Megjelent: 6 éve

Munkaügyi perek és mediáció

A közvetítő eljárások Nyugat-Európában már sokkal elterjedtebb kezelési módját jelentik a munkahelyi konfliktusoknak is. Az ugyvedvilag.hu cikke szerint a németországi munkaügyi perek jelentős része a felek megegyezésével zárul.

Magyarországon még gyerekcipőben jár a mediációs eljárás használata peres eljárásokban. Az Unióban sincs egységes szabályozás még az alkalmazására, de követendő célokat már 2008-ban megfogalmaztak a tagállamok számára.

Németországban 2012-ben született a mediációs törvény. A törvény rögzíti, hogy a közvetítői eljárás lényege, hogy azt a felek szabad akaratukból veszik igénybe és a mediátor segítségével – aki egy független, pártatlan, megfelelő képesítéssel rendelkező személy – a vitás kérdés megegyezéssel való lezárására törekszenek.

A dolog lényege, hogy a felek közvetítő segítségével, de saját maguk törekszenek a vitás kérdések megoldására, egy megállapodás tető alá hozatalára. Előzetes elképzelések szerint a peres eljárások megoldása egyre inkább a mediáció felé menne el, ezért Németországban egyre több ügyvéd-mediátor működik.

Munkaügyi kérdésekben a közvetítés a bírósági gyakorlat miatt kevésbé elterjedt. Ugyanis a peres eljárás első fele kizárólag egyeztetésből áll, kevésbé formális mint a családi és kereskedelmi jog, és eleve a megállapodásra törekszik, és azzal is zárul az esetek többségében. A közvetítői eljárás igénybevétele mellett szólhat, az a költséghatékonyság, gyorsaság, bizalmasabb légkör. Ez utóbbit a nyilvános bírósági tárgyalás alkalmával nem lehet megteremteni.

ugyvedvilag.hu
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter