Megjelent: 1 éve

Milyen szervet kell keresni ha valaki Kanadából intézi a nyugdíjazását?

Jelenleg Kanadában élő, korábban Magyarországon dolgozó személy a kanadai magyar konzulátuson elindította a nyugdíjazási folyamatát, és szeretne érdeklődni mikorra lesz megállapítva a nyugdíj összege. Milyen szervet kell keresnie és mi az ő elérhetőségük, e-mail/telefonszám.

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A magyar-kanadai szociális biztonsági egyezményt Magyarországon a 2003. évi LXIX. törvénnyel hirdették ki. Itt érhető el angolul, franciául és magyarul a hatályos törvényszöveg.

A magyar-kanadai szociális biztonsági egyezmény alapján a Kanadában élő, magyarországi nyugellátást igénylő személynek a saját jogú nyugellátás iránti igényüket a CA/HU 1.1, hozzátartozói nyugellátás iránti igényüket pedig a CA/HU 1.2 számú nyomtatvány kitöltésével nyújthatják be az illetékes kanadai nyugdíjbiztosítási szervnél (International Operations - AB Service Canada P.O. Box 2710, Main Station Edmonton, Alberta T5J 4C2 Canada). Ez a kanadai hatóság keresi meg hivatalosan a nemzetközi ügyekben kizárólagosan illetékes magyar nyugdíjmegállapító hatóságot (Budapest Főváros Kormányhivatala VIII. Kerületi Hivatala).

A kanadai hivatalos tájékoztató és a szükséges nyomtatványok ezen a honlapon érhetők el.

A kanadai magyar nagykövetség/konzulátus ilyen esetben csak postás szerepet játszik, a nyugdíjmegállapítás folyamatában nem vesz részt. (Az egyik szerződő fél jogszabályai szerinti ellátásra való jogosultságra vonatkozó kérelmek, amelyeket ezen jogszabályok alkalmazásában meghatározott határidőn belül kellett volna benyújtani az adott szerződő fél illetékes hatóságához, de amelyeket ugyanezen határidőn belül a másik szerződő fél hatóságához nyújtanak be, úgy kezelendők, mintha azokat az első szerződő fél illetékes hatóságához nyújtották volna be. A kérelmek a másik szerződő fél hatóságához történt benyújtásának dátumát kell tekinteni az első szerződő fél illetékes hatóságához történő benyújtásuk dátumának.)

Az egyezmény alapján a két államban szerzett elismert biztosítási időtartamok egybeszámíthatóak a jogosultság megállapításához azzal a megkötéssel, hogy ha magyar részről a nyugdíjjogosultság elismeréséhez szükséges a két országban szerzett beszámítható idők egybeszámítása, akkor öregségi nyugdíjjogosultság esetén először a kanadai fél részéről a Kanadai Nyugdíjrendszer (Canada Pension Plan) hatálya alá tartozó rendelet alapján igazolt időket, ha pedig ezzel sincs meg a jogosultság, akkor az Öregségi Biztonsági Törvény (Old Age Security Act) hatálya alá tartozó rendelet alapján igazolt időket lehet figyelembe venni. Az egyezmény lehetővé teszi a harmadik állam jogszabályai szerint szerzett időszakok figyelembevételét - ha a két szerződő államban szerzett beszámítható idők nem elegendőek a jogosultság megállapításához -, feltéve, hogy olyan államról van szó, amely államnak mindkét szerződő féllel szociális biztonsági egyezménye van.

A magyar nyugdíjrész kiszámítása az egyezmény szerint:

1. Ha a magyar jogszabályok szerint egy ellátásra való jogosultság kizárólag az összeszámítási rendelkezések alkalmazásával állapítható meg (vagyis nincs legalább 15 év magyarországi igazolt szolgálati idő), a magyar nyugdíjmegállapító hatóság

a) kiszámítja az ellátásnak azt az elméleti összegét, amelyet akkor folyósítottak volna, ha a mindkét szerződő fél jogszabályai szerint szerzett összeszámított beszámítható időszakokat csak a magyar jogszabályok szerint szerezték volna, és

b) az a) pont szerint kiszámított elméleti összeg alapján meghatározza a folyósítandó ellátás tényleges összegét oly módon, hogy a magyar jogszabályok szerint szerzett összes beszámítható időszaknak a mindkét szerződő fél jogszabályai szerint szerzett összes beszámítható időszakhoz viszonyított arányát alkalmazza. (Időarányos, pro rata temporis számítás.)
2. Egy ellátás összegének az 1. bekezdés alkalmazásával történő kiszámításához csak a magyar jogszabályok szerint szerzett jövedelem és ezen jogszabályok szerint fizetett járulékok kerülnek figyelembevételre.

A kanadai nyugdíjrész kiszámítása az egyezmény szerint:

Ha egy személy egy ellátásra kizárólag az összeszámítási rendelkezések alkalmazásával válik jogosulttá (vagyis nem szerezte meg az önálló kanadai nyugdíjjogosultságot), akkor Kanada illetékes intézménye az érintett személy számára folyósítandó ellátás összegét az alábbiak szerint számítja ki:

a) az ellátás keresettől függő részét a Kanadai Nyugdíjrendszer rendelkezéseivel összhangban határozza meg, kizárólag az adott rendszer szerint nyugdíjra jogosító kereset alapján;

b) az ellátás fix részének meghatározásához megszorozza:

(i) a Kanadai Nyugdíjrendszer rendelkezéseivel összhangban meghatározott ellátás fix részének összegét

azzal

(ii) a törttel, amely a Kanadai Nyugdíjrendszerben teljesített járulékfizetési időszakoknak az adott rendszer szerint az adott ellátásra való jogosultság megállapításához megkövetelt minimális időszakhoz viszonyított arányát fejezi ki, azonban ennek a törtnek az értéke semmilyen esetben sem haladhatja meg az egyet.
Az így megállapított nyugdíjrészeket mindegyik állam a saját pénznemében folyósítja a nyugdíjas kérése szerinti államba (az erre vonatkozó esetleges korlátozásokat is figyelembe véve).

Ha az igénylő Québec tartomány lakója, akkor a magyar-québeci megállapodás fentiektől részben eltérő rendelkezéseit kell alkalmazni. Ezt a megállapodást Magyarországon 2006. évi XVII. törvény hirdette ki. A québeci hatósági tájékoztató itt érhető el.

Aki válaszol:

Nyugdíjszakértő - Dr. Farkas András

Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Dr.Farkas András, a NyugdíjGuru News alapító-főszerkesztője válaszolja meg. A budapesti ELTE jogi karán summa cum laude végzett jogász. Az elmúlt 22 évben több nagy biztosítótársaság és közvetítő cég felsővezetésének tagja, az élet- és nyugdíjbiztosítások szakértője. 2013 óta a Facebook NyugdíjGuruja több, mint 60 ezer követővel, 2015 óta a NyugdíjGuru News alapítója és szerzője.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter