Megjelent: 13 éve

Nem csökkenthető egyoldalúan a munkabér

A negyedéves profit elmaradása sem ok arra, hogy a munkaadó egyoldalúan csökkentse a dolgozók bérét. Próbaidő alatt még betegállományban is kirúghat a munkaadó. A jobpilot.hu a Dr. Sipos Márta munkajogászhoz érkezett kérdésekből szemezgetett.

A profit csökkenése nem ok a munkabércsökkentésre

Egy kft.-nél határozatlan időre szóló munkaszerződéssel dolgozom, munkaköri leírás nélkül. A vezetőség nincs megelégedve a profittal, így a fizetésünket 25 százalékkal csökkenti, és a napi 8 órás munkaidőt is megváltoztatja.
Kérdésem: Milyen jogos követelés illet meg, mint munkavállalót? Csökkenthetik-e a béremet? Milyen pótlékok járnak? Ha szabadság miatt helyettesítjük egymást, akkor a napi 10 óráért milyen pótlék jár?

Dr. Sipos Márta: A Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalók esetében sem a munkabért, sem a munkaidő beosztást nem változtathatja a munkaszerződéstől eltérően egyoldalúan a munkáltató. A munkaügyi felügyelőségen kérhetnek ellenőrzést.

Próbaidő alatt a betegállomány sem ment meg

Próbaidőmet töltöm, forrónak éreztem a helyzetet körülöttem, elmentem egy adott napon betegállományba, és az ezt követő napon postázták a felmondásomat. Erre az esetre is érvényes-e a kirúghatatlanságom, vagy a próbaidő más eset? Valamint orvoshoz járásra használhatom-e a céges autót, és telefont a betegállományos időszakban?

Dr. Sipos Márta: Próbaidő alatt bármelyik fél indokolás nélkül, azonnali hatállyal megszüntetheti a jogviszonyt. A betegállomány sem hosszabbíthatja meg azt és a céges juttatás a jogviszony megszűnésétől nem járna.

Felmondási idő: a megegyezés döntő

Jogszerű-e, ha egy cég a munkavállalóval olyan munkaszerződést kötött, amelyben a felmondási idő a munkáltató részéről egy hónap, míg a munkavállaló részéről három hónap? Kollektív szerződés nincsen. Vagy pedig ilyen esetekben - az aláírt munkaszerződéstől függetlenül - mindkét részről egy hónap a felmondási idő?

Dr. Sipos Márta: A felek megállapodása azért érvényes, mert azt mindketten aláírták. Ha sérelmezi a kikötött felmondási időt, esetleg a Munkaügyi Bírósághoz fordulhat.

Gyeden máshol is lehet dolgozni

Kislányommal jelenleg gyeden vagyok otthon, augusztusban tölti be a 2. életévét, és gyes mellett szeretnék visszamenni dolgozni teljes munkaidőben, mert sajnos ez szükséges a megélhetésünkhöz. A munkáltatóm azonban levélben értesített arról, hogy amint visszamegyek dolgozni, felmondja a munkaviszonyomat. (Jelenleg státuszom van, köztisztviselő vagyok.)

Szeretném megkérdezni, hogy ha gyes mellett megyek vissza dolgozni, védettséget élvezek-e a felmondással szemben? gyesen védve van az anyuka, de munka melletti gyesen is? Azt is szeretném tudni, hogy a munkáltató köteles-e engem visszavenni ebben az esetben? Ha nem, úgy ezt mivel indokolhatja? Másik munkahelyet egyelőre nem szeretnék keresni, mivel szeretnék még több gyermeket is vállalni.

Dr. Sipos Márta: Valóban védett, és jogszerűen felmentéssel nem szüntethetik meg a jogviszonyát ( de ha például a munkáltató jogutód nélkül megszűnik, nem lesz védettsége).

Gyes mellett ott dolgozhat a kismama, ahol foglalkoztatják, ha az eredeti munkáltató nem akarja, akkor máshol kereshet munkát. Ahol azonban a gyes mellett dolgozik, nem szüntethetik meg a munkajogviszonyát, mert gyes-en van. Az "eredeti" munkáltató akkor köteles foglalkoztatni, ha a gyes megszüntetése, vagy a gyed lejárta után vissza akar jönni dolgozni, ez esetben 30 napig védett a felmondás ellen. Munkaügyi Bíróság előtt kell a munkáltatónak bizonyítani a felmondás valódiságát és okszerűségét, elegendő azonban pl. az elrendelt létszámleépítésre hivatkozás...

Rendkívüli munkavégzés

Amennyiben a munkavállaló 18 órától másnap reggel 6 óráig készenlétben van, és ezen idő alatt rendkívüli munkavégzést rendelnek el számára, akkor erre jár az éjszakai pótlék? Azaz megkapja az 50 százalékos rendkívüli munkavégzésért járó pótlékot (hétköznap), de mellé az éjszakai pótlékot is? Azaz pótlékra pótlék jár?

Igen.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Így zajlik egy munkaügyi per - munkavállalói szemmel

A munkaügyi perekre különösen igaz az, hogy a perindítás oka gyakran érzelmi alapú, bármelyik fél is indítja a pert, akár történt tényleges... Teljes cikk

Új belépési protokoll érvényes az ítélőtábla épületeiben

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszában, júniustól új előírások vonatkoznak a Fővárosi Ítélőtábla épületeibe történő... Teljes cikk

Megszólalt az EMMI a vasalódeszkás tanár ügyében: ez túlkapás

A tárca egyértelmű túlkapásként értékeli a tankerületi igazgató eljárását, és tekintettel arra, hogy az érintett több szakmai hibát is vétett... Teljes cikk