Megjelent: 5 éve

Szabó Szilvia, a Deichmann személyzetfejlesztési vezetője

Szabó Szilvia nem a hibát, hanem a tanulságokat keresi. A Deichmann HR területét egy coaching szemléletű vezető irányítja. Önfegyelem, tudatosság, jelenlét és a munka iránti nemes alázat - többek között ezek segítették és segítik ma is Szabó Szilviát a munkájában. A Deichmann Cipőkereskedelmi Kft. személyzetfejlesztési vezetője több, mint 16 éve építi és működteti a közel ezer fős vállalat személyzetfejlesztési tevékenységét.

Villám kérdések-válaszok

Belső vagy külső tréning?
Mindkettő együtt. Nagyon sok olyan szakmai és vezetői tapasztalatot gyűjtöttünk össze az évek során, ami rendkívül értékes, a mi vállalatunkra jellemző és ebből adódóan leghatékonyabban csak egy olyan tréner tudja azokat átadni a kollégáknak, aki ezt személyesen is megtapasztalta és aktív részese volt a mindennapokban. Éppen ezért mindkét belső trénerem korábban az értékesítésben dolgozott területi vezetőként - egyikük nyolc, a másik kolléganő tizenkét éven át. Persze mi is félkarú óriások lennénk külső trénerek nélkül, akik nyilvánvalóan egy-egy vezetési téma szakértői és akik új impulzusokat képesek hozni a cég életébe.

Motiválás jó fizetéssel vagy fejlődési és előrelépési lehetőséggel?
Ez így együtt. A jó fizetés az alap, ami ugyan csak egy ideig tud motiválni, de ha hiányzik, az demotiváló. A Deichmann például a vezetői pozíciókban gyakran belülről építkezik - ezzel is ösztönözve a kollégákat a minőségi munkavégzésre, hiszen látják, érdemes jól csinálni, van előrelépési lehetőség - pozícióban és azzal együtt természetesen anyagiakban is.

HR BP vagy sem?
HR Business Partner.

Személyes meeting vagy konferenciabeszélgetés?
Én a személyes meetinget szeretem jobban. Egyrészt ott érzem jobban magam, másrészt ott még jobban tudok figyelni a partnerre. A személyes kapcsolat, a benyomások, a nonverbális megnyilvánulások a HR területén különösen fontosak.

Irodai munka ülve vagy állva?
Mindkettő. Természetesen én is a laptopom előtt ülve végzem a munkám jelentős részét, de ha egy kollégával beszélnem kell, szívesebben megyek át hozzá az irodájába, mintsem telefonáljak vagy e-mailt írjak.

Kiszervezés vagy házon belüli megoldás?
Én a házon belüli megoldás híve vagyok. Kiszervezésben is dolgoztam együtt még a kezdetekkor bérszámfejtőkkel, de a munkatársaknak akkoriban nem volt olyan közvetlen viszonyuk velük, mint most, amikor saját szakembereink segítik a munkánkat és tapasztalatom szerint ez a megoldás előnyösebb a cégnek és a kollégáknak is.

Belső toborzás vagy külső toborzás?
Mindkettő. A megüresedett álláshelyeket meghirdetjük belső és külső fórumokon is, mert mi a legjobb munkatársakat keressük.

Csapatmunka vagy egyéni teljesítmény?
Egyértelműen csapatmunka. Én abban hiszek, hogy együtt sikeresebbek vagyunk, mint egyénileg.

Főzés vagy étterem?
Főzés. Bár nem vagyok mestere a konyhaművészetnek, amit szeretek, azt igyekszem megtanulni, elkészíteni és szívesen főzöm meg azután nem csak magamnak, de a hozzám közel állóknak is.

Konditerem vagy kerti munka?
Konditerem. Sajnos nincs kertem, de ha lenne, szívesen ápolnám a kertem szépségét.

Könyv vagy e-book?
Egyértelműen könyv. Egyszerűen szeretem már az illatát is. Otthon is több könyvespolcnyi könyvem van, melyek nélkül üresebbnek érezném a lakásomat.
Ez idáig négy mérföldkő volt Szabó Szilvia életében, ezek közül az első egy gimnáziumi történelem tanárhoz kapcsolódik. A Deichmann Cipőkereskedelmi Kft. személyzetfejlesztési vezetőjének egy maximalista tanára volt, aki sokat követelt, mindenki félt tőle. Szilvia elhatározta, megmutatja, hogy a szigorúságra nem csak félelemmel lehet reagálni. Sokat tanult, a kiváló eredmények mellé elnyerte a tanár elismerését is, sőt, a kiváló töri tudása révén döntött úgy, hogy történelem-német szakos tanár lesz. Bár három évet dolgozott is pedagógusként, az első héten tudta, ez nem az a hivatás lesz, amelyből ő majd nyugdíjba megy. Az alulfizetettség mellett leginkább az frusztrálta, hogy mindig mindenki jobban tudja, hogyan kell tanítani, ám a katedrára kiállni mégiscsak a tanárnak kell. Tanári munkája mellett szerezte meg a következő diplomáját, közgazdász lett.

Két év külkereskedelemben eltöltött év után pedig elérkezett élete következő mérföldkövéhez. Gazdasági ismeretekkel, német nyelvtudással felvértezve 2001-ben megpályázta a Magyarországra épp akkor érkező Deichmann Cipőkereskedelmi Kft. személyzetfejlesztési osztályvezető pozícióját és el is nyerte azt. Kőkemény mégis nagyon is szerethető évek jöttek: Szabó Szilvia ugyanis közel 7 évig egyedül vitte a személyzetfejlesztést és az értékesítési koordinációt. Mindent nulláról épített fel, eleinte az összes üzlet megnyitásánál is ott volt, végezte a nehéz munkát, az üzlet feltöltését is, egyszerűen, mert jó volt a hangulat és a csapat. Ma már nem fér bele az életébe minden boltnyitás, de ha teheti, elmegy, mert a hangulat ma is magával ragadja. Izgalmas és egyben nehéz kihívás volt az életében a 2009-es év, amikor létszámban és boltszámban is a legnagyobb növekedést érte el a cég. Erősségei, - a tudatosság, a fókuszáltság és a munka iránti nemes alázat-, jól jöttek ahhoz, hogy ezt az időszakot sikeresen teljesítse, és azóta is remek eredményekkel működjön. Az, hogy a munkáját sikerül flottul végeznie, a Deichmann vezetői csapatának is köszönhető. Az ügyvezetővel és a vezetőtársaival ugyanis kitűnő a kapcsolata, ha probléma merül fel, le tudnak ülni, megbeszélni, ötletelni, és ilyenkor mindig a megoldásra fókuszálnak. Talán ennek is köszönhető, hogy a Deichmannt elkerülték a krízisek; a vezetői csapat a változások kezelését is brainstorminggal kezdi, a nézetkülönbségekből nem konfliktusok, hanem konstruktív és jóízű beszélgetések lesznek.

Ugorjunk még vissza az időben. Szilvia életében a szakmai vezetőből leaderré válás volt a következő mérföldkő. 2009-ben kezdte el felépíteni a csapatát, jelenleg öt közvetlen beosztottja van, így most már nem egyedül, hanem kollégákkal viszi a közel ezer fős Deichmann valamennyi személyzetfejlesztési feladatát. A kezdetekben, sok segítséget kapott az anyavállalat vezetőitől, valamint a cég regionális személyzetfejlesztési szakembereitől.

Ő volt anno a „próbababa” is, rengeteg képzésen részt vett ahhoz, hogy el tudja dönteni, milyen tréninget, kurzust válasszon a munkatársak fejlesztéséhez. Végül néhány év múlva arra az elhatározásra jutott, hogy legalizálja a tudását és 2009-ben megszerezte harmadik diplomáját is humánmenedzsment szakon. A vezetés művészetét a gyakorlatban tanulta és tanulja ma is, igaz, ahhoz, hogy jól tudjon delegálni, információkat megosztani, jól jött az a pár év is, amíg egyedül vitte a területet. Hatalmas tapasztalatot gyűjtött össze, átlátja a folyamatokat, így ha kérdezik, illetve ha úgy látja, hogy szükség van az általa nyújtott támogatásra, akkor gyorsan tud megoldást javasolni vagy épp hasznos kérdést feltenni. Ez utóbbihoz jól jön a fejlett értő figyelme. Nem hisz a túlkontrollálásban, sőt, igyekszik coaching szemléletű vezetőként működni a mindennapokban. Építő visszajelzéseket ad, kommunikációja példaértékű, amit több vezetőtársa is elismer. 2016-ban elvégezte az Executive Coach és Coachingszemléletű Vezető Képzést. Azóta még inkább igyekszik coachingtechnikákat is alkalmazni egy-egy munkatársi elakadás vagy konfliktus esetén. Azt mondja, ez a legutóbbi, a negyedik mérföldkő az életében.


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Szabó Szilvia, a Deichmann személyzetfejlesztési vezetője
2. oldal - Nem lehet hátradőlni
  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.03.073 Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék vezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese a közszféra szervezetei kategóriájában a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék.... Teljes cikk

Arnhoffer András, az Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. elnök-vezérigazgatója

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese, az 51-500 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában, az Észak-zalai Víz- és... Teljes cikk

Bertók Attila, a Webstar Csoport cégvezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese az 1-50 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában a Webstar Csoport Kft. Bertók... Teljes cikk