Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 4 éve

Mint minden munkában, a dalszerzésben is van elakadás

Mikor született az első dalod, hány éves voltál?

Az már egy nagyon régi történet, 7-8 évesen írtam. Egy bicikliről szólt. Nagyon vágytam akkor egy bringára, és arról találtam ki egy kis dallamot, hogy milyen jó lenne, ha lenne nekem is egy. Igazából a saját szórakoztatásomra énekeltem, kis csínytevésnek, mókának fogtam fel.

Hogy jön a téma, és hogy születnek a dallamötletek?

Ez nagyon változó, nincs bevett recept. Általában váratlanul történik meg. Először egy hangulat költözik az emberbe, aztán azt kell megfogalmazni, hogy ez zeneileg mit jelent. Lefordítani zenére. Nem úgy van, hogy leülök, hogy akkor most írok egy dalt erről és erről, hanem önkéntelenül indul el valami. Ez megfejthetetlen pillanat, megfoghatatlan, hogyan történik ez az érzelmi robbanás.

Van, hogy nem jön ötlet? Ilyenkor van valami technikád, hogy mégis megszülessen valami?

Van persze. Előfordul, hogy egy hónapig nem tudok megírni egy dalt, ami elindult, aztán megreked valami miatt. Nekem az a tapasztalatom, hogy ilyenkor hagyni kell, és máson kell elkezdeni dolgozni. Nem jó, ha rágörcsölök, inkább félre kell tenni - akár a zenélést teljesen -, néhány napra.

Nálam akkor történik ilyen, ha túl sok elvárást támasztok magammal szemben. Ezeket meg kell tanulni kikapcsolni. Nem lehet mindenre egyszerre koncentrálni: trendekre, hogy milyen a hangzás, hogy a dal rádióbarát legyen, a közönség tudjon vele azonosulni stb. Szépen sorban kell haladni, elkülöníteni egymástól a dolgokat. Nem egyszerű, én is tanulom a folyamatot. A lényeg, hogy belső indíttatás legyen, az a leghitelesebb.


Írsz-e felkérésre dalt, amikor megvan, hogy miről kell, hogy szóljon, amikor határidő van? Ilyenkor kell igazán kreatívnak lenni, hogy az jó is legyen?Igen, ez ebben a szakmában kikerülhetetlen. A határidővel gyakran küszködés van. Persze ez is nagyon egyéni, hogy ki, hogy oldja meg. Nekem az működik, hogy egyszerűen kizárom. A zene érzelmi műfaj. Amikor alkotok, a racionális dolgokat: stílusokat, hangszerelés milyen legyen, stb., ki kell zárni. Megírom magát a dalt, aztán „felöltöztetem”, vagyis kitalálom a formát, jöhet a hangszerelés, stb.


Magányos tevékenység a tied, vagy lehet csapatban is zenét alkotni? Neked hogy megy jobban?Nekem vannak korszakaim, amikor egyedül dolgozom, mondjuk 3 hónapig bezárkózom egy stúdióba. Ha megvan a dal, az alapötlet, akkor azt kell nézni, hogy mi tesz a dalnak a legjobbat. Néha az a legjobb, ha egyedül vagyok hozzá, minimális hangszereléssel. Máskor viszont az, ha sok egyéniség ütközik, és sok energia fuzionál. A csapatmunkát szeretem, de egyedül műhelymunkázni szintén szeretek.

Milyen érzelmekből születtek a legsikeresebb dalaid? Szenvedély és kreativitás kapcsolatáról beszélsz a HR Pikniken. Mennyire fontosak az érzelmek a kreativitásban?

Sok szerelmes dalom van, volt, lesz is, bár néha próbálom tudatosan kerülni, hogy más téma is legyen. Amit aktuálisan érzek, arról szoktam dalt írni. Akkor működik, ha azt írom, amit érzek, akár magammal, akár a szűkebb-tágabb környezetemmel kapcsolatban. A zene feladata nem csak a személyes érzelmek megfogalmazása, hanem azt is figyelni kell, mi történik körülöttünk.

Mi volt előbb? A tyúk vagy a tojás? Én azt szoktam válaszolni, hogy a tyúk. Így elárultam, hogy kreacionista vagyok, hívő. Kreativitás nélkül önmagában a szenvedély fura, céltalan energia, mindkettőre szükség van. Szenvedély, fanatizmus, tehetség, kreativitás szimbiózisban kell, hogy működjenek, nincsenek egymás nélkül.

A HR Piknikre ITT jelentkezhet, a programról és az előadókról részleteket is ITT talál.
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter