Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 13 hónapja

Nem tudni, hogy mi lesz az állami vállalatok bérmegállapodásaival

Az állami cégek is küzdenek a munkaerőhiánnyal, a Policy Agenda azt vizsgálta meg, hogy a legnagyobb állami vállalatok hogyan teljesítenek a bérek emelése tekintetében.

A szakszervezetek, a munkáltatók valamint a kormány között létrejött megállapodás alapján 2017-ben, és 2018-ban jelentős mértékű minimálbér, és garantált bérminimum emelés történt. A béremeléssel a munkaerőhiány csökkentésére törekedtek. Több területen is hároméves bérmegállapodásokat kötöttek, illetve a kormány 2017-2018-ra összesen 130 milliárd forintot biztosított ezek finanszírozására.

A Policy Agenda kutatása - amelyet az atv.hu idéz - megnézte a legnagyobb állami vállalatok 2017. évi mérlegei alapján, hogy miképpen változtak az egyes cégek szintjén a bérköltségek. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy minden egyes dolgozónak arányaiban is ugyanúgy, azonos mértékben emelkedett a bére. Sokkal valószínűbb, hogy belső differenciálását alkalmaztak a cégek, és inkább a munkaerőhiány szempontjából veszélyeztetett területeken emeltek nagyobbat.
A két legnagyobb foglalkoztató a MÁV-csoport (kb. 38 ezer dolgozó), és a Magyar Posta (30 ezer dolgozó). Ezen kívül egységes tömbben nézték meg a regionális vízi közmű társaságokat (6,3 ezer dolgozó), a Volán-társaságokat (18,3 ezer dolgozó), az erdészeteket (9,7 ezer dolgozó), és az egyéb kiemelt társaságokat (23 ezer ember) - ide tartoznak például a Magyar Villamos Művek, NKM Nemzeti Közművek Zrt., a Szerencsejáték Zrt, és a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek.

Ebben a körben tavaly 126 ezer dolgozónak átlagosan 16 százalékkal emelték a bérét. Ez nagyob mértékű, mint ami a bérmegállapodásban szerepelt. A nemzetgazdasági átlag 13 százalék volt -emlékeztetnek. De ez még mindig elmarad a versenyszférában tapasztaltaktól. Ott ugyanis 49%-os volt a bruttó keresetek növekedése ebben az időszakban. Az állami cégeknél pedig 2010-2017 között 41% volt az emelkedés, amely 8 százalékpontos különbséget, elmaradást jelent.

A jövőbe a már aláírt bérmegállapodások alapján 9-12 százalékos emelésre lehet számítani, de a munkaerőhiány továbbra is jelen lesz, és még növekedhet is, ha valamelyest visszafogják a bérek emelését. A Policy Agenda szerint ha a MÁV-nál és a Magyar Postánál mindössze 2-3 százalékos béremelés lesz, az nem elegendő a munkaerő megtartásához.

atv.huFollow hrportal_hu on Twitter