Megjelent: 5 éve

Szende Csaba, az Eaton EMEA Üzleti Szolgáltató Központ HR igazgatója


Villámkérdések

- Pszichológiai teszt vagy személyes elbeszélgetés?
Szende Csaba: Is-is, mert kellenek kiegészítő adatok a kiválasztáshoz és magasabb a találati arány.

- Belső vagy külső tréning?
Szende Csaba: Ahol lehet belső - internal trainerekkel, egyébként külső trénerek és helyszín.

- Motiválás jó fizetéssel vagy fejlődési és előrelépési lehetőséggel?
Szende Csaba: Fejlődés és előrelépés, ez az elsődleges.

- HR BP vagy sem?
Szende Csaba: Inkább a generalista útvonalat preferálom.

- Személyes meeting vagy konferenciabeszélgetés?
Szende Csaba: Személyes preferált, de globális cégeknél a videokonferencia a legkézenfekvőbb.

-Irodai munka ülve vagy állva?

Szende Csaba: Ülve. És ha úgy alakul, álló munka (az Eaton-nél elektromosan beállítható standing desk-ek is vannak).

- Kiszervezés vagy házon belüli megoldás?
Szende Csaba: Házon belül, mert a saját munkatársak elhivatottsága többet ér.

- Belső toborzás vagy külső toborzás?
Szende Csaba: Belső csapat és külső segítség, ha kell.

- Csapatmunka vagy egyéni teljesítmény?
Szende Csaba: Egyéni, amely a csapat része és integrált.

- Főzés vagy étterem?
Szende Csaba: Szeretem a hazait.

- Konditerem vagy kerti munka?
Szende Csaba: Konditerem és egyéb sportok.

- Könyv vagy e-book?
Szende Csaba: Könyv, ebben régi vágású vagyok.
Az iskolarendszerű képzésen túlmenően folyamatosan részt vesz továbbképzéseken (MBTI, SHL, CIPD, Coaching stb.), és a megszerzett tudást igyekszik a gyakorlatban is alkalmazni.

Ha szakmája kedvenc területét kellene megneveznie, akkor az általános HR menedzsmentet és a Business Service Centerek kiépítését választaná - ezen belül is kifejezetten kedveli a következő területeket: fejlesztéssel/vezetők képzésével, teljesítménymenedzsmenttel, talent menedzsmenttel foglalkozik szívesen és a projekt menedzsment, transzformációk, migrációk is a kedvenc területei közé tartoznak.

Csaba első munkahelye még az egyetemen volt, ahol rendezvényszervezéssel és újságírással foglalkozott, később sikerült tréningszervezéssel és fejvadászattal folytatni az ekkor már tisztán HR-es pályafutását. "Ezen időszak alatt sokat tanultam az alapokról és a szakma erősségeiről, kihívásairól" - emlékszik vissza a HR-vezető.

Pályafutása első, döntő fordulata az volt, amikor HR-generalista lett a Continental Automotive Systems-nél. "Itt sikerült megismerkednem a vállalati oldal minden HR-tevékenységével és területével. Kifejezetten élveztem, hogy egy színes és profi multinacionális cég folyamatait, rendszereit használhattam, fejlesztésükben részt vehettem. Elsősorban a kiválasztás, a képzési folyamatok, a teljesítményértékelési rendszer, a vállalati kultúra felmérések területe érdekelt. Generalista beosztásomat követően HR-középvezetőként dolgoztam és a Continental vezetőképző program résztvevőjeként folytattam pályafutásomat a cégnél" - mondja Szende Csaba.

2007-ben csatlakozott a Vodafone-hoz, így aztán HR-menedzserként csatlakozott egy start-up szolgáltató központ (SSC) kiépítéséhez. Ez a telekommunikációs vállalat első ilyen központja volt, ezért Csaba számára fantasztikus volt végigkísérni egy olyan centrum kialakulását, amely nulláról indulva 1400 fős vállalattá nőtte ki magát Budapesten és majd 17 ezer főre nőtt globálisan. Utolsó pozíciójában a cég HR Szolgáltató központját vezette, ahol az Egyesült Államoktól az Ázsiai régióig számos országnak nyújtottak komplex HR-támogatást.

2015-ben csatlakozott, mint HR igazgató a világ vezető power management vállalatához - a Globálisan 102 000 főt foglalkoztató EATON-höz. "Kíváló lehetőség, hogy első számú HR-esként részt vehetek egy EMEA régiót (Európa, Közel-kelet és Afrika) lefedő és értéket teremtő Üzleti Szolgáltató Központ felépítésében". A munkát nagyszerű és jelenleg is bővülő csapattal végzi. "Cégünkhöz most is keresünk és várunk tehetséges, nyelveket beszélő munkatársakat."

Az elmúlt két év a növekedésről, a munkáltatói márkaépítésről és a stabilizációról szólt. A struktúrált stratégiának köszönhetően 2017-re a az EMEA üzleti szolgáltató központ remek eredményeket ért el. Az eredetileg tervezett létszám kétszeresét sikerült bevonzania Magyarországra, a munkavállalói elégedettség felmérés kimagasló eredményeket hozott és a CEE Outsourcing Association SSC of the Year & New Entrant SSC of the Year kategóriában shortlisted lett, így a legjobbak közé került. „A belső és külső visszajelzések mutatják, hogy jó úton járunk.”

Csaba a kiemelt eredmények miatt 2017-ben az EMEA BSC HR igazgatói pozíciója mellé egy újabb munkakört is kapott, az EMEA (Europe, Middle East, Africa) régió HR services területéért is felel, mint regionális igazgató. „ Remek lehetőség, hogy a cég legnagyobb EMEA régiós üzleti transzformációja mellé a régió HR transzformációjában is vezető szerepet kaphattam, amely 25 000 munkavállaló támogatását jelenti”. Jelenleg a régió HR VP-jének és az Egyesült Államokba riportol.

Szabadidejét családjával, barátaival és a párjával tölti. Kedveli az extrém sportokat (búvárkodás, falmászás, vadvízi evezés, küzdősportok), és amikor alkalma nyílik rá "műveli" is ezeket. Rajong a természetért, szívesen utazik és ismer meg különböző kultúrákat. "Szabadidőm egy részét ‘szakmai hobbimra' fordítom, rendszeresen írok szakmai cikkeket és adok interjúkat különböző nyomtatott és online médiumokba. Igyekszem - felkéréstől és időmtől függően - minél több előadást tartani különböző konferenciákon, vagy éppen nemzetközi MBA programok keretén belül" - mondja a HR-igazgató.

  • 2021.01.17Adatvédelmi alapismeretek Ha szeretné rövid idő alatt elsajátítani az adatvédelmi alapismereteket vagy nem találkozott még a GDPR-ral, de szeretne ezen változtatni, akkor e-learning tananyagunkat Önnek ajánljuk. Videónk segítségével megismerkedhet az alapfogalmakon kívül az adatkezelési jogalapok rendszerével, valamint az adatkezelés alapelveivel is. Fél napos konzultációs lehetőségünk segítségével a videóval kapcsolatos kérdéseit vagy egyéb problémáit megbeszélheti a téma szakértőjével, dr. Sepsi Tiborral. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék vezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese a közszféra szervezetei kategóriájában a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék.... Teljes cikk

Arnhoffer András, az Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. elnök-vezérigazgatója

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese, az 51-500 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában, az Észak-zalai Víz- és... Teljes cikk

Bertók Attila, a Webstar Csoport cégvezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese az 1-50 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában a Webstar Csoport Kft. Bertók... Teljes cikk