Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 4 éve

Mint minden munkában, a dalszerzésben is van elakadás

Mikor született az első dalod, hány éves voltál?

Az már egy nagyon régi történet, 7-8 évesen írtam. Egy bicikliről szólt. Nagyon vágytam akkor egy bringára, és arról találtam ki egy kis dallamot, hogy milyen jó lenne, ha lenne nekem is egy. Igazából a saját szórakoztatásomra énekeltem, kis csínytevésnek, mókának fogtam fel.

Hogy jön a téma, és hogy születnek a dallamötletek?

Ez nagyon változó, nincs bevett recept. Általában váratlanul történik meg. Először egy hangulat költözik az emberbe, aztán azt kell megfogalmazni, hogy ez zeneileg mit jelent. Lefordítani zenére. Nem úgy van, hogy leülök, hogy akkor most írok egy dalt erről és erről, hanem önkéntelenül indul el valami. Ez megfejthetetlen pillanat, megfoghatatlan, hogyan történik ez az érzelmi robbanás.

Van, hogy nem jön ötlet? Ilyenkor van valami technikád, hogy mégis megszülessen valami?

Van persze. Előfordul, hogy egy hónapig nem tudok megírni egy dalt, ami elindult, aztán megreked valami miatt. Nekem az a tapasztalatom, hogy ilyenkor hagyni kell, és máson kell elkezdeni dolgozni. Nem jó, ha rágörcsölök, inkább félre kell tenni - akár a zenélést teljesen -, néhány napra.

Nálam akkor történik ilyen, ha túl sok elvárást támasztok magammal szemben. Ezeket meg kell tanulni kikapcsolni. Nem lehet mindenre egyszerre koncentrálni: trendekre, hogy milyen a hangzás, hogy a dal rádióbarát legyen, a közönség tudjon vele azonosulni stb. Szépen sorban kell haladni, elkülöníteni egymástól a dolgokat. Nem egyszerű, én is tanulom a folyamatot. A lényeg, hogy belső indíttatás legyen, az a leghitelesebb.

Írsz-e felkérésre dalt, amikor megvan, hogy miről kell, hogy szóljon, amikor határidő van? Ilyenkor kell igazán kreatívnak lenni, hogy az jó is legyen?Igen, ez ebben a szakmában kikerülhetetlen. A határidővel gyakran küszködés van. Persze ez is nagyon egyéni, hogy ki, hogy oldja meg. Nekem az működik, hogy egyszerűen kizárom. A zene érzelmi műfaj. Amikor alkotok, a racionális dolgokat: stílusokat, hangszerelés milyen legyen, stb., ki kell zárni. Megírom magát a dalt, aztán „felöltöztetem”, vagyis kitalálom a formát, jöhet a hangszerelés, stb.

Magányos tevékenység a tied, vagy lehet csapatban is zenét alkotni? Neked hogy megy jobban?Nekem vannak korszakaim, amikor egyedül dolgozom, mondjuk 3 hónapig bezárkózom egy stúdióba. Ha megvan a dal, az alapötlet, akkor azt kell nézni, hogy mi tesz a dalnak a legjobbat. Néha az a legjobb, ha egyedül vagyok hozzá, minimális hangszereléssel. Máskor viszont az, ha sok egyéniség ütközik, és sok energia fuzionál. A csapatmunkát szeretem, de egyedül műhelymunkázni szintén szeretek.

Milyen érzelmekből születtek a legsikeresebb dalaid? Szenvedély és kreativitás kapcsolatáról beszélsz a HR Pikniken. Mennyire fontosak az érzelmek a kreativitásban?

Sok szerelmes dalom van, volt, lesz is, bár néha próbálom tudatosan kerülni, hogy más téma is legyen. Amit aktuálisan érzek, arról szoktam dalt írni. Akkor működik, ha azt írom, amit érzek, akár magammal, akár a szűkebb-tágabb környezetemmel kapcsolatban. A zene feladata nem csak a személyes érzelmek megfogalmazása, hanem azt is figyelni kell, mi történik körülöttünk.

Mi volt előbb? A tyúk vagy a tojás? Én azt szoktam válaszolni, hogy a tyúk. Így elárultam, hogy kreacionista vagyok, hívő. Kreativitás nélkül önmagában a szenvedély fura, céltalan energia, mindkettőre szükség van. Szenvedély, fanatizmus, tehetség, kreativitás szimbiózisban kell, hogy működjenek, nincsenek egymás nélkül.

A HR Piknikre ITT jelentkezhet, a programról és az előadókról részleteket is ITT talál.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Remote working vezetői szemmel - a legnagyobb kihívások

Mit gondolsz, te kézben tudod tartani az irányítást? Hogyan lehetsz biztos abban, hogy a csapatod otthonról is ugyanolyan hatékonyan dolgozik, mint... Teljes cikk

Ezekkel az alkalmazásokkal garantáltan ellenőrizheti kollégái otthoni teljesítményét

A koronavírus bombaként robbant hazánkra komoly gondot okozva a munkáltatóknak, hogyan oldják meg a kollégák otthonról való munkavégzését. Azok a... Teljes cikk

Kutyák a munkahelyen - hogyan hatnak az eredményességre?

Mik a kutyás munkahelyek, képzések, fejlesztések sikerkritériumai? Milyen pozitív vagy éppen negatív hatása lehet annak, ha kutyák vannak a... Teljes cikk