Megjelent: 5 hónapja

Sztereotípiák fogságában sínylődnek a nők

A #HereToBeHeard kezdeményezés öt legfontosabb témája szerint a nők nagyobb döntéshozatali jogkört és főként a munkában és magánéletben betöltött szerepeikkel kapcsolatos sztereotípiák lebontását tartják a legfontosabbnak a nemek közötti egyenlőség felé vezető úton.

Többek között ezt tárta fel a Mars globális #HereToBeHeard tanulmánya, amely 88 országból, több mint 10.000 nőt kérdezett meg, fajra, korra, vallásra, egészségügyi állapotra vagy szexuális irányultságra való tekintet nélkül. A tanulmányt egy olyan időszakban végezték, amikor a nők és férfiak közötti egyenlőtlenségek a koronavírus-járvány hatásai miatt még nagyobbá váltak.

A Világgazdasági Fórum szerint jelenleg 136 évre lenne szükség ahhoz, hogy elérjük a férfiak és nők közötti egyenlőséget, ami több mint egyharmados növekedést jelent a világjárvány előtti időszakhoz képest.

A #HereToBeHeard tanulmány, amelyban a Mars azt kérte a résztvevő nőktől, fogalmazzák meg, szerintük mit kell tenni egy olyan környezetért, amelyben nemtől függetlenül mindenki egyenlő, nyolc kulcsfontosságú területet tárt fel.

nők munkaerőpiac

A nők a leggyakrabban azt állították, hogy véget kell vetni a rendszerszintű megkülönböztetésnek és azoknak a káros nemi sztereotípiáknak, amelyek gyengébbnek és alacsonyabb rendűnek bélyegzik őket a férfiakkal szemben. Ezt a választ a nők 80%-a adta a feltett kérdésre, miszerint: Minek kell változnia ahhoz, hogy még több nő kiaknázhassa a benne rejlő lehetőségeket?

A nők a karrier területén is  egyenlőtlenséget érzékelnek - sok országban alacsonyabb díjazást kapnak ugyanazért a munkáért, igazságtalan bérezéssel és az ún. üvegplafon jelenséggel is szembe kell szállniuk, ami abban gátolja meg őket, hogy a férfiakhoz hasonlóan ők is bekerülhessenek a legmagasabb szakmai pozíciókba.
 
"A #HereToBeHeard tanulmány egyértelműen azt mutatja, hogy a nők előtt még mindig vannak olyan akadályok, amelyek megakadályozzák, hogy teljes mértékben kiaknázzák a bennük rejlő lehetőségeket” - mondta Zuzana Losakova, a Mars Central Europe vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója.
 
A tanulmány továbbá arra is rámutatott, hogy a férfiak és nők közötti egyenlőtlenségek megszüntetéséhez széles körű rendszerszintű változásokra van szükség a munkáltatók, a kormányok és a közösségek, valamint a férfiak hozzáállása terén.

A válaszadók 71%-a szerint a férfiak kulcsszerepet játszanak, mivel ők az egyik legfőbb akadálya annak, hogy a nők teljes mértékben kiaknázzák a bennük rejlő lehetőségeket. Ugyanakkor sok nő a férfiakat is fontos szövetségeseknek tartja a nemek közötti egyenlőség elérésére irányuló erőfeszítésekben.
 
A tanulmány az egyenlőtlenségek mérséklésére vonatkozó ajánlások között említi például egy olyan kultúra megteremtését, amelyben a nők magabiztosan önmaguk lehetnek, ahelyett, hogy a szakmai sikereikhez vezető úton a férfiakat kellene utánozniuk. A rugalmas munkaidő-beosztás, az állam által mindkét nem számára biztosított egyenlő szülői szabadság, valamint a nemi alapú erőszak megelőzése és felszámolása szintén magától értetődő kellene legyen.
 
A #HereToBeHeard a Mars globális kampánya, amely az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok Ötödik Céljának támogatásával a nemek közötti egyenlőtlenségek elleni változásra ösztönöz. A kampány része a Full Potential elnevezésű, a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos Mars cselekvési platformnak, amelynek célja a nők szerepének erősítése és a nemek közötti egyenlőtlenségek megszüntetése a munkahelyeken, azokban a közösségeken, ahonnan a vállalat az alapanyagokat szerzