Megjelent: 12 éve

Megtérülő befektetés az egészséges dolgozó

A cégek felelőssége nem a gyógyítási tevékenységben, hanem az egészség megőrzésében, illetve annak fejlesztésében van. Az egészség megőrzése, a "fitten tartott" munkavállaló biztosíthatja a munkáltatónak a folyamatos és magas színvonalú termelést. Ha a vezetés belátja ennek gazdasági jelentőségét, akkor az üzenet egyértelmű lesz a munkakollektíva számára: egy hajóban evezünk, közösek a céljaink, azaz testi, lelki, mentális fittség ideális munkakörnyezetben.

Szerencsére egyre több vállalatnál ismerik fel, hogy a munkavállaló a legfontosabb erőforrás, a szellemi tőke. A motiválás, képzés csak megfelelő egészségi állapotban hoz maximális eredményt!


Egészséges humántőke = többszörösen megtérülő befektetésMár nem elég, ha képzésekre, tréningekre, konferenciákra küldöm munkavállalóimat: mindezen tudást, ismeretet csak akkor látom viszont, ha munkavállalóim: egészségesek.
Ez hosszú távon befektetés a sikerbe, eredményességbe. A befektetett tőkét pedig védeni kell. Ebben az esetben a védelem a folyamatos egészségmegőrzést, a fejlesztést jelenti. Az egészségfejlesztés elkötelezettséget kíván mind a munkáltató, mind a munkavállaló részéről, és amely egyébiránt állandó lehetőséget biztosít a közös munkára, fejlődésre.

A munkáltatók ma már nem csak a törvényi szabályozás miatt vágnak bele egy munkahelyi egészségfejlesztési projektbe. Világosan látják, hogy ezáltal motiválhatja, elkötelezettebbé teheti és segítheti a munkavállalóit. Az ergonómiailag megfelelő munkakörnyezetben az egészségesebb ember konstruktívabb és jobban terhelhető.


Az egészségfejlesztési terv tartalma, fázisai1. A munkavállaló teljeskörű (fizikai, lelki és mentális) állapotfelmérése

 • egészségügyi (antropometria, vegetatív funkciók, vérkép, keringési és légzési funkciók, agyi kapacitás vizsgálat)
 • munkahelyi körülmények, a munkavégzés helyének vizsgálata (ergonómia)
 • pszicho-szociális kockázatok felmérése (munkahelyi stressz)

  2. Elemzés, értékelés - Egészségtérkép a munkavállalók csoportjairól

  Munkaköri csoportokra, nemre, korra, munkakör jellegére stb. fókuszált problématérkép, amely rámutat a legnagyobb kockázatokra, rizikófaktorokra, amelyek veszélyt jelenthetnek a szervezet egészséges, hatékony működésére nézve.

  3. Kezelési akciótervek - a kapott eredményekre specializált, célzott beavatkozások:

 • Akciócsoport szervezése, koordinálása (elhívatott munkatársak bevonása a programba, vállalt feladatok kiosztása, iránymutatás)
 • Egészségfejlesztési, közösségi programok megszervezése (pl. gerinctorna foglalkozás, nordic walking, irodai masszázs, autogén tréning, egészségnap-sportnap, dohányzásról leszoktatás, egészséges táplálkozás elősegítése, elmefitnesz tréning, munkaállomások ergonómiai szempontú kialakítása)
 • Személyes konzultációk, tréningek (pl. szupervízió, coaching, mediáció, lelki egészségfejlesztés, munka-magánélet egyensúly tréning)
 • Kampányok, belső kommunikáció megszervezése, lebonyolítása (szemléletformáló, támogató, mozgósító vállalati propaganda kialakítása)

  4. Utánkövetés, átfogó program-értékelések

 • Féléves és éves értékelések, eredmények kimutatása az egészségfejlesztési programban résztvevők aktivitása mentén
 • Befektetési, megtérülési, gazdaságossági eredmények kimutatása
 • Javaslatok, további fejlesztések kidolgozása a jövőre nézve

  A munkahelyi egészségfejlesztés tehát nem új találmány, de újra ki kell találni, ahhoz, hogy alkalmazzuk. Annyit jelent: odafigyelek a másikra, törődök vele a munkahelyen, mert belátom, hogy ez nekem többszörös hasznot hoz az üzletben. Európai számítások kimutatták, hogy egy euró befektetés az egészségfejlesztésbe 3-5-szörös megtérülést hoz. Nem jelentéktelen tényező tehát humánpolitikai és gazdaságossági szempontból, s érdemes lenne követni a svéd, norvég, német vagy amerikai bevált mintákat, és adaptálni a jó gyakorlatokat a hazai vállalatok életében.

  A munkahelyi egészségfejlesztésről elmondható, hogy nagyságrendileg a jól szervezett tréning-sorozat kategóriája mind időben, mind pénzben. Csak vezetői döntés kérdése, hogy milyen módszer hatékonyságában hiszünk, és hogy mit gondolunk arról, érdemes-e nem csak a szokványos tréningekkel fejlesztenünk emberi erőforrásunkat. Az egészségfejlesztés, azaz a betegség megelőzés ügyének fontossága miatt már európai uniós pályázatok is rendelkezésre állnak, de egyéb finanszírozási megoldásként társadalmi felelősség vállalás gyanánt, vagy akár innovatív fejlesztésként is lehet forrást teremteni erre a programra.

  Tóth Orsolya
  ügyvezető
  Mass Move Kft.
  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.09Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit. Képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba. Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  Növekszik a halálos munkahelyi balesetek száma, ezek a legveszélyesebb területek

  Minden ötödik dolgozó a fővárosban és Pest megyében szenvedett munkahelyi balesetet - derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium adataiból. Teljes cikk

  Gyomorforgató körülmények a vágóhídon: még kézmosási lehetőség sem volt

  Azonnali hatállyal felfüggesztették egy Hajdú-Bihar megyei sertésvágóhíd működését, amelynél a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal... Teljes cikk

  Suzuki Vitarákon érkeznek a munkaügyi és munkavédelmi ellenőrök

  A munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzésekhez negyven darab Suzuki Vitarát vásárolt a kormány bruttó 254 millió forintért - jelentette be Bodó... Teljes cikk