kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Szokjon le a dohányzásról!

Bár fennen hirdeti minden egészségre érzékeny szervezet, hogy a dohányzás egy meglehetősen káros szenvedély, többnyire nem hatja meg a közönséget, továbbra is rendületlenül szívja és szívatja másokkal a füstöt. Pedig a cigi letételével nemcsak életéveket, hanem jelentős összegeket is megspórolhatnak az emberek.

A dohányzásról való leszokás egy bonyolult folyamat, amelynek napjainkban körülbelül annyi módszere van, mint amennyi exdohányos. Egyesek egyik pillanatról a másikra hagynak fel a szokással, míg másoknak sok előkészületre van szükségük, konkrétan kitűzve az első dohánymentes napot, és talán még orvosi segítséghez is folyamodnak. Nincsen egyedül üdvözítő módszer a problémamentes és sikeres leszokásra, mindenkinek meg kell találnia a saját módszerét, aminek a segítségével búcsút mondhat a cigarettának. Fontos persze tudnia, hogy több millió ember van a világon, akinek sikerült leszoknia. Nos, miért lenne éppen Ön az, aki kudarcot vall? Ne feledje, hogy a teljes népesség körében majdnem ugyanannyian vannak a dohányzásról leszokott emberek, mint a jelenleg is dohányzók.

Miért dohányoznak az emberek?

Erre a kérdésre nem könnyű válaszolni, mivel napjainkig sem tisztázott teljes mértékben, hogy milyen indíttatásból, milyen pszichés és társadalmi viszonyok hatására nyúl végül is valaki az első cigarettához. Kiderítésre vár az is, hogy a szervezet a kezdeti kellemetlen epizódok után milyen változások révén tudja elviselni a dohányfüst ártalmas anyagait, mi biztosítja a füst alkotóelemeivel szembeni toleranciát, illetve mi idézi elő a cigarettához való kötődést, a függőséget. Mindezen kérdésektől függetlenül az azonban egyértelmű és bizonyított tény, hogy a dohányzás esetében nem csak egy rossz szokásról, kulturális attitűdről van szó, hanem egy komoly, összetett (egyéni és társadalmi) problémakörről. Az emberek többsége ugyan jól tájékozott a dohányzás káros hatásairól, sőt még arról is, miként rontják a dohányosok - általában nem szándékosan - a környezetükben élők egészségét, mégis a megalapozott érvek és bizonyítékok ellenére a dohányzás a mai napig is teret hódít, és mind nagyobb terhet ró a dohányzókra, családokra és háztartásokra.

Milyen károkat okoz a dohányzás?

A dohányzás káros hatásairól és következményeiről napjainkban már könyvtárnyi irodalom áll rendelkezésünkre. Megrendítő statisztikai adat, hogy a Földön 6 másodpercenként,
Magyarországon 19 percenként (!) hal meg egy ember a dohányzás következményeként. (Ez azt jelenti, hogy naponta a világon 13 500, hazánkban pedig 77 ember halála hozható összefüggésbe a dohányzással!) Az egyének számára leginkább az alábbi veszélyeket hordozza magában a dohányzás:

  • A tüdő-, gége-, a szájüreg-, a nyelőcső- és a hólyagrák kockázata többszörösére nő.
  • Sokkal gyakoribbá válnak a szív- és érrendszeri, valamint a légúti betegségek.
  • A fekélybetegség kockázata és gyakorisága növekszik.
  • A várandós időszak alatti dohányzás következményeként jelentősen nagyobb a magzati halálozás, vetélés, koraszülés, és a szülés körüli halálozás, valamint a fejlődési rendellenességek aránya és súlyossága.
  • Az apa dohányzása növeli az utódok rákos megbetegedésének a kockázatát. (A dohányzás miatt károsodott ondósejt átörökítheti a rákos megbetegedési hajlamot!)
  • A dohányzásnak szerepe van a szemtünetekkel járó pajzsmirigybetegség kialakulásában, a kórfolyamat súlyosbításában.
  • A dohányzás hátrányos a fogamzásra, impotenciát okozhat.
  • Egyes gyógyszerek anyagcseréje a szervezetben felgyorsul, így hatékonyságuk mérsékeltebb, mint a nemdohányzók esetében, ezért a dohányosok több gyógyszert fogyasztanak, mint a nemdohányzók.
  • A mozgásszervi betegségek közül a combfej-elhalás kialakulásában, valamint több izületet érintő idült folyamat fellángolásában szerepet játszik a dohányzás.
  • A dohányzás oki tényezőként szerepel az ínygyulladás, s a fogágybetegség létrejöttében.
  • Az erős dohányzás az időskorú vakság egyik okozója.
  • A dohányzás a csontritkulás esetében is rizikófaktornak tekinthető.
  • A dohányzás csökkenti a szervezet C, B12 és B6 vitamin tartalmát.

    Ne dohányozzon - így pénzt spórolhat meg!

    Ha eddig naponta egy csomag cigarettát szívott el, és ma úgy dönt, hogy végleg felhagy a dohányzással, akkor az alábbiakban láthatja a megspórolható pénzének mértékét:

  • Fél év után - egy televízió készülék ára
  • Egy év után - egy személyi számítógép ára
  • Másfél év után - egy 2 személyes külföldi nyaralás ára
  • 5 év után - egy autó ára
  • 10 év után - egy 3 szobás, összkomfortos lakás ára

    A leszokás tízparancsolata

    A dohányzásról sikeresen leszokottak és egészségügyi szempontok alapján szakértők a következő tíz pontban foglalták össze a leghatékonyabb lépéseket a dohányzásmentes élet eléréséhez:
    1. Határozza meg a leszokás pontos dátumát, és ragaszkodjon ehhez! Tudassa környezetével a szándékát, és kérje aktív támogatásukat!
    2. Szabaduljon meg hamutálcáitól, öngyújtóitól és a még fel nem bontott cigarettáitól! Mindig találjon magának elfoglaltságokat, amelyek hozzásegítik, hogy ne gondoljon a cigarettára!
    3. Bőségesen fogyasszon folyadékot! Tartson keze ügyében mindig egy pohár ásványvizet vagy gyümölcslevet, és lassan iszogatva fogyassza el!
    4. Legyen fizikailag aktívabb! Ahelyett hogy kocsiba vagy buszra szállna, inkább sétáljon; próbáljon lépcsőn járni a lift helyett.
    5. Értékelje pozitívan az eredményeit és ne legyen türelmetlen! Az izgatottság, a rágyújtás ingere és az összpontosítás zavarai néhány hét alatt megszűnnek. (Minthogy függőségről van szó, a megvonás tünetei kellemetlenek lehetnek, de gondoljon arra, hogy a szervezete most gyógyul fel a dohányzás okozta ártalmakból.)
    6. Próbáljon valami újat, változtasson a megszokott mindennapjain! Kerülje el az üzletet, ahol általában beszerezte a napi cigarettáját; kerülje el a munkahelyi és magánéleti dohányzóhelyeket, ahol eddigi sorstársai mérgezik magukat.
    7. Ne legyen kivétel! Nincs olyan rossz vagy jó hír, olyan élethelyzet, amely akár egy szál cigaretta elszívására okot adna.
    8. Lepje meg olykor saját magát! A cigarettán megspórolt pénzén vegyen magának valami apróságot vagy akár nagyobb dolgot: olyat, amit egyébként nem vett volna meg!
    9. Figyeljen oda az étkezésre! Ne essen neki a zsíros ételeknek, próbálja ki a friss gyümölcsöt és zöldséget, cukormentes rágógumit!
    10. Számolja a sikeres napokat! Minden egyes, cigaretta nélkül eltöltött nap ajándék az Ön egészségének, családjának - és pénztárcájának.

    Nincsen egyedül

    Ön talán már egy ideje készülődik arra, hogy abbahagyja végleg a dohányzást? Talán egy-két kisebb lépést már meg is tett ennek érdekében? Ha Ön ezt a tájékoztatót elolvasta, valószínűleg tisztában van azzal, milyen fontos lenne az Ön és családja egészsége érdekében, ha leszokna a dohányzásról. Ha biztos az elhatározásában, tegye meg a következő lépést is, akárcsak mások is megteszik, sőt sikeresen megtették! Vegyen példát azokról, akik nem dohányoznak és főleg azokról, akiknek sikerült tartósan leszokniuk róla! A leszokott dohányosok többsége minden segítség nélkül, csupán akaraterejére támaszkodva tette le végleg a cigarettát!

    A leszokás nem könnyű és gyors folyamat. Mivel nemcsak egy rossz szokásról van szó, hanem a teljes fizikai és pszichés működést érintő orvosi problémáról, bátran merjen segítséget kérni szakemberektől, civil szervezetektől, kluboktól, már nem dohányzó ismerőseitől!

    Medicover Egészségközpont Zrt.
    www.medicover.hu
    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    Jelentősen emelkednek a munkavédelmi és munkaügyi bírságok márciustól

    A kormány megvédi a magyar munkahelyeket, ezért kiemelten kezeli a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabálytalanságok megelőzését is - hangsúlyozta... Teljes cikk

    40 év óta először szigorítottak a dolgozókat a veszélyes anyagoktól védő szabályokon

    Az európai parlamenti képviselők szerdán új szabályokat fogadtak el a munkahelyi káros anyagoknak való kitettség korlátozására, negyven év óta... Teljes cikk

    Magánügy a dolgozó egészsége vagy éppen ellenkezőleg?

    Miért komoly probléma az egészséges (munkában)megtartási HR-stratégia hiánya? - teszi fel a kérdést Papp Tamás István HR szakember. Decemberben az... Teljes cikk