Megjelent: 7 éve

Mit lehet tenni a migrációban élőkért?

Az ENSZ Közgyűlése október elején - immár másodszor - a nemzetközi migráció témáját helyezte előtérbe. A migráció első alkalommal a 2006-os Közgyűlésen volt központi téma, akkor hozták létre a migrációval és fejlesztéssel foglalkozó globális fórumot. A téma nem csak a 232 millió migráns miatt fontos, de társadalmaink és gazdaságaink egészségét is érinti, írja Peter Sutherland, a London School of Economics elnöke a Világgazdaságban.

A nemzetközi ügynökségek, a civil szervezetek és más érintettek már most elmélyíthetik együttműködésüket, és elkötelezhetik magukat olyan lépések mellett, amelyek a migráció eredményét - mind a migránsok, mind az anya-, illetve a célországok számára - javíthatnák. Az alábbiakban 10 témát sorolunk fel, amelyben a kormányok léphetnének.

- Az átutalás költségének csökkentése: egy évtizede a migránsok átlagosan 15 százalékos díjat fizettek, amikor pénzt küldtek haza. Ma ez az arány 9 százalék, de az új technológiákkal a zéró közeli szint is megcélozható. Ha a ráta 5 százalékra csökkenne, az évi 16 milliárd dollár megtakarítást jelentene a számukra.

- A háztartásban dolgozókról szóló megállapodás (Domestic Workers Convention) aláírása és érvényesítése, aminek fényében a migrációval kapcsolatos egyezmények is felülvizsgálhatók.

- A kizsákmányoló közvetítők megregulázása: a díjak, amiket a migránsok a közvetítőknek fizetnek, büntetésnek is beillenek, a bér egyharmadát is elérhetik. A migránsoknak semmilyen díjat nem kellene fizetniük, hiszen a foglalkoztatóknak szükségük van a munkájukra.

- Annak biztosítása, hogy a migránsok megtarthatják, amit keresnek. A migránsok túl gyakran fizetnek egészségügyi és nyugdíjjárulékokat anélkül, hogy ezek után bármiféle szolgáltatás, juttatás vagy segély járna nekik.

- A fiatal migránsok börtönbe zárásának tiltása: gyermekek - szélsőséges esetektől eltekintve - nem zárhatók börtönbe, mégis migráns gyermekek ezrei vannak börtönben, közülük több százan sötétzárkában. Ez nem lehet vita tárgya. A családok együtt tartása pedig prioritás kell hogy legyen.

- Egyenlő munkajogok a migránsoknak: az egyenlőtlen munkafeltételek a helyieket és a migránsokat egyaránt hátrányosan érintik, a foglalkoztatók számára pedig lehetőséget kínálnak arra, hogy a két csoportot kijátsszák egymás ellen. Minden dolgozót ugyanazok a jogok illetik meg.

- A képzett munkaerő elveszítésének megelőzése: néhány ország ténylegesen szenved attól, hogy a képzett munkaerő külföldre távozik. De ha nem hozunk létre olyan mechanizmusokat, amelyek a migránsok számára lehetővé teszik a képességeiknek megfelelő munkát, azzal még nagyobb kárt okozunk, például szakképzett orvosok ne vezessenek taxit.

- A letelepedés és az állampolgárság megszerzésének felgyorsítása: túl sok migráns él bizonytalan körülmények között azért, mert nem kap letelepedési jogot - gyakran annak ellenére, hogy már évtizedek óta az adott országban tartózkodik. A honosítási eljárások túlságosan szigorúak.

- Több felelősség a helyi hatóságoknak és a magánszektornak: a helyi hatóságok nem kerülhetik el, hogy választ adjanak a migrációs kihívásokra. Mivel a migránsok éber óráik többségét munkával töltik, a munkáltatóknak is sokat segíthetnek nekik - az integrációban éppúgy, mint jogaik védelmében.

- Nagyobb figyelem a diaszpóráknak: túlságosan kevés kormány dolgozik együtt a diaszpórákkal. A kivételek - így például India, Kína, Dél-Korea és Írország - komoly hasznot húztak.

A felsorolt célok mindegyike reális, és amennyiben elérjük őket, a migránsok nagyobb mértékben járulhatnak hozzá a fejlődéshez.

Világgazdaság
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Koronavírusos egy munkatársam. Mi lesz most?

Úgy tűnik a koronavírus-járvány második hulláma elérte Magyarországot is. Ahogy a közösségekben elkezdett terjedni a fertőzés, az iskolákban is... Teljes cikk

Így biztonságos egy rendezvény járványhelyzetben

Az utóbbi fél évben szinte teljesen eltűntek a személyes találkozásokon alapuló rendezvények az üzleti életből. A koronavírus-járvány ezt is... Teljes cikk

Így készüljünk a covid második hullámára - a legfontosabb munkajogi válaszok

Mi történik akkor, ha a munkavállaló azért nem tud munkát végezni, mert a kiskorú gyermekével kell otthon maradnia egy iskolai járványügyi... Teljes cikk