kapubanner for mobile
Megjelent: 11 éve

Mélyponton a munkaerőpiacok - mi akadályozza a munkahelyteremtést?

Öt évvel a globális pénzügyi válság kitörése után továbbra is mélyponton vannak a munkaerőpiacok, és nem látszanak a javulás jelei. A bizonytalan gazdasági kilátások és az elhibázott politikai válaszok akadályozzák a munkahelyteremtést - hívja fel a figyelmet új jelentésében a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO).

images

Miután két egymást követő évben csökkent, 2012-ben ismét emelkedett a globális munkanélküliség, és 2013-ban további növekedés várható.

A globális munkanélküliség emelkedésének egynegyede a fejlett gazdaságokban történt, háromnegyede pedig ennek hatására következett be más régiókban, ami súlyosan érintette a fejlődő gazdaságokat Kelet-Ázsiában, Dél-Ázsiában és Fekete-Afrikában.

A munkanélküliek száma világszerte 4,2 millióval emelkedett, több mint 197 millióra, ami a Globális Foglakoztatási Trendek 2013 című kiadvány (Global Employment Trends 2013) szerint 5,9 százalékos munkanélküliségi rátát jelent.

"A bizonytalan gazdasági kilátások és a megoldást célzó elhibázott politikák csökkentették az összkeresletet, és visszavetették a befektetéseket és a munkaerő-felvételt" - jelentette ki Guy Ryder, az ILO főigazgatója. "Ez sok országban további pangást okozott a munkaerőpiacon, még olyan államokban is bénítóan hatva a munkahelyteremtésre és kitolva a munkanélküliség időtartamát, ahol korábban alacsony volt a munkanélküliség, és dinamikusan működött a munkaerőpiac."

"Emellett az új állásoknál sok esetben olyan készségeket várnak el, amelyekkel nem rendelkeznek az álláskeresők" - folytatta a főigazgató. "A kormányoknak nagyobb erőfeszítéseket kell tenniük azért, hogy a kereslet és kínálat között fennálló összhang - elsősorban a fiatalokat érintő - hiányának orvoslása érdekében támogassák a készségek elsajátítását és az átképzési tevékenységeket."

A jelentés rámutat arra, hogy a munkaviszonyban állók szegénysége globális szinten továbbra is csökken, ennek üteme azonban lassabb, mint a válságot megelőző időszakban.

A feltörekvő országokban kialakulóban van egy közepes jövedelmű munkásosztály, amely további impulzust adhat a globális gazdaságnak. Egyelőre azonban az ő vásárlóerejük sem képes ellensúlyozni a fejlett országok lassú növekedését.

Középtávon az előre jelzett globális gazdasági fellendülés várhatóan nem lesz elég erős ahhoz, hogy rövid időn belül csökkenjen a munkanélküliség, és az álláskeresők száma a következő öt évben előreláthatólag 210 millió fölé emelkedik.

A munkaerő-piaci helyzet meglehetősen kilátástalan marad a fiatalok számára, mivel a 15 és 24 év közötti fiataloknak csaknem 74 százaléka van állás nélkül szerte a világon, ami 12,6 százalékos ifjúsági munkanélküliségi rátát jelent.

Különösen aggasztó, hogy egyre több fiatal válik hosszú távon munkanélkülivé. A fejlett gazdaságokban a munkanélküli fiatalok mintegy 35 százaléka hat hónapja vagy még régebb óta nem dolgozik. Emiatt növekszik azoknak az elkeseredett fiataloknak a száma, akik elhagyják a munkaerőpiacot.

Az ilyen hosszú munka nélkül eltöltött időszakok, vagy a kiesés a munkaerőpiacról az életpálya korai szakaszában negatív hatással vannak a hosszú távú kilátásokra is: leépülnek a szakmai és szociális készségek, és a fiataloknak nincs lehetőségük a munkahelyi tapasztalatszerzése.

A fiatalok munkanélkülisége terén valószínűleg növekedni fognak a regionális különbségek. A fejlett gazdaságokban a helyzet előreláthatólag némileg javul majd a következő öt évben, de az előrejelzések szerint az ifjúsági munkanélküliség mértéke nőni fog Kelet-Európa, Kelet- és Délkelet-Ázsia és a Közel-Kelet feltörekvő gazdaságaiban.

Ryder hangsúlyozta, hogy a döntéshozóknak összehangolt válaszokat kell adniuk a válságra. "A válság globális jellege azt jelenti, hogy az országok nem képesek egyedül, és pusztán belső intézkedésekkel kivédeni a hatását" - mondta. "A nagyfokú bizonytalanság, amely gátat szab a befektetéseknek és a munkahelyteremtésnek, nem ér véget, ha az egyes országok egymásnak ellentmondó megoldásokkal állnak elő.

A jelentés szerint a döntéshozóknak három, egymással összefüggő kérdéssel is foglalkozniuk kell: amíg visszahúzódnak a magánbefektetések, elsősorban állami beruházások révén össze kell hangolniuk az összkereslet előmozdítását célzó lépéseket; képzési és átképzési programokkal választ kell találniuk a munkaerő-piaci kereslet és kínálat közötti összhang hiányából fakadó növekvő problémákra; és a fiatalok munkanélküliségét kezelő tevékenységekre kell koncentrálniuk.

"Egyes európai országokban sikeresnek bizonyultak azok a programok, amelyek a fiatalok csoportjainak biztosítanak foglalkoztatást vagy képzést. És ezek megfizethetők. "Sokkal többe kerül, ha nem cselekszünk, és hagyjuk, hogy emelkedjen a hosszú távú munkanélküliség, és a fiatalok még jobban eltávolodjanak a társadalomtól" - jelentette ki Ryder.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk