Szerző: Barna Eszter Megjelent: 4 éve

Nem árt, ha kéznél van a házassági anyakönyv (meg még sok egyéb papír)

Az utóbbi hónapokban, hetekben, különösen március 15-i hatálybalépése óta sokat hallhattunk, olvashattunk a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényről, a vasárnapi zárva tartás szabályozásáról, annak hatásairól. A menet közben történt változtatások, kivételek, majd éppen ellenkezőleg további korlátozások, tiltások nem segítették, hogy az érintettek vagy akár a közvélemény tisztán lásson az ügyben. A jogalkotási folyamat pedig még mindig nem zárult le.

Fogalmi zűrzavar

A PwC Magyarország sajtóklubján jogászok által felvázolt pillanatkép helyzetelemzése szerint nem könnyű a kiskereskedők helyzete. A Réti, Antall és Társai PwC Legal ügyvédi iroda szakértői szerint a törvényt (Kszvmtv.) számos belső ellentmondás feszíti, és nincs összhangban a szektorban alapjogszabálynak számító kereskedelmi törvénnyel sem. A fogalmakkal valamint értelmezésükkel is problémák vannak, mondta Dr. Firniksz Judit szakértő ügyvéd.

Így komoly problémát jelenthet a jogalkalmazás és jogértelmezés. Pedig az ellenőrök mostantól bármikor megjelenhetnek a vállalkozásoknál. A törvény betartatásáért felelős hivatal a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság lett, így sok múlik azon, mi az az értelmezés, amelyet a hatóság magáévá tesz. (Erre ad némi iránymutatást a hatóság honlapja.)

Mielőtt áttérnénk az elsősorban munkajogi szempontból fontos észrevételekre, a PwC szakértői felsoroltak néhány fogalmi anomáliát, például a kiskereskedelem-kereskedelem szóhasználatot, ami váltogatja egymást a törvény szövegében, holott jelentésük nem ugyanaz, hanem rész-egész viszonyban állnak egymással. Az üzlet meghatározása is kérdéses, különösen ha az online kereskedelem irányából szemléljük. Olyan fogalmak is szerepelnek a törvényben, mint kiskereskedelmi szektor vagy értékesítési hely, amelyek jogilag nem definiált fogalmak, vagyis jogi szempontból nem értelmezhetők.

A világörökségi helyszín meghatározása is problémás, hiszen elvileg pontosan, helyrajzi szám szerint tudnia kellene az üzlet tulajdonosának, hogy a boltja ilyen védett helyszínen helyezkedik el vagy sem, ugyanis, ha igen, akkor eleve nem tartozik a törvény hatálya alá, így nyitva tarthat. Ezt már csak egy igazolással kell tudni bizonyítani egy esetleges ellenőrzés esetén, amelyet a Forster Központtól kell megkérni.

Alkalmazott az egész család

A másik látszólag egyszerű, de mégsem olyan egyszerűen megoldható „bizonyítási” feladat, hogy a 200 négyzetméternél nem nagyobb üzlethelyiségben csak a tulajdonos (akinek legalább 20 százalék tulajdonrésze van) vagy az ő közeli családtagjai dolgozhatnak vasárnap. (A közeli hozzátartozót a Ptk. határozza meg.) Egy 200 négyzetméteres üzlet elég nagy családot feltételez, hiszen egy ekkora üzlet működtetéséhez akár 5-6 emberre is szükség van. A gyakorlatban valószínűleg jóval kisebb alapterületű boltok fognak tudni így működni.

Dr. Szűcs László szakértő ügyvéd elmondta, mindez azt jelentheti, hogy az üzletben elérhetőnek kell lennie a társasági alapító okiratnak, a tulajdonos nevére kiállított működési engedélynek (amely csak természetes személy nevére szólhat, hiszen jogi személy nem állhat bent a pult mögött), és adott esetben házassági anyakönyvi kivonatnak, ami bizonyítja a családi kapcsolatot.

