Megjelent: 7 éve

Öt kérdés a biztonságos külföldi munkavállalás érdekében

„Összefoglaltuk azokat a kulcsfontosságú kérdéseket, amelyeket a munkavállalók fel kell tegyenek a munkaközvetítőknek a biztonságosabb és a megfelelő külföldi munkavállalás érdekében. Fontos, hogy minden kis apró kis részletet ismerjenek meg a kiutazás előtt.”-részletezte Csatlós Orsolya a Tjobs sajtószóvivője.

images

Nagyon fontos, hogy a munkavállalók alaposan olvassák át az álláshirdetést és minden kis apró részletet érdeklődjenek meg, úgy a kiutazással kapcsolatosan, mint maga a munkavégzésről:

1.A munkaszerződés időtartama
Konkrétan mennyi ideig érvényes a munkaszerződés, mennyi időt is foglal magába tulajdonképpen. A munkaszerződés tipusára is rá kell kérdezni: határozott vagy határozatlan idejű, esetleg teljesen más jellegű munkaszerződésről van-e szó?

2.Munkavégzés helyszíne, szálláslehetőségek
Konkrétan hol történik a munkavégzés, milyen környezetben. Fontos előre megismerni az elhelyezkedés, szállás kondíciókat: hány ágyas szobákban történik az elhelyezés, a munkahelyhez mennyire van messze, illetve közel. Amennyiben nagyobb a távolság a munkavégzés helye és a szállás között, ki állja pontosan az utazás költségeit (önköltséges vagy a munkaadó állja, amennyiben a munkaadót terheli a költség mennyi a munkavégzés befejezéséig történik a fedezés vagy csak egy kis ideig)?

3.Hazajárás költségének támogatása
Szintén a munkaadót terheli e költségek fedezése, vagy a munkavállalónak kell erről gondoskodnia?

4.Biztosítások
Amennyiben a munkavállaló rendelkezik biztosítással, akkor igénybe kell venni a közvetítő által felajánlott szolgáltatásokat, biztosításokat vagy sem?

5.Pénzügy
Fontos megkérdezni és tisztában lenni, hogy mennyi a nettó bérezés és ha léteznek-e esetleges költségek amelyek a munkavállalót terhelik (védőfelszerelés, munkaruha, egyéb kellékek)? Konkrétan melyik nap történik a fizetés átutalása?

A fentiekben bemutatott kérdésekre a válaszok, a munkaszerződés figyelmes elolvasása biztonságosabb és eredményesebb külföldi munkavállaláshoz vezetnek. Indulás előtt fontos minden kis részletre elegendő figyelmet szentelni és tisztázni az esetlegesen felmerülő kérdéseket.
  • 2021.12.10joee tesztesemeny2 tesztesemény2 Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.04HAPPY NEW WORK! meetup Vajon 2022 milyen kihívásokat tartogat a számunkra, ki hogyan látja a munka(végzés) jövőjét, milyen akadályokkal szembesülhetünk és hogyan készülhetünk fel mindezekre? Ha érdekel a téma, akkor regisztrálj a KÜRT Akadémia ingyenes, online meetupjára! Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter