrás, a szellemi tőke. A motiválás, képzés csak megfelelő egészségi állapotban hoz maximális eredményt!


Egészséges humántőke = többszörösen megtérülő befektetésMár nem elég, ha képzésekre, tréningekre, konferenciákra küldöm munkavállalóimat: mindezen tudást, ismeretet csak akkor látom viszont, ha munkavállalóim: egészségesek.
Ez hosszú távon befektetés a sikerbe, eredményességbe. A befektetett tőkét pedig védeni kell. Ebben az esetben a védelem a folyamatos egészségmegőrzést, a fejlesztést jelenti. Az egészségfejlesztés elkötelezettséget kíván mind a munkáltató, mind a munkavállaló részéről, és amely egyébiránt állandó lehetőséget biztosít a közös munkára, fejlődésre.

A munkáltatók ma már nem csak a törvényi szabályozás miatt vágnak bele egy munkahelyi egészségfejlesztési projektbe. Világosan látják, hogy ezáltal motiválhatja, elkötelezettebbé teheti és segítheti a munkavállalóit. Az ergonómiailag megfelelő munkakörnyezetben az egészségesebb ember konstruktívabb és jobban terhelhető.


Az egészségfejlesztési terv tartalma, fázisai1. A munkavállaló teljeskörű (fizikai, lelki és mentális) állapotfelmérése

 • egészségügyi (antropometria, vegetatív funkciók, vérkép, keringési és légzési funkciók, agyi kapacitás vizsgálat)
 • munkahelyi körülmények, a munkavégzés helyének vizsgálata (ergonómia)
 • pszicho-szociális kockázatok felmérése (munkahelyi stressz)

  2. Elemzés, értékelés - Egészségtérkép a munkavállalók csoportjairól

  Munkaköri csoportokra, nemre, korra, munkakör jellegére stb. fókuszált problématérkép, amely rámutat a legnagyobb kockázatokra, rizikófaktorokra, amelyek veszélyt jelenthetnek a szervezet egészséges, hatékony működésére nézve.

  3. Kezelési akciótervek - a kapott eredményekre specializált, célzott beavatkozások:

 • Akciócsoport szervezése, koordinálása (elhívatott munkatársak bevonása a programba, vállalt feladatok kiosztása, iránymutatás)
 • Egészségfejlesztési, közösségi programok megszervezése (pl. gerinctorna foglalkozás, nordic walking, irodai masszázs, autogén tréning, egészségnap-sportnap, dohányzásról leszoktatás, egészséges táplálkozás elősegítése, elmefitnesz tréning, munkaállomások ergonómiai szempontú kialakítása)
 • Személyes konzultációk, tréningek (pl. szupervízió, coaching, mediáció, lelki egészségfejlesztés, munka-magánélet egyensúly tréning)
 • Kampányok, belső kommunikáció megszervezése, lebonyolítása (szemléletformáló, támogató, mozgósító vállalati propaganda kialakítása)

  4. Utánkövetés, átfogó program-értékelések

 • Féléves és éves értékelések, eredmények kimutatása az egészségfejlesztési programban résztvevők aktivitása mentén
 • Befektetési, megtérülési, gazdaságossági eredmények kimutatása
 • Javaslatok, további fejlesztések kidolgozása a jövőre nézve

  A munkahelyi egészségfejlesztés tehát nem új találmány, de újra ki kell találni, ahhoz, hogy alkalmazzuk. Annyit jelent: odafigyelek a másikra, törődök vele a munkahelyen, mert belátom, hogy ez nekem többszörös hasznot hoz az üzletben. Európai számítások kimutatták, hogy egy euró befektetés az egészségfejlesztésbe 3-5-szörös megtérülést hoz. Nem jelentéktelen tényező tehát humánpolitikai és gazdaságossági szempontból, s érdemes lenne követni a svéd, norvég, német vagy amerikai bevált mintákat, és adaptálni a jó gyakorlatokat a hazai vállalatok életében.

  A munkahelyi egészségfejlesztésről elmondható, hogy nagyságrendileg a jól szervezett tréning-sorozat kategóriája mind időben, mind pénzben. Csak vezetői döntés kérdése, hogy milyen módszer hatékonyságában hiszünk, és hogy mit gondolunk arról, érdemes-e nem csak a szokványos tréningekkel fejlesztenünk emberi erőforrásunkat. Az egészségfejlesztés, azaz a betegség megelőzés ügyének fontossága miatt már európai uniós pályázatok is rendelkezésre állnak, de egyéb finanszírozási megoldásként társadalmi felelősség vállalás gyanánt, vagy akár innovatív fejlesztésként is lehet forrást teremteni erre a programra.

  Tóth Orsolya
  ügyvezető
  Mass Move Kft.
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter