Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 10 éve

SlowLife: Lassulj le, hogy legyen íze az életednek!

images

Többféleképpen lehet felfogni az időt

Manapság állandó időhiánnyal küszködik az ember, ezért még azokat a folyamatokat is felpörgetjük, amelyek természetükből kifolyólag lassúak: gyorsan eszünk, olvasunk, randizunk. Carl Honore a lassúság dicséretéről (In praise of slow) írt könyvét népszerűsítő kisfilmjében kifejtette: ezen rossz beidegződés mögött a nyugati ember hibás időfelfogása áll. - Más kultúrákban ugyanis az idő ciklikus és úgy tekintenek rá, mint ami nagy köröket ír le, mindig megújul és frissíti önmagát. Ezzel szemben nyugaton az idő lineáris, egy végső forrás, ami egyre fogy. Így csak átrohanunk az életen, ahelyett, hogy igazából megélnénk azt. Tény ugyanakkor, hogy a lassúság manapság pejoratív értelemmel bír, a lustaság, a lógás, a feladós típusú személyiség megtestesítője és az is igaz, hogy az állandó rohanás segít figyelmen kívül hagyni a mélyebb kérdéseket. A könnyebb élet illúziójával kecsegtető "futókakukk-életformának" azonban ára van: egészségünk, munkánk, kapcsolataink, környezetünk látja kárát.

Megszületik a lassú mozgalom

Szerencsére egyre több emberben ötlik fel az életmódváltás gondolata, és parancsol megálljt az állandó stressz ellen, ami zajos, zsúfolt, stresszes, személytelen nagyvárosokból, munkaközpontú életünkből, a globalizációból ered. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a globális ellenreakció, amely a felgyorsult kultúránk, a gazdasági fejlődés ellen jött létre. A lassú élet mozgalom megszületése is már szimbolikus: 1986-ot írunk, amikor a McDonald's Rómában készült éttermet nyitni, nem számoltak azonban azzal, hogy a gasztronómia hívei ellenállnak a felgyorsult világot és a helyieket elnyomó multinacionális vállalatokat megtestesítő étteremlánc ellen. Ahogy arra sem számított senki, hogy a Carlo Petrini újságíró nevével fémjelzett Slow Food egy nemzetközi mozgalommá növi ki magát, amely a Cittáslow (Lassú város) nevet kapja. A mozgalom alapítását 1999 októberére teszik. Jelenleg 16 ország 120 városa büszkélkedhet ezzel a címmel, köztük Hódmezővásárhely is.

- Ez az életfilozófia nálunk is követőkre talált - állítja Dúll Andrea környezetpszichológus, a Budapesti Műszaki Egyetem Szociológia és Kommunikáció Tanszékének habilitált egyetemi docense, melyet a lapunk által megkérdezett jógaoktató és a Hódmezővásárhely fejlesztésével foglalkozó szakember is megerősített. Varga Anikó, a Városfejlesztési és Üzemeltetési Iroda projektmenedzsere úgy véli, a minőségi élet iránti igényt az hívta életre, hogy az emberek rájöttek, bár lehetőséget biztosít az értékek cseréjére és körforgására az életünkön elhatalmasodó globalizáció, ugyanakkor elbagatellizálja a különbözőségeket, elrejti az egyes közösségek tipikus jellemzőit és elkerülhetetlenül a középszerűséghez vezet. A Cittaslow által sugallt üzenet: az élhető város feltételeinek megteremtése és fenntartása, ezáltal valódi választási lehetőséget képes nyújtani az uniformizáltsággal szemben - mondja.

Nem szó szerint kell értelmezni a lassítást

Annak a településnek, amelyik Lassú Várossá szeretne válni, ötvenöt különféle kritériumnak kell megfelelnie - avat be a mozgalomba Varga Anikó. Az egyik fő szempont, hogy a településen ötvenezer lakosnál kevesebben lakjanak. Egy "lassú városnak" ugyanis bátorítania kell a helyi termékek előállítását, a tradíciók megőrzését, mérsékelnie a közlekedési terhelést, a zajt, és növelnie a zöld területek arányát - sorolja a feltételeket a projektmenedzser, aki büszke arra, hogy városuknak sikerült ezeknek megfelelniük, hiszen 2010 őszén felvételt nyert a világ 20 országának mintegy 140 települését egyesítő nemzetközi mozgalomba.
A minőségi élet filozófiája egyébként az evés (SlowFood) és a város (SlowCity) mellett az élet minden területére kiterjed, így például az utazásra (SlowTravel), a gyereknevelésre (SlowParenting), a médiára (SlowMedia), az iskolára (SlowSchool), a sportra (SlowSport), a könyvre (SlowBook), a dizájnra (SlowDesign), a művészetre (SlowArt), és nem utolsó sorban a munkára (SlowWork).

Ugyanakkor nem minden helyi lakos fogadja kitörő örömmel a lassú mozgalmat. - Egyeseket ugyanis frusztrál a lassúság és stresszként élik meg, hogy telnek a percek és nem történik semmi vagy éppen az zavarja őket, hogy várakozniuk kell a közlekedés miatt - mondja Dúll Andrea egy rádió riportra hivatkozva. - A helyiek többsége szimpatikusnak találja a mozgalomhoz történő csatlakozását, továbbá a helyi vállalkozók/cégek is előnyt profitálhatnak belőle. Ezen életfilozófia elsősorban a fiatalságban vált ki egy kis ellenérzést, amely egyrészt a lassú jelző helytelen értelmezéséből ered - igazolja vissza a riportot Varga Anikó. Sokan ugyanis úgy hiszik - folytatja a projektmenedzser -, hogy a mozgalom egyenesen arányos a város lelassulásával, holott a kifejezés az élhetőséget takarja. - Másrészt a fiatalok nem igazán értékelik a régi, honos, hagyományos dolgokat és a tradíciókat, ezért nem tudják átérezni a Cittaslow filozófiáját és értékeit - teszi hozzá a projektmenedzser.

Mit értünk Slow Work alatt?

A lassú élet mozgalmat egy nagyon egyszerű és józan eszme vezérli, még pedig az, hogy több örömöt lelünk az életben, ha lelassulunk. Azt sugallja, szánjunk több időt a családunkra, gyerekeinkre, a velük való étkezésre úgy, hogy közben nem megy a tévé, de a munkahelyünkön se sajnáljuk az időt a kikapcsolódásra vagy arra, hogy egy adott problémát több oldalról megvizsgálunk a legjobb döntés meghozatala érdekében. - Vagy egyszerűen csak azért fékezzünk, hogy legyen íze az életünknek - hangsúlyozza Carl Honore kisfilmjében. A SlowWork tehát arra buzdítja az embereket, hogy kevesebbet dolgozzanak, többet lazítsanak, vagyis a "slow" kifejezés itt sem szó szerint értelmezendő. Rövidebb munkaidőt, rugalmas munkavégzést, több pihenő beiktatását, rekreációs lehetőségeket (sport, szauna, masszázs) takar. Ebbe az is beletartozik, hogy a munkavállalók a munkaidő leteltével és hétvégén kikapcsolhatják a telefonjaikat a feltöltődés érdekében. Vagyis meghúzzák azt a bizonyos határvonalat a munka és a magánélet között.

Dúll Andrea környezetpszichológus szerint az életfilozófia egyes mozzanatai átültethetők a munka világára - elsősorban a szellemi tevékenységeknél -, de nem minden iparágba és munkakörbe. Az egyetemi docens és Varga Anikó ugyanakkor úgy látja, távol áll a magyarországi cégkultúrától a mozgalom filozófiája. Ezt támasztja alá a kisvárosokra jellemző magas munkanélküliség, s az atipikus foglalkoztatási formák alacsony alkalmazása is.

SlowWork az egykori Alföldi Porcelánnál

Vidáné Kis Erzsébet, a Villeroy & Boch Magyarország Kft. HR vezetője épp az ellenkezőjét állítja. A Hódmezővásárhelyen közel ezer főt foglalkoztató, kerámiagyártással foglalkozó német cég képes azonosulni a mozgalom életfelfogásával, s a munka világába való átültetésével szemben sem látnak kivetnivalót. Miként a HR vezető elmondta, a vállalat életében eddig is jelen voltak ezek a törekvések, vagyis a környezettudatosság, az itt dolgozó emberek életminőségének javítása, a munka- magánélet egyensúly megteremtése, a helyben főzött meleg étel, vagy pl. a munkás dinasztiák kialakítására törekvés, ha eddig nem is azonosították a lassú mozgalommal.

Emellett környezetközpontú gondolkodás, munkaszervezés, gyártás alkalmazásával, a termeléshez kapcsolódó regenerálással és újrahasznosítással, a gyári zöldövezetekkel, a munkakörülmények folyamatos javításával is az élhető város élhető munkahelyét erősítik, s hozzájárulnak a munkavállalók jó közérzetéhez. Sporttelepük is a rekreációt, feltöltődést szolgálja, ahol a dolgozóknak lehetőségük nyílik térítésmentesen teniszezni, focizni, tornázni, kondizni. Mivel a cégnél zömében (900 fő) fizikai munkakörben dolgoznak az emberek, így kisebb a mozgásterük a rugalmas munkavégzés megvalósítására vagy több pihenőidő beiktatására, de megengedik a munkavállalóknak, hogy befolyással legyenek a műszakbeosztásukra. Az irodai dolgozók viszont évek óta rugalmas munkaidőben dolgozhatnak. A HR vezető elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben tudatosabban összekapcsolják cégpolitikájukat a lassú élet felfogásával.

A jóga segít lelassulni

A cégek is kezdik felismerni az egészségbe fektetett összeg megtérülését, amely egyelőre zömében sportolási lehetőségként, menedzserszűrésként vagy patika-kártya formájában realizálódik a munkahelyeken. Kovács Endre jógaoktató elismeri, hogy néhány vállalat nyit az ezotéria, jóga, masszázs felé, de inkább divatból, mint meggyőződésből. Pedig a jógaoktató szerint mindez a számok nyelvére is lefordítható. Az alternatív mozgás - és masszázsterápiával ugyanis a bevétel mellett harmónia, életerő, egészség, kiegyensúlyozottság jön létre - magyarázza.

A megfelelő légzéstechnika, a monoton mozgás ugyanis megnyugtatja az embert, és örömet okoz. Nem kell messzire menni, hogy megértsük, miként hat a jóga szervezetünkre. Elég a biciklizés vagy futás közben történő helyes levegővétel okozta belső nyugalomra gondolni. - A jóga egyfajta keretet ad ehhez, rávezeti az embert, miként érezzen, és a test, légzés, tudat egységgé válik - magyarázza Kovács Endre.

A Kum Nye jógarendszer segít jóra fordítani a negatív energiákat, feloldani az érzelmi gátakat és a stresszt, ami regenerálja testünket. Ha tehát úgy érezzük, hogy nagy a nyomás a munkahelyünkön, érdemes elvonulni egy pihenőszobába és néhány gyakorlatsorral levezetni a feszültséget.

Hazánkban nincsenek meg ezen életfilozófia feltételei

Dúll Andrea szerint a lassú élet mozgalom létrejötte jelzi az ütemváltás, minőségi élet iránti igényt, amely a természet közelsége - sok egyéb tényező mellett -, az idő fogalmának és jelenlegi életszemléletünk átértelmezése, a lakókörnyezet, a településszerkezet emberbarát átalakítása és befelé fordulás révén juthatunk el. - Azt sem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy az emberek hatvan százaléka nagyvárosban lakik és belénk ivódott a városi életforma, életritmus - hangsúlyozza az egyetemi docens. Kérdéses tehát, hogy ez az újfajta várostrend mennyire veti meg a lábát és változtatja meg az életünket, hiszen a változásokat lassan követi le a társadalom.
  • 2021.10.20Hibrid munkavégzés, távmunka, munkaidő, pihenőidő és egyéb aktuális kérdések a munkajogban Jöjjön el, és tájékozódjon élőben dr. Fodor T. Gábortól a terület egyik jeles szakértőjétől. Részletek Jegyek
  • 2021.10.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szarvasgombás vacsorát készített Plácido Domingonak - gasztrovállalkozás a Rába mellett

Szakácsból lett turisztikai gasztrovállalkozó, és építette fel a szarvasgombáról szóló idegenforgalmi látványosságát Érsek Gergely a... Teljes cikk

Takarító

Egy takarító munkakörben dolgozó személy feladatai nagyban függnek attól, hogy milyen környezetben takarít: intézményben vagy lakásban. Takarító... Teljes cikk

A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának növelése kulcskérdés lehet a munkaerőpiacon

A Prohuman szerint a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának további támogatásával rejtett tartalékok szabadulhatnak fel a... Teljes cikk