Extrém esetben felmerül a kérdés, mi van, ha egy mozaik családban a nem vérszerinti gyerek segít ki a boltban, ott akár gyámhivatali igazolásra is szükség lehet, a rokoni viszony igazolására.
A családtagoknak továbbá kereskedelmi végzettséggel kell rendelkezniük, hacsak nem kifejezetten kisegítő tevékenységet végeznek. Minden dolgozó családtaggal valamilyen jogviszonyt, munkaviszonyt kell létesíteni és bért fizetni az adott napra.

Kárenyhítés

A törvény elnevezése szerint a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szól, ugyanakkor nem magát a munkavégzést tiltja, hanem a boltok zárva tartásáról rendelkezik. Az üzletekben kereskedelmi tevékenység nem végezhető, tehát vásárlókat nem lehet kiszolgálni, ugyanakkor egyáltalán nem egyértelmű, hogy például a kapcsolódó tevékenységek, mint leltározás, árufeltöltés ne lenne végezhető. Mint Szűcs László felhívta a figyelmet a jogszabályból nem vezethető le egyértelműen, hogy a munkavégzés teljesen tiltott, ugyanakkor a törvény szelleme, politikai célja nyilván ez, és a legtöbb esetben így is értelmezik.

A legtöbb üzlet a törvénymódosításra munkaidő átcsoportosítással, a hétköznapokon és szombaton megnövelt munkaidővel reagált, hogy csökkentse kieső bevételeit. A kereskedelemben a dolgozók gyakran szerettek vasárnap dolgozni, hiszen ilyenkor 50 százalékos bérpótlékot kaptak. Ez a lehetőség a zárva tartással megszűnt. A hétköznapokon, esti időszakban végzett túlmunkáért, 18 óra után 30 százalékos pótlék jár (a munkáltató ettől eltérhet), így bizonyos esetekben az intézkedés a magasabb pótlék elvesztése miatt a jövedelem csökkenésével járhat.

Ahol viszonylag kevés alkalmazott dolgozik, ott a munkaidő átszervezésével megoldható az új helyzet, de a nagyobb 1000-2000 négyzetméteres üzleteknél munkaerő felesleget jelenthet a vasárnapi zárva tartás. Mivel ebben a szektorban jelentős a fluktuáció, éves szinten akár 20-30 százalék is lehet, amennyiben a távozók helyére nem vesznek fel új munkavállalókat, kialakítható az ideális létszám.

Akik a dologgal rosszul járhatnak, jegyezte meg Szűcs László, azok a kölcsönzött munkavállalók és a diákmunkások, akiktől szükség esetén a legkönnyebb megválni, hiszen csak vissza kell őket adni a kölcsönző cégnek vagy a diákszövetkezetnek. Még náluk is hátrányosabb helyzetben vannak azok a részmunkaidőben foglalkoztatott dolgozók, például kismamák, akik hétvégi, például pénztárosi munkával egészítették ki a család bevételét. Az ő foglalkoztatásuk szükségtelenné válik.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Megszűnik a havi munkaügyi statisztikai adatszolgáltatási kötelezettség

Tovább csökken a vállalkozások adminisztrációval töltött ideje, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) megszüntette a havi munkaügyi statisztikai... Teljes cikk

Két év alatt 20 százalékkal emelné dolgozói bérét az Audi Hungaria

Két év alatt húsz százalékkal növelné minden munkavállalója bérét az Audi Hungaria Zrt. Németh Sándor, az AHFSZ elnöke arról tájékoztatta az... Teljes cikk

Egy férfi éveken keresztül vett fel jogosulatlanul családi pótlékot

Vádat emelt az ügyészség Szegeden egy szerb férfi ellen, aki három Szerbiában lakó gyermeke után több mint öt éven keresztül vett föl... Teljes cikk

Fiktív számlákat kiállító bűnszervezetet számolt fel a NAV

Fiktív számlákat kiállító bűnszervezetet számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a házkutatások során több gépfegyvert és pisztolyt is... Teljes cikk

Brexit - Elutasították a kilépés feltételeiről szóló megállapodást

A várakozásoknak megfelelően hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit)... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár