Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 13 éve

Nem könnyű a közszférából a versenyszférába igazolni

2008-ig 14 500 embert bocsátanak el a központi és helyi államigazgatási szervektől. Az állás nélkül maradó szakképzett munkaerő egy része a vállalati szférában helyezkedhet el, ám nyár óta kiderült, hogy a kereslet és a kínálat nem találkozott egymással. Az elbocsátott köztisztviselők végzettsége ugyanis sokszor nem megfelelő, vagy nem fogadják el az állást, mert a felajánlott munkakört és a bért is megalázónak tartják.

Júliusban a Suzuki Zrt. az elsők között jelezte, hogy igényt tart a közigazgatásból érkezőkre. A vállalat elsősorban műszaki végzettséggel rendelkezők, valamint idegen nyelveket beszélőknek tudott volna megélhetést biztosítani. A jelentkezők többsége azonban nem felelt meg az elvárásoknak. A megegyezés lehetőségét tovább csökkentette, hogy az autógyár Esztergomban van.

Tavaly a Spar Kft. is bejelentette, hogy szüksége van új munkaerőre. Ezzel további ezerötszáz közigazgatásból távozó foglakoztatására nyílt lehetőség, ám a társaság felhívására eddig kevesen jelentkeztek. Pontos adatokat az áruházlánc nem kívánt kiadni, annyit azonban elárultak, hogy a kevesek közül is csak néhányan fogadták el az ajánlatot. A többségnek sem a kereskedelem, sem a kínált fizetés összege nem bizonyult csábítónak.

Az Aviva biztosítótársaság ugyancsak jelezte, hogy lehetőséget lát ötszáz elbocsátott köztisztviselő foglalkoztatására, de nem nyilatkoztak arról, hogy nyár óta mennyien keresték meg a céget, illetve hányan tudtak élni az ajánlattal. Nem tudott adatokkal szolgálni a Budapest Bank csoport sem arról, hogy a tavaly meghirdetett hatszáz-hétszáz állásajánlatra hányan jelentkeztek a közszférából.

Új pálya - hét-nyolcezer elbocsátottnak lehet új munkája
A kormány Új pálya elnevezéssel hamarosan programot indít. Uniós forrásokból hét-nyolcezer közszférából elbocsátottnak lesz biztosítható az új munka megkezdésének feltételrendszere.

A közigazgatásból távozni kényszerülők az Állami Foglalkoztatási Szolgálattól (ÁFSZ) is kaphatnak segítséget. A fővárosi és megyei munkaügyi központokban kialakított szolgáltatócentrumokban többek között állásajánlatokról és átképzési lehetőségekről informálják az érdeklődőket - írja a Magyar Hírlap.

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A hazai vállalkozásokra nem jellemző az időszakos leállás

Ha mégis beiktatnak egy kis szünetet, az jellemzően maximum egy hétig tart, és többnyire az egész céget érinti. A leállás időszaka összefügghet a... Teljes cikk

Munkaerő-piaci alternatívák kistelepülésen élőknek

Kistelepülésen élni vagy egy választás következménye, vagy oda születtünk. Nagyvárosból sokan költöznek vidékre teljes életmódváltással, de... Teljes cikk

Évi 358 milliárd eurójába kerül a közép- és kelet-európai vállalkozásoknak a munkaerőhiány

A megkérdezett cégek negyedének a szakképzett munkaerő hiánya évente több mint 5%-os bevételkiesést jelent. Teljes cikk