Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 5 éve

Munkaügyi perek és mediáció

A közvetítő eljárások Nyugat-Európában már sokkal elterjedtebb kezelési módját jelentik a munkahelyi konfliktusoknak is. Az ugyvedvilag.hu cikke szerint a németországi munkaügyi perek jelentős része a felek megegyezésével zárul.

Magyarországon még gyerekcipőben jár a mediációs eljárás használata peres eljárásokban. Az Unióban sincs egységes szabályozás még az alkalmazására, de követendő célokat már 2008-ban megfogalmaztak a tagállamok számára.

Németországban 2012-ben született a mediációs törvény. A törvény rögzíti, hogy a közvetítői eljárás lényege, hogy azt a felek szabad akaratukból veszik igénybe és a mediátor segítségével – aki egy független, pártatlan, megfelelő képesítéssel rendelkező személy – a vitás kérdés megegyezéssel való lezárására törekszenek.

A dolog lényege, hogy a felek közvetítő segítségével, de saját maguk törekszenek a vitás kérdések megoldására, egy megállapodás tető alá hozatalára. Előzetes elképzelések szerint a peres eljárások megoldása egyre inkább a mediáció felé menne el, ezért Németországban egyre több ügyvéd-mediátor működik.

Munkaügyi kérdésekben a közvetítés a bírósági gyakorlat miatt kevésbé elterjedt. Ugyanis a peres eljárás első fele kizárólag egyeztetésből áll, kevésbé formális mint a családi és kereskedelmi jog, és eleve a megállapodásra törekszik, és azzal is zárul az esetek többségében. A közvetítői eljárás igénybevétele mellett szólhat, az a költséghatékonyság, gyorsaság, bizalmasabb légkör. Ez utóbbit a nyilvános bírósági tárgyalás alkalmával nem lehet megteremteni.

ugyvedvilag.hu
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
3 tipp a munkavállalók motiválására

Egy olyan munkahelyen, ahol az egyén nem érez megbecsülést, nem érzi magát nélkülözhetetlen, fontos elemnek, ott a csapatmunka motivációja is... Teljes cikk

7 készség, amit nem veszélyeztetnek a robotok

Az automatizációrót, a robotok térhódítását gyakran „mumusként” emlegetjük, amelyek elveszik a munkát, azonban a helyzet azért ennél jóval... Teljes cikk

Így építhetjük tudatosan énmárkánkat az online térben

A METU szakértői összeszedtek öt olyan tippet, melyeknek segítségével a legelőnyösebb képet alakíthatjuk ki magunkról a munkáltatók előtt az online világban. Teljes cikk