kapubanner for mobile
Szerző: Berta László
Megjelent: 8 éve

Szervezetlenség, bizalmatlanság, érdektelenség - ezért lesz kevés ellenzéki ellenőr a népszavazáson

Az MSZP felajánlására csak néhány száz ellenzéki delegált jelentkezett, hogy szocialista színekben vegyen részt a vasárnapi referendum törvényességének ellenőrzésében. A Párbeszéd Magyarországért és az Együtt válaszából kiderült, hogy a szervezés hiánya és a bizalmatlanság miatt lesz kevés delegáltjuk a vasárnapi népszavazás szavazatszámláló bizottsági helyein. A Jobbik és az LMP pedig egyszerűen nem csinált semmit.

Az MSZP felajánlotta a parlamenti frakcióval nem rendelkező ellenzéki pártoknak, hogy aktivistáik helyet kaphatnak az MSZP-nek fenntartott szavazatszámláló bizottsági helyekre. A Demokratikus Koalíció közel négyszáz, míg az Együtt, a Modern Magyarországért Mozgalom, a Párbeszéd Magyarországért jelképes, néhány tucat főt küldött a szavazatszámláló bizottságokba az MSZP felajánlására - mondta lapunknak Budai Bernadett, a Magyar Szocialista Párt szóvivője.

Hozzátette, hogy a honlapjukon és Facebook oldalukon meghirdetett „Legyél Te is rendszerhiba a NER-ben!” felhívásukra 512 fő jelentkezett.

Ezzel szemben az Együtt sajtófőnöke, Rácz Krisztina arról tájékoztatta lapunkat, hogy háromszáz delegáltjuk lesz ott az MSZP színeiben, ami azonban nem változtat a végeredményen: a vasárnapi népszavazáson összesen 3800 MSZP-delegált vesz részt a szavazatszámláló bizottságokban, míg a kormánypártok részéről több mint tizenháromezer.

Ezt mondják a pártok

„A Párbeszéd Magyarországért nem szervezett központilag tagokat a szavazatszámláló bizottságokba, ezt a területi szervezeteinkre bíztuk, akik a helyi viszonyok ismeretében és alkalmasint az MSZP helyi vezetőivel egyeztetve döntöttek a kérdésben” - mondta Tordai Bence, a PM szóvivője. Központilag nem is motiválták a helyi csapatokat proaktív cselekvésre, ahol valakinek erős belső motivációja volt, ott a bizottsági részvételnek politikailag adott volt a lehetősége - tette hozzá.

„Ambivalens helyzetek álltak elő. Például a csepeli MSZP és az LMP szentendrei szervezete nem fogadta szívesen az Együtt részéről jelentkezőket, de arra is volt példa, hogy a mi sorainkból nem akartak MSZP-s delegáltak lenni” - mondta lapunknak Rácz Krisztina, az Együtt sajtófőnöke.

Budai Bernadettet arról kérdeztük, hogy az ellenzéket nézve létszámában döntő többségben lévő, de a betölthető helyekhez képest kevés MSZP-s jelentkezőre magyarázat lehet-e, hogy aktivistáik elfáradtak a vasárnapi boltzáras népszavazás szervezésében, illetve az, hogy a szavazatszámláló bizottsági munkáért nem fizetnek pénzt, viszont hajnaltól estig figyelmet igényel a vasárnapi pihenés helyett - amint válasz érkezik, közölni fogjuk.

Egyszerűbb a helyzet a „nem” válaszok többségét támogató Jobbik esetében, amely nem látta értelmét az ellenőrzésre mozgósításnak, ezért kétszáznál kevesebb delegáltja lesz, míg az egész ügytől távol maradó LMP-t csak pár tucatnyian képviselik majd a szavazatszámláláskor.

A Demokratikus Koalíció egyelőre nem válaszolt kérdéseinkre.

Stresszben a vasárnapi pihenés helyett

Felvetettük, hogy az alacsony szavazatszámláló bizottsági részvételhez köze lehet annak, hogy nem jár érte fizetés, viszont hajnaltól estig figyelmet kíván, ami a várhatóan túlfűtött helyzetben komoly stresszel jár. Különösen nehéz lesz kezelni a helyzetet annak tudatában, hogy a vasárnapi pihenés helyett kell helytállni. Az Együtt szóvivője szerint nem lesz oldott a hangulat a szavazókörökben, hiszen a pártok egymás delegáltjait ellenőrzik, és a nap végére lesznek a legfáradtabbak, amikor a legjobban oda kell figyelni a szavazatszámláláskor. Az egész napos pihenés helyett azt javasolja tagságának és szimpatizánsainak a PM, hogy jöjjenek el vasárnap délután a Kossuth térre, ahol az erőszakmentes Magyarországért demonstrálnak.

Az utcákat is figyelni akarják

A választások tisztasága érdekében mind a 106 választókerületi bizottságban jelen lesz az MSZP delegáltja: „Mivel ezek a testületek a legfontosabb ellenőrző szervek, így ezzel, valamint az összesen közel négyezer delegálttal a rendszerszintű csalás megakadályozható” - mondta Budai Bernadett, az MSZP szóvivője.

Az MSZP szerint nemcsak a szavazókörökön belül, hanem azokon kívül is lehet csalást elkövetni: például utaztatással, megfélemlítéssel, lefizetéssel. „Ezek az eszközök ráadásul nem is állnak távol a Fidesz módszereitől” - mondta a szocialisták szóvivője.

Budai elmondta lapunknak, hogy a szavazatszámláló bizottságokon kívül az MSZP 3-4 ezer aktivistája, szimpatizánsa fogja ellenőrizni a szavazás tisztaságát, és be fogják jelenteni a szavazókörökön kívül történő esetleges jogsértéseket is. Jogászaik és választási szakértőik rendelkezésre állnak, hogy a párt tudomására jutott jogsértések ne maradhassanak kivizsgálatlanok. Az állampolgárok a párt „Tiszta Választást!” vonalán jelenthetik be, ha visszaélést tapasztalnak - tette hozzá.

A szóvivő kitért arra, hogy az MSZP informatikai szakértői részt vettek a választási informatikai rendszer jogszerű működésének ellenőrzésében.
  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Női oktató kapta idén a Gács-András díjat

Csomós Petra, az ELTE TTK Alkalmazott Analízis és Számításmatematikai Tanszékének docensének személyében másodszor nyerte el női oktató az... Teljes cikk

Az X generációsok tudják: ha nem tanulsz, véged - avagy miért jó megtartani a középkorú munkavállalót?

Nincsenek könnyű helyzetben manapság az X generációs (jellemzően 1960 és 1979 között született) munkavállalók. Könnyen kerülhetnek... Teljes cikk

Az év eleje a felmondások ideje?

Az év elején történő felmondások aránya bár változó lehet, azonban sok cégnél ebben az időszakban, az év végi bónuszok kifizetését követően... Teljes cikk