kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 13 éve

Nem csak szórakozás az álommunka

Két éve, a gazdasági válság kellős közepén hirdette meg a világ legjobb állását az ausztrál idegenforgalmi bizottság az turizmus fellendülését remélve. A siker legmerészebb álmaikat is felülmúlta. Azóta számos hasonló kampány indult világszerte. Hazánkban idén hirdették meg a világ második legjobb állását, amelyet Gyémánt Balázs nyert el. A 27 éves fiatalembertől megtudtuk, hogyan telik a napja egy hivatásos világutazónak.

- Amikor nem utazik, mivel foglalkozik?

- Televíziós műsorokat, videókat készítek, a TTG Magyarország nemzetközi idegenforgalmi lap újságírójaként városokat, térségeket népszerűsítek, idegenvezetőként dolgozom.

- Hogy folytatná? Budapestről jöttem, mesterségem címere...

- Örökmozgó városi nomád. Bár imádom Budapestet és New Yorkot, nem tudok egy helyben megülni, folyamatosan új dolgokat kell felfedezzek. Nem csillapodik bennem a különböző emberek, kultúrák, vallások, izgalmas helyek megismerése iránti vágy. Épp most teszteltem le egy új budapesti éttermet.

- New Yorkkal sem tudna betelni? Annál színesebb, mozgalmasabb, izgalmasabb helyet kevésbé tud elképzelni az ember.
A szarvasi önkormányzat az ország legjobb állását hirdette meg: turisztikai élményellenőrt keres, akinek többek közt az lesz a dolga, hogy éttermeket, turisztikai központokat látogasson meg, aztán beszámoljon arról, hogyan érezte magát. Az élményellenőr családjával együtt dolgozhat majd, egy hónapra szóló félmillió forintos munkabérét az önkormányzat állja, de munkáját segítik a helyi vállalkozók is.


- Imádom New Yorkot. Több ízben jártam már ott és elképzelhető, hogy a sokszínűségével, mozgalmasságával egy darabig le is kötne. Ugyanakkor tisztában vagyok azzal, hogy az én tudásommal, munkatapasztalatommal, és most már ismertségemmel Magyarországon több a lehetőségem. Amerikában egy vagyok a tízezerből, itthon pedig talán egy a tízből. Ettől függetlenül, ha kapnék egy lehetőséget egy amerikai televíziós produkció munkatársaként, akkor bátran belevágnék, és újra megmásznám a szamárlétrát, de például pincérként már nem próbálnék szerencsét, az nem az én műfajom.

- Milyen indíttatásból jelentkezett a Világ Második Legjobb Állásra?

- Mindig is ezt szerettem volna csinálni és úgy éreztem, ez a munka nekem szól. Engem nem az ingyen utazás motivált, hiszen eddig is lehetőségem nyílt felfedezni a különböző országokat. Maga a feladat ajzott fel, egyfajta kihívásként élem meg, miként tudom úgy megosztani az élményeimet, hogy a fiatalok ezt az utazási irodát, utat, szállodát, szolgáltatást válasszák a későbbiekben.

- Mit gondol, mivel nyerte el ezt az állást?

- Először is, úgy indultam neki a versenynek, hogy meg fogom nyerni. Másrészt végzettségem, munkatapasztalatom, habitusom, világra való nyitottságom alapján bátran kijelenthetem, ezt az állást rám szabták. Eddig elméletben foglalkoztam azzal, amit most a gyakorlatban valósítok meg. Bár a magabiztosságom egy kicsit megingott a döntőben, ahol a kétszáz jelentkező öt legjobbja mérte össze tudását, kreativitását, mutathatta meg rátermettségét, a végén azonban én bizonyultam a legjobbnak. A magyarul és angolul történő bemutatkozáson, kisfilmek készítésén, blogbejegyzések írásán, reklámok kommentálásán túl az improvizációs képességünket is tesztelték, amikor azt kellett elmagyarázni egy angolul nem értő szállodai portásnak, hogy szobát szeretnék váltani, mert egy halott férfi fekszik a szobában.

