Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 1 éve

Networking offline - új élet felmondás után (5.)

Akinek kiterjedt a kapcsolati hálója, nagyobb eséllyel szerez ügyfelet és állást. A networking misztikus szó, amelyhez számos tévhit kapcsolódik. Sorozatunk következő két részében az offline és az online technikákat vesszük nagyító alá. Elöljáróban a fő tanulság: nem lehet megspórolni a munkát és ki kell lépnünk a komfortzónánkból. A példák azonban azt mutatják, hogy megéri.

"Üzleti megbízásaim nagy részét személyes kapcsolatokon át hoztam be. Ezt tartom az ügyfélszerzés és az álláskeresés leghatékonyabb módjának" - mondja Gárdus Zsuzsa, a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Jobsgarden Kft. ügyvezetője. Hozzáteszi, a networking időigényes, hosszú távú befektetés, és rengeteg tévhit, félelem él erről az emberekben. Mindez abból is adódik, hogy a "protekció kérésével" kapcsolják össze, pedig ez nem alá-fölérendeltségi viszonyról, hanem partneri kapcsolatról, adok-kapokról szól.

Kikkel és hol?

A networking első lépcsője annak meghatározása, hogy kikkel szeretnék találkozni, és őket hol lehet elérni. Időt kell szánni erre, ami sokszor a munkaidőn kívül esik és az első időszakban inkább viszi a pénzt és az energiát. Networkinghez tartozik egy délelőtti kávézás, egy üzleti ebéd, egy esti event vagy akár egy kétnapos ottalvós szakmai workshop.

"Sokan tartanak a konferenciáktól, hogy nem ismernek senkit, nem tudnak kivel beszélgetni. Pedig bárkihez oda lehet lépni és egy rövid bemutatkozás után már lehet is csevegni. Ha névtábla van a résztvevőkön, akkor már célzottan el lehet kezdeni az ismerkedést” - jegyzi meg Gárdus Zsuzsa. Javítja a helyzetet, ha felszólalunk a plénum előtt, akár egy kérdés megfogalmazásával. Utána erre alapozva könnyebb elindítani a társalgást.

Ne eladni akarjunk az elején

Milyen hibát lehet elkövetni? “Ha már az első találkozás során el akarjuk adni termékünket” - folytatja a személyzeti tanácsadó. Először bizalmat kell építeni, ami például egy jó szakmai társalgással megalapozható. Álláskeresőként az sem jó stratégia, ha beszélgetőpartnerünktől egyből azt kérdezzük, tudna-e munkalehetőséget adni. Sokkal jobb megközelítés, ha felsorolunk néhány céget, ahová szeretnénk bejutni és megkérdezzük, volt-e valamilyen kapcsolatban ezekkel, ismer-e ott valakit, milyennek tartja őket.

Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Networking offline - új élet felmondás után (5.)
2. oldal - Legyél következetes, csekkold online megjelenésed
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Jelek, hogy elbocsáthatnak

Bár manapság az ember általában nem évtizedekre tervez a munkahelyével, mégis kellemetlenül érintheti, ha nem ő dönt a váltásról, hanem... Teljes cikk

18 ezer embertől vesz búcsút a Deutsche Bank

A következő három évben 7,4 milliárd eurós szerkezetátalakítást lesz a Deutsche Banknál, ezért a munkavállalók több mint egynegyedét, 18 ezer... Teljes cikk

Több dolgozót is elbocsátottak a Nemzeti Táncszínházból

A Magyar Hang információi szerint délelőtt tíz óra óta egymás után hívják be a Nemzeti Táncszínház munkatársait, és közlik velük, hogy... Teljes cikk