Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 4 éve

Az alapszintű oktatást meg kell erősíteni az erős felsőoktatásért

Magyarországon nagyon más az oktatási rendszer, a tanulás során elsajátítható skillek, egy olyan cégnek, mint az ABB mire van szüksége? Mit lenne jó átvenni például a finn képzésből?Nem hasonlítanám össze közvetlenül a két oktatási rendszert. Csupán néhány olyan dolog fontosságát szeretném hangsúlyozni, amelyeknek helytől függetlenül helyet kellene kapniuk az iskolák tanrendjében.

 • Idegen nyelvek oktatása a lehető legfiatalabb kortól
 • Erős matematikai alapok megszerzése
 • Annak a készségnek az elsajátítása, hogy a tanuló a modern kor igényei szerint képes legyen felkutatni, értelmezni és alkalmazni a szükséges információkat
 • Kommunikációs készségek, mind előadás, mind csapatmunka terén
 • Egész életen át tartó tanulás; fel kell ismerni, hogy a tanulás nem ér véget egy diploma megszerzésekor
 • Az alapismereteket fiatal korban kell megszerezni -> következésképpen az alapszintű oktatást nagyon meg kell erősíteni, mert csak erre lehet építeni később az erős felsőoktatást
 • Ösztönözni kell a tehetségeseket, segíteni kell őket ambícióik megvalósításában, de ezzel párhuzamosan támogatni kell a nehezebben boldogulókat is.
 • Az iskolákban is időt kell szakítani a sportra, a művészetekre, a zenére és a játékra. A fiatal és az idősebb agynak egyaránt szüksége van a pihenésre és a kikapcsolódásra ahhoz, hogy hatékonyan működjön.

  Egyébként nem véletlen, hogy a fentebb felsoroltak pont azokat a készségeket takarják, amit mi is elvárunk az ABB-nél.


  A cégnél az Ön vezetése alatt milyen vezetői stílus, eszközök érvényesülnek?  Arra törekszem, hogy másokra odafigyelő, másokat is bevonó vezető legyek. Szeretek figyelni a kollégáimra, és a döntéshozatal részeseivé tenni őket. Bízom benne, hogy a szervezetünket olyan jó szakértők alkotják, akik folyamatosan tájékoztatni tudnak arról, hogy mi zajlik a vállalatnál. Úgy hiszem, hogy együtt erősebbek vagyunk. Nem hiszek az egyszemélyi vezetésben, én az együttműködésre és nyílt kommunikációra épülő vállalati szervezet híve vagyok. Az ajtóm mindenki előtt nyitva áll, hozzáállásom egymás kölcsönös tiszteletére alapozom.


  Mit lát, hogyan kell alkalmazkodnia a foglalkoztatásnak, a munkaidő szervezésének a cégnél, hogy csábítsa a megfelelő munkaerőt?  Rugalmas munkaidőre és a távmunka lehetőségének megteremtésére van szükség. A modern eszközök, így például a videokonferenciák és a Skype-megbeszélések alkalmazásának valamennyiünk életének részévé kell válnia. Emellett persze fontosnak tartom az irodát is, hogy legyenek különféle célú tárgyalótermeink, legyen olyan hely, ahol egy kicsit lazíthatunk, fontos, hogy jó helyen legyen az iroda, jó legyen az infrastruktúrája, például könnyen elérhető legyen tömegközlekedéssel, vagy legyen egy jó étterem a közelében. Látnunk kell, hogy a ma emberét különféle dolgok motiválják, így a vállalatoknak ezt is figyelembe kell venniük a legjobb megoldások kidolgozásánál.

  Mindezek mellett nagyon fontos a csapatdinamika is; az a jó, ha az ember érzi, hogy jól beleillik a csapatba. Ez persze igen nagy elvárásokat támaszt a közvetlen vezetők képességeivel szemben minden szinten. A jól képzett menedzser nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az emberek örömmel, szívesen végezzék a munkájukat, ezért minden munkahelyen törekedni kell a vezetői készségek fejlesztésére is.


