Megjelent: 5 napja

Présben a gyártó cégek: hogyan lesz elég kékgallérosom?

Szinte teljes a magyarországi foglalkoztatás, ám a termelő cégek megrendelései nőnek, miközben háborút vívnak a szomszédban. Új stratégia kell a megfelelő létszámú és képzettségű munkaerő megszerzéséhez. Milyen új utak kínálkoznak? Hogyan csinálják a nagy gyártó cégek? Erre is választ kaphatnak, akik eljönnek szeptember 28-án a legnagyobb hazai kékgalléros toborzási konferenciára, a recruiTECH BLUE-ra. Toldi Gábor főszervezőt kérdeztük az aktuális álláspiaci folyamatokról.

“Még egyáltalán nem érezni a magyar termelő szektorban a válság jeleit. Éppen ellenkezőleg: folyamatos a bővülés, nőnek a megrendelések, és Kelet-Európából is elkezdte néhány cég kapacitásai egy részét a stabilabb Közép-Kelet-Európába áthelyezni” - mondja a toborzási szakértő.
 
Toldi Gábor szerint több ezer kékgalléros munkavállalóra lenne szüksége a magyar gyáraknak a megrendelések teljesítéséhez, ami az országon belüli álláspiacról irreálisnak tűnik. A KSH által mért 3,6 százalékos munkanélküliségi ráta gyakorlatilag teljes foglalkoztatást jelent, aki tud, akar dolgozni és minimálisan rugalmas, annak van munkája. Elfogytak a tartalékok a hazai munkaerőpiacról.
 
Nehezíti a helyzetet, hogy az utóbbi években felpörgött ukrán toborzás is leállt. A munkaképes korú férfiak nem hagyhatják el az országot a háború miatt, a Magyarországra érkezett több mint félmillió menekültnek pedig csak töredékét sikerült a hazai álláspiacra integrálni. Egyrészt többségében nők és gyerekek jöttek a háború elől menekülve, nem feltétlenül munkavállalási céllal, másrészt Nyugat-Európa vonzóbb alternatíva számukra.
 
Sőt, az a veszély is fennállhat, hogy az itt dolgozó még a háború előtt érkezett nagyjából 50 000 ukrán vendégmunkás is elkezd fogyatkozni. Több helyről arról számoltak be HR vezetők, hogy romlott körükben a Magyarországról kialakult kép, főként a háború politikai kezelése miatt, és már nem érzik magukat annyira jól Magyarországon.

Nehezíti a helyzetet, hogy kevéssé vonzó a magyarok körében a három műszakos munkarend, a munkavállalók nagyobb rugalmasságot szeretnének. Éppen ezért a kompenzációs struktúra újragondolására is szükség lenne.
 
A gyárak döntéshozói nem csak a munkaerő rendelkezésre állása miatt vannak présben. Akadoznak az ellátási láncok, drágulnak az alapanyagok. „Folyamatos a béremelési nyomás, az év eleji kétszámjegyű béremelést felfalta az infláció. Ezért több cég júniusra hozta előre bérkorrekcióját, hogy legalább a reálkeresetek ne csökkenjenek” - jegyzi meg Toldi Gábor.

Mit lehet tenni ebben a helyzetben?

A kékgalléros toborzási konferencián sallangok nélkül gyártó cégek HR vezetői beszélnek arról, milyen jó gyakorlatokat alakítottak ki e nehézségek leküzdésére. Legalább négy válasz lehetséges.
 
EU-n kívüli (“harmadik országbeli”) munkavállalók felvétele és szervezetbe illesztése
 
Tavaly szeptemberben egy kormányrendelet könnyítette az EU-n kívüli toborzást. Minősített munkaerő-kölcsönzők gyorsított és egyszerűsített eljárással hozhathatnak be munkavállalókat 9 országból két éves határozott idejű szerződéssel. Most sok új gyártó cég új célországot keres Ukrajna helyett.” A konferencián 4-5 cég HR igazgatója mondja el saját példán, hogyan zajlott a toborzás, mire kell figyelni a külföldiek csapatba illesztésekor, milyen tapasztalatokat szereztek az egyes országok - például mongol, fülöp-szigeteki, vietnámi – munkavállalóival” - mondja Toldi Gábor.
 
Automatizáció, robotizáció
 
Ha nincs munkás kéz, jöjjenek a gépek! Az élőmunka kiváltására megjelentek a kollaboratív robotok az autóiparban, a raktárakban az anyagmozgatásban is növekszik a szerepük. A HR-nek bele kell állnia a munkakör-elemzésbe, a kompetenciavizsgálatba, a termelésszervezés megújításába, hogy több élő munkaerőt tudjon kiváltani. Hogy ez miként lehetséges és milyen új élőmunkát kiváltó megoldások vannak, ebbe is betekintést nyerhetnek a résztvevők robotgyártóktól és robotokat használó cégektől.
 
Online toborzás - hatékonyabban
 
A toborzási szakértő szerint az állásportálok kisebb hatékonysággal hoznak megfelelő számú kékgalléros jelöltet. A HR és a személyügyi marketing egyre többet költ a Facebookon és a Google-on. Milyen speciális tudás kell az online toborzáshoz? Hogyan lehet fejleszteni ezt a tudást a szervezetben? Erre is választ kaphatnak a résztvevők. 
 
Válassz egy jó kölcsönzőt
 
Ha belső erőforrásból nem megy a kékgalléros toborzás, akkor érdemes egy munkaerő-kölcsönzőt megbízni ezzel. Nagy a szolgáltatók kínálata, nehéz választani. Melyik kölcsönzőnek mi az erőssége, mire specializálódott, mennyi időn belül hoz dolgozót mely országokból? Ez is kiderül egy izgalmas programon, a kölcsönző / közvetítő cégek versenyén. A két évvel ezelőtti jelöltmenedzsment szoftverek (ATS) versenye után most a munkaerő-kölcsönzők mérettetnek meg a szakmai közönség előtt.

RecruitechBlue

 

Életkép a tavalyi recruiTECH BLUE toborzási konferencia kiállítói teréről
 
Szó lesz még olyan örökzöld és most forró kérdésekről is, mint a munkavállalók szállásoltatásának adózási, HR és jogi kérdései vagy a meglévő munkavállalók képzéséről (reskilling, upskilling) - szintén vállalati HR szakemberek gyakorlati előadásaiban.
 
A recruiTECH BLUE konferencia 2022. szeptember 28-án kerül megrendezésre. Jegyek itt vásárolhatók.

A nyitóképen Toldi Gábor

  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Már a TikTokon panaszkodnak az emberek a munkahelyükről

Sokan fordultak a videómegosztó platform felé a járványidőszak alatt, és mivel ekkor a munkakörülmények is radikálisan megváltoztak, nem meglepő,... Teljes cikk

Hibrid munkavégzés, meetingmentes órák, 16 hetes fizetett szabadság mindkét szülőnek - egy családbarát munkahely jellemzői

16 hét fizetett szülői szabadság jár a gyermeke születésekor annak a kollégának, aki nincs szülési szabadságon. Így mindkét szülő otthon lehet,... Teljes cikk

Állásinterjú

A legfontosabb lépés az új álláshoz vezető úton. Rengeteg tipp, tanács lát napvilágot. Az eszközök, a technológia, a körülmények változnak, a... Teljes cikk

Facebook