- Előfordultak ilyen extrém szituációk az első útja során?

- Még csak egy úton vagyok túl, de még semmi váratlan helyzet nem adódott. A luxus körülmények amúgy is minimálisra csökkentik az ilyen eshetőségeket.

Gyémánt Balázs
- Mi tartozik egy hivatásos világutazó/minőségellenőr munkaköri leírásába?

- Az a feladatom, hogy jól érezzem magam és kipróbáljak mindent, amihez kedvem van, az irodának is kedvez és mindenről érdekes bejegyzéseket, kisfilmeket készítsek. A program változó, de mindig nagyon színes és izgalmas. Most például egy óceánjáró hajón töltöttem egy hetet, beutazva a Karib-térséget. A hajó akkora volt, mint egy város, tele izgalmasabbnál izgalmasabb programokkal, üzletekkel, wellness-szolgáltatással, úszómedencékkel. Most pedig épp Mauritiusra készülök egy egyedülállóan all inclusive szállodaláncba (Club Med), ahol az összes sportlehetőséget (oktatással együtt), wellnesst és koktélokat is ki kell próbálnom.

- Mi történik akkor, ha történetesen nem akar vízisízni, mert fél az eséstől?

- Nincs megszabva, hogy mit kell csinálnom, de minél több programban, kalandban veszek részt, annál érdekesebb videókat tudok készíteni, annál szórakoztatóbb blogot tudok írni. És én pontosan ere törekszem. Semmi sem kötelező, ha valamilyen feladattól tartok, egész egyszerűen mást választok. De ha például egy szálloda jóvoltából vehetem igénybe ingyen a szállást, akkor illik elmennem az általa szervezett utakra, kipróbálnom a wellness-részleget, és készíteni róla egy kisfilmet, de hát nem árulok el nagy titkot, hogy ez mennyire nem esik nehezemre. Az élménybeszámolóim azonban a valós tapasztalataimat tükrözik, vagyis azt is leírom, ha valami nem tetszik.

- Hogyan telik egy napja?

- Felkelek egy tetszőleges időpontban, majd a reggelit követően az utazási iroda munkatársaival közösen megtervezzük a napomat, átnézzük a lehetőségeket és kiválasztjuk az aznapi programokat. Majd a technikai kütyükkel (2 okostelefon, fényképezőgép, laptop, kamera) felszerelkezve nekivágok a napnak. Előfordul, hogy másfél óráig is eltart, mire beugrik egy-egy ötlet, miként lehetne minél érdekesebben bemutatni az adott szolgáltatást. Ebédet, majd a vacsorát követően felfedezem a bárt, karaokee-zek, készítek egy interjút az épp megismert magyarokkal. Hajnali 1-2 körül pedig, ha még rávesz a lélek, akkor megírom az élményeimet a blogon. Ha pedig aznap kiköt a hajó, akkor szervezett utazás keretében fedezem fel az adott térséget. A szabadidőmet azonban nem a tengerparton heverészve töltöm, hanem igyekszek olyan részeket bejárni és megmutatni, amelyek nem turista útvonalak és nem szerepelnek a hivatalos programban.

- Mekkora arányban szórakozás ez az álommunka?

- Ez a munka 24 óráig tart, de élvezem. Teljesen összemosódik a munka a szórakozással. Egy utazás egyébként egy hétig, legfeljebb 10 napig tart, de a fényképek szelektálása, videók megvágása, élménybeszámolók szerkesztése, és azok feltöltése sok utómunkát követel meg.

- Mi volt eddig a legizgalmasabb és legkellemetlenebb élménye az utazás során?

- Felejthetetlen élmény volt, amikor Szent Márton-szigetén közvetlenül a fejem fölött szálltak fel a repülők. Nagyon élveztem azt is, hogy New York és Budapest között az első osztályon utazhattam kényelemben, luxus körülmények között. Egy tíz órás útnál ez nem utolsó szempont. Nagyon imponál, hogy mindenhol a kedvemben akarnak járni.

- Mit nyer ezen fél év alatt a luxusutazáson és a pénzen kívül?

- Mint említettem, nem a pénz és az ingyen utazás motivált, amikor erre az állásra jelentkeztem, hanem a kaland és az utazás során elsajátított tudás. A későbbiekben ugyanis sokat nyerhetek abból, hogy tisztában vagyok a közösségi média és az azon keresztül történő - turisztikai - marketing erejével, működésével. Megtanulom, hogyan hívjam fel magamra a figyelmet, hogyan és miről írjak blogot, mikor posztoljak, mikor legyen kép és mikor videó. Emellett természetesen életre szóló élményekben van részem.
Gyémánt Balázs


- 27 éves, népszerű, beutazza a világot. Hogy képzeli el a jövőt? Magyarországra visszatérve kamatoztatja tapasztalatait és népszerűségét vagy az idegenforgalmi irodának fog dolgozni, mint világutazó, minőségellenőr?

- Ha módom nyílna rá az utazási iroda jóvoltából, akkor szívesen folytatnám ezt a munkát. Ha pedig meghirdetik a világ harmadik legjobb állását, az sem kizárt, hogy arra is jelentkezem. Nagy álmom egyébként, hogy egy általam kitalált utazós televíziós produkciót hozzak létre és a háttérben alkothassak.

- Hogyan vélekedik a világ, vagy most már Magyarország legjobb állásairól?

- Tény, hogy óriási reklámeszközök ezek az álláshirdetések. A világ legjobb állását elnyerő ember azonban mindentől függetlenül számol be az élményeiről, amely lehet jó, ahogy rossz is. A lényeg, hogy valamilyen hatást kiváltson az emberből és úgy érezze, ezt neki látnia kell. Ez a turisztikai marketing lényege.

- Bizonyára sok az irigye, hiszen a korosztálya nem áll a helyzet magaslatán. Magas a fiatalok munkanélkülisége (26 százalék), sem hivatástudatuk, sem karriertervük nincs, sokan sodródnak az árral, s biztos állás, egzisztencia hiányában a szüleiknél élnek, a diplomákat halmozzák mindenfajta cél nélkül. Mit javasol kortársainak, hogyan lehet kitörni ebből az ördögi körből?

- Célok, motiváció és kemény munka nélkül nincs siker, ezt meg kell tanulni. Ahogy az is nagyon fontos, hogy ne a könnyebbik utat válasszuk, mert azzal nem fejlődünk és soha nem fogjuk megtudni, mire vagyunk képesek. Ugyanakkor érdemes a képességeinknek megfelelő célt kitűzni, mert ha nem így teszünk, nagyon sok kudarc érhet minket, és árthat az önbizalmunknak. Nekem könnyű dolgom volt, jó családból származom, külföldön tanulhattam, de ami a legfontosabb, mindig tudtam, hogy mit akarok csinálni és miben vagyok jó: ez a kettő nem állhat távol egymástól.

- Köszönöm a beszélgetést és jó utazást kívánok!
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Generációváltás az auditor szakmában - miért olyan nehéz az utánpótlás képzése?

A 90-es években egy új szakma jelent meg Magyarországon: az auditor. Az akkor végzett szakemberek jó része még ma is aktív, eljött az ideje az... Teljes cikk

Nekem az a dolgom, hogy keressem meg a bizonyítékokat, hogy mihamarabb legyen meg az elkövető - Andrási Zoltán bűnügyi technikus egy napja

"Minden ügy egy kihívás, de nem álmodom velük. Az a dolgom, hogy keressem meg a bizonyítékokat, hogy mihamarabb legyen meg az elkövető. Ez... Teljes cikk