Megjelent: 10 éve

Milyen a jó csoportvezető?

Gyártócégek vezetői és HR szakemberei szerint a csoportvezetők teljesítménye nagyban meghatározza az üzemi eredményességet és hatékonyságot. Ennek megfelelően gyakran felmerül a kérdés, melyek azok a kulcskompetenciák, amelyek a csoportvezetőt sikeressé teszik? Mire figyeljenek a csoportvezető kiválasztásánál és milyen készségeket fejlesszenek tréningjük során?

A Captain Hungary legfrissebb kutatásában ezeknek a kérdéseknek járt utána. A kutatás során a Trilak, Harman, Mercedes-Benz, Musashi, és Schaeffler vállalatok 54 legjobb csoportvezetőjét mérték fel a CAPTain Online tesztek segítségével, majd minden résztvevővel interjút végeztek. A kutatás célja az volt, hogy egy nagyobb mintára alapozva kialakítható legyen egy olyan kompetencia profil, munkaköri benchmark, amely objektívvé és ezáltal hatékonyabbá teszi a megfelelő munkatársak kiválasztását, illetve a meglévő munkatársak képzését és fejlesztését.


MunkaattitűdAz eredmények szerint a jó csoportvezető az átlagosnál sokkal pozitívabban áll a munkához. A felmérés résztvevőit a munka iránti magasszintű elkötelezettség jellemezte, melyet többen azzal magyaráztak, hogy a munkájuk tetté őket sikeressé. A rendnek és a rendszerezettségnek különleges jelentőséget tulajdonítanak. Másik sajátosság a pontosságra és részletességre törekvés magasabb igénye. Válaszaikból kiderült, hogy ez valamilyen módon kapcsolódik a felelősségérzettel is. Többen arról számoltak be, hogy részletesen tudni kell minden lépést és döntést indokolni egy gyártási folyamat kapcsán. Továbbá, beosztott munkatársaik bizonyos típusú problémákat nem tudnak önállóan megoldani, ezért nekik is sokszor műszaki és egyéb gyártási részfeladatokkal kell foglalkozniuk.

Érdekes eredményt hozott a felmérés az önállóság szempontjából. A várakozástól eltérően ebben a faktorban a sikeres csoportvezetők között nagy volt a szórás, az alacsonytól a magas szintű önállóságig különböző viselkedést mutattak. Míg általános középvezetői szinteken elvárás a magasfokú önállóság, csoportvezetőknél ez az igény nem egyértelmű. A magyarázat a terület túlszabályozottságával kapcsolatos. Kicsi a mozgásterük, melyben szabadon és önállóan határozhatnak,- ha valaki mégis magasfokú önállóságot mutatott, az megjegyezte, hogy a munka érdekében bizonyos szabályokat időnként figyelmen kívül hagy. A teljesítményorientáció és a céltudatosság, akárcsak más vezetési területeken, a csoportvezetőknél is fontos kompetenciák.


GyakorlatiasságA sikeres csoportvezetők nagyon gyakorlatiasak a munkavégzésben, sokkal nagyobb mértékben, mint más vonalbeli vezetők. Úgy tűnik, hogy a gyártás, termelés területén elméleti megközelítésre kevésbé van szükség, itt főleg a tapasztalat számit. Gyakoriak a váratlan helyzetek, melyekben azonnal kell cselekedni, hiszen a termelés nem állhat le. A fentieknek jól megfelel az a kutatási eredmény is, hogy a felmérésben résztvevő csoportvezetők nagyon rugalmasak és nyitottak az új dolgok iránt. A csoportvezetők érdeklődnek az újítások iránt, maguk is keresik a lehetőségeket, amivel eredményesebbé tehetik az egységük munkáját, így - nem meglepő módon - sokszor maguk is kezdeményezik a változtatást. Innovatív ötleteikre legtöbbször a vállalatok is kíváncsiak: a javaslatokat többfajta platformon oszthatják meg munkatársaikkal, és általában a főnökeik is kikérik a véleményüket egy-egy jelentősebb változás bevezetése előtt.


Vezetői magatartásA csoportvezetés sajátossága, hogy a vezetőnek gyakran közvetlen felelősséget kell vállalnia egy feladatért. Ezt a résztvevők közül többen azzal magyarázták, hogy nincsenek olyan beosztottak, akik hasonló minőségben tudnák ellátni ezeket a feladatokat, de esetenként a létszámhiány is megkívánja a személyes részvételt.

A vezetési stílusra, delegálásra és döntési képességre vonatkozó elvárások hasonlóan alakultak más vezetési területek követelményeihez: a sikeres csoportvezető határozott, domináns, de nem autoriter személy, akinek tevékenysége főleg abból áll, hogy mások munkáját szervezi és megfelelő döntéseket hoz. A csoportvezetők kiváló meggyőzőerővel rendelkeznek. Az interjúkból kiderült, ez a készség nagyon fontos, hiszen a jó csoportvezetőnek el kell tudni hitetni még a bizonytalan alkalmazottal is, hogy képes a feladattal megbirkózni, másokat pedig munkakedvük hiányában kell jobb teljesítményre bírnia.

A felmérés eredményeképpen jól meghatározhatóak a kulcskompetenciák a csoportvezetői munkakörben. Röviden összefoglalva, a sikeres csoportvezető erősen motivált és ambiciózus, munkájában jól szervezett, elsősorban korábbi tapasztalataira hagyatkozik és pozitívan viszonyul az újhoz. Más vezetőkhöz képest gyakorlatiasabb, vezetési stílusában határozott és jól kezeli a döntési helyzeteket. Nagyon jó meggyőzőkészséggel rendelkezik.

A Captainnél a csoportvezetői kompetencia követelményeket egy ún. CAPTain profilban is rögzítették. A profil együttes használata a CAPTain Online tesztekkel bármely szervezetnél érvényes információt ad azokról a hozzáállással, munkastílussal, vezetéssel és munkatársak kezelésével kapcsolatos kompetenciákról, amelyek alkalmassá tesznek valakit a csoportvezetői posztra. A módszer ezáltal objektív jelzője a csoportvezető beválásának, és hatékony segítség lehet a csoportvezetők kiválasztása, beillesztése és fejlesztése során.
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Így dolgozunk 2030-ban - interjú Sven Gábor Jánszky német jövőkutatóval

A fokozódó munkaerőhiány és az egyre nagyobb váltási szándék felforgatja az álláspiacot a következő években - mondja a magyar gyökerekkel... Teljes cikk

Megvan a Közétkeztetési Szakácsverseny győztese!

A Hungast pécsi csapata lett a Közétkeztetési Szakácsverseny győztese - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Teljes cikk

Hatalmas szakadék a bérigények és a munkaerő-piaci kompetenciák között

A "Randstad HR TRends Survey 2022"-ben részt vevő cégek 89%-ánál tervezik bővíteni a dolgozói létszámot, amely mögött a legtöbb esetben a... Teljes cikk

Facebook