  Milyen életpályát, karrier- és fejlődési lehetőségeket kell biztosítani, hogy a cégnél maradjanak a dolgozók hosszabb távon?  Mindenekelőtt a vállalatnak képesnek kell lennie arra, hogy a frissen felvett alkalmazottak számára karrierlehetőséget mutasson fel. A konkrét példáknak ezen a téren is nagy szerepük lehet. Igen meggyőző, ha olyan alkalmazottak példáját mutatjuk be, akik egyre vonzóbb pozícióba kerültek, és képesek voltak fejleszteni magukat, készségeiket. Nos, ez igen gyakori az ABB-nél. Gyakran adunk lehetőséget dolgozóinknak, hogy valamilyen új feladatkörben próbálhassák ki magukat. A képzésnek természetesen fontos szerepe van, sokszor nélkülözhetetlen is. Emellett hiszem, hogy a gyakorlati képzés még ennél is hatékonyabb. Amikor az ember először csinál valamit, s az sikerül, látja a munkája eredményét, tapasztalja a saját fejlődését, az mindig erősebb hatást vált ki, mint néhány nap az “iskolapadban”. Néhány hosszú távú képzési program szintén hatékony eszköz arra, hogy elkötelezetté tegyük az alkalmazottunkat a vállalat iránt. Ugyanez vonatkozik a rövid és hosszú idejű megbízásokra is.


  Azokon a területeken, ahol dolgoznak különösen nagy munkaerőhiány van. Mit tapasztal, mennyire nehéz az ABB-nek mostanság a megfelelő szakembereket megtalálni a magyar munkaerőpiacon?  Igen, nehéz, de nem lehetetlen megtalálni a megfelelő szakembereket. Számos csatornát igénybe kell venni ahhoz, hogy megtaláljuk az adott pozícióra alkalmas szakembert, ami néha igen időigényes. Meg kell jegyeznem azonban, hogy nagyon jó szakembergárdánk van, akikkel jelenleg is képesek vagyunk megbirkózni a feladatokkal.


  Megújuló energiával is foglalkoznak, hogyan látja, mit hoz a jövő a munkaerőpiacon?  Az ABB az innovatív, a haladás élvonalába tartozó iparágakban dolgozik, ahol a munkaerőigény folyamatos növekedésére számítanak.
  A megújuló energiák szektorában, globális szinten a munkahelyek számának növekedése számottevő, mivel az itt tapasztalható trendek ellentétben állnak az energiaszektorra jellemző folyamatokkal. A növekedést a megújuló energia hasznosítását biztosító technológiák csökkenő költségei hajtják, és ez teszi lehetővé a kedvező foglalkoztatáspolitikai keretek kialakítását is.

  Ez a tendencia a megújuló energiák fokozódó térnyerésével együtt várhatóan folytatódni fog, és a kedvező folyamatot az is erősíti, hogy az egyes országok lépéseket tesznek a Párizsban elfogadott klímavédelmi célok teljesítése érdekében. Az Európai Unió 2020-ig átlagosan a megújuló energiaforrások 20 százalékos részarányát kívánja elérni, Magyarország pedig 13 százalékos arányt vállalt. Ahhoz, hogy a zöldipar és a zöldgazdaság jó ütemben fejlődhessen, biztosítani kell a megfelelő számú munkaerő jelenlétét. A következő 10 évben akár százezres nagyságrendű új munkahelyet teremthet a zöldgazdaság és a zöldipar beindítása, fejlesztése Magyarországon is.


  Mik a legfontosabb kérdések a robotikában és az automatizációban?  Az egyik leggyakrabban felvetődő munkapiaci téma, hogy a robotok megjelenése veszélyt jelent-e az emberi munkaerő számára. Noha bizonyos feladatokat - például a veszélyes és piszkos munkahelyszíneken zajló monoton munkákat - jó eséllyel átvehetnek, úgy látjuk, hogy a robotok nem vesznek el tömegesen munkahelyeket, inkább a foglalkoztatottság szerkezetén változtatnak.

  Aligha meglepő, hogy a jövőben biztos karrier vár a szoftverfejlesztés vagy a mechatronika területén dolgozókra, hiszen a robotok tervezése, programozása, működtetése és karbantartása adekvát tudást igényel. Ezen túlmenően is nélkülözhetetlen azonban az emberi jelenlét, mivel a robotok fokozzák a termelékenységet, és ez megköveteli a humán munka hatékonyságának növelését is, ami további munkahelyeket generál. Az ABB által is fejlesztett és gyártott kollaboratív robotok típusát ráadásul kifejezetten arra tervezték, hogy szorosan együttműködjön az emberekkel. Megjelenésük új mérföldkövet jelöl, hiszen a robotok eddig védőkerítéssel körülvett, különösen veszélyes berendezésnek minősültek, most viszont hús-vér alkalmazottakkal közösen, egy munkatérben végeznek feladatokat.

  Fotó: ABB.hu


  Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
  1. oldal - Növelni kell a nők önbizalmát a műszaki területeken
  2. oldal - Az alapszintű oktatást meg kell erősíteni az erős felsőoktatásért
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter