kapubanner for mobile
Megjelent: 11 éve

Mit lehet tenni a migrációban élőkért?

Az ENSZ Közgyűlése október elején - immár másodszor - a nemzetközi migráció témáját helyezte előtérbe. A migráció első alkalommal a 2006-os Közgyűlésen volt központi téma, akkor hozták létre a migrációval és fejlesztéssel foglalkozó globális fórumot. A téma nem csak a 232 millió migráns miatt fontos, de társadalmaink és gazdaságaink egészségét is érinti, írja Peter Sutherland, a London School of Economics elnöke a Világgazdaságban.

A nemzetközi ügynökségek, a civil szervezetek és más érintettek már most elmélyíthetik együttműködésüket, és elkötelezhetik magukat olyan lépések mellett, amelyek a migráció eredményét - mind a migránsok, mind az anya-, illetve a célországok számára - javíthatnák. Az alábbiakban 10 témát sorolunk fel, amelyben a kormányok léphetnének.

- Az átutalás költségének csökkentése: egy évtizede a migránsok átlagosan 15 százalékos díjat fizettek, amikor pénzt küldtek haza. Ma ez az arány 9 százalék, de az új technológiákkal a zéró közeli szint is megcélozható. Ha a ráta 5 százalékra csökkenne, az évi 16 milliárd dollár megtakarítást jelentene a számukra.

- A háztartásban dolgozókról szóló megállapodás (Domestic Workers Convention) aláírása és érvényesítése, aminek fényében a migrációval kapcsolatos egyezmények is felülvizsgálhatók.

- A kizsákmányoló közvetítők megregulázása: a díjak, amiket a migránsok a közvetítőknek fizetnek, büntetésnek is beillenek, a bér egyharmadát is elérhetik. A migránsoknak semmilyen díjat nem kellene fizetniük, hiszen a foglalkoztatóknak szükségük van a munkájukra.

- Annak biztosítása, hogy a migránsok megtarthatják, amit keresnek. A migránsok túl gyakran fizetnek egészségügyi és nyugdíjjárulékokat anélkül, hogy ezek után bármiféle szolgáltatás, juttatás vagy segély járna nekik.

- A fiatal migránsok börtönbe zárásának tiltása: gyermekek - szélsőséges esetektől eltekintve - nem zárhatók börtönbe, mégis migráns gyermekek ezrei vannak börtönben, közülük több százan sötétzárkában. Ez nem lehet vita tárgya. A családok együtt tartása pedig prioritás kell hogy legyen.

- Egyenlő munkajogok a migránsoknak: az egyenlőtlen munkafeltételek a helyieket és a migránsokat egyaránt hátrányosan érintik, a foglalkoztatók számára pedig lehetőséget kínálnak arra, hogy a két csoportot kijátsszák egymás ellen. Minden dolgozót ugyanazok a jogok illetik meg.

- A képzett munkaerő elveszítésének megelőzése: néhány ország ténylegesen szenved attól, hogy a képzett munkaerő külföldre távozik. De ha nem hozunk létre olyan mechanizmusokat, amelyek a migránsok számára lehetővé teszik a képességeiknek megfelelő munkát, azzal még nagyobb kárt okozunk, például szakképzett orvosok ne vezessenek taxit.

- A letelepedés és az állampolgárság megszerzésének felgyorsítása: túl sok migráns él bizonytalan körülmények között azért, mert nem kap letelepedési jogot - gyakran annak ellenére, hogy már évtizedek óta az adott országban tartózkodik. A honosítási eljárások túlságosan szigorúak.

- Több felelősség a helyi hatóságoknak és a magánszektornak: a helyi hatóságok nem kerülhetik el, hogy választ adjanak a migrációs kihívásokra. Mivel a migránsok éber óráik többségét munkával töltik, a munkáltatóknak is sokat segíthetnek nekik - az integrációban éppúgy, mint jogaik védelmében.

- Nagyobb figyelem a diaszpóráknak: túlságosan kevés kormány dolgozik együtt a diaszpórákkal. A kivételek - így például India, Kína, Dél-Korea és Írország - komoly hasznot húztak.

A felsorolt célok mindegyike reális, és amennyiben elérjük őket, a migránsok nagyobb mértékben járulhatnak hozzá a fejlődéshez.

Világgazdaság
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen emelkednek a munkavédelmi és munkaügyi bírságok márciustól

A kormány megvédi a magyar munkahelyeket, ezért kiemelten kezeli a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabálytalanságok megelőzését is - hangsúlyozta... Teljes cikk

40 év óta először szigorítottak a dolgozókat a veszélyes anyagoktól védő szabályokon

Az európai parlamenti képviselők szerdán új szabályokat fogadtak el a munkahelyi káros anyagoknak való kitettség korlátozására, negyven év óta... Teljes cikk

Magánügy a dolgozó egészsége vagy éppen ellenkezőleg?

Miért komoly probléma az egészséges (munkában)megtartási HR-stratégia hiánya? - teszi fel a kérdést Papp Tamás István HR szakember. Decemberben az... Teljes cikk