Megjelent: 13 éve

Nem könnyű a közszférából a versenyszférába igazolni

2008-ig 14 500 embert bocsátanak el a központi és helyi államigazgatási szervektől. Az állás nélkül maradó szakképzett munkaerő egy része a vállalati szférában helyezkedhet el, ám nyár óta kiderült, hogy a kereslet és a kínálat nem találkozott egymással. Az elbocsátott köztisztviselők végzettsége ugyanis sokszor nem megfelelő, vagy nem fogadják el az állást, mert a felajánlott munkakört és a bért is megalázónak tartják.

Júliusban a Suzuki Zrt. az elsők között jelezte, hogy igényt tart a közigazgatásból érkezőkre. A vállalat elsősorban műszaki végzettséggel rendelkezők, valamint idegen nyelveket beszélőknek tudott volna megélhetést biztosítani. A jelentkezők többsége azonban nem felelt meg az elvárásoknak. A megegyezés lehetőségét tovább csökkentette, hogy az autógyár Esztergomban van.

Tavaly a Spar Kft. is bejelentette, hogy szüksége van új munkaerőre. Ezzel további ezerötszáz közigazgatásból távozó foglakoztatására nyílt lehetőség, ám a társaság felhívására eddig kevesen jelentkeztek. Pontos adatokat az áruházlánc nem kívánt kiadni, annyit azonban elárultak, hogy a kevesek közül is csak néhányan fogadták el az ajánlatot. A többségnek sem a kereskedelem, sem a kínált fizetés összege nem bizonyult csábítónak.

Az Aviva biztosítótársaság ugyancsak jelezte, hogy lehetőséget lát ötszáz elbocsátott köztisztviselő foglalkoztatására, de nem nyilatkoztak arról, hogy nyár óta mennyien keresték meg a céget, illetve hányan tudtak élni az ajánlattal. Nem tudott adatokkal szolgálni a Budapest Bank csoport sem arról, hogy a tavaly meghirdetett hatszáz-hétszáz állásajánlatra hányan jelentkeztek a közszférából.

Új pálya - hét-nyolcezer elbocsátottnak lehet új munkája
A kormány Új pálya elnevezéssel hamarosan programot indít. Uniós forrásokból hét-nyolcezer közszférából elbocsátottnak lesz biztosítható az új munka megkezdésének feltételrendszere.

A közigazgatásból távozni kényszerülők az Állami Foglalkoztatási Szolgálattól (ÁFSZ) is kaphatnak segítséget. A fővárosi és megyei munkaügyi központokban kialakított szolgáltatócentrumokban többek között állásajánlatokról és átképzési lehetőségekről informálják az érdeklődőket - írja a Magyar Hírlap.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Több mint 140 ezer munkahely megtartását vállalták eddig a cégek

A múlt héten zárult versenyképesség-növelő pályázat jelentkezői 376 milliárd forint beruházást, és 143 600 munkahely megtartását vállalták -... Teljes cikk

Pörgetik a munkahelymentő támogatások kiosztását

Már több mint 130 ezer dolgozó után igényelték munkáltatóik a "kurzarbeit" támogatási lehetőséget, illetve 13 ezer kutató után a... Teljes cikk

Hét százalékra nőhet a munkanélküliség Magyarországon

Csak idő kérdése, és 7 százalékra nőhet a munkanélküliségi ráta Magyarországon az Erste szakértői szerint. Teljes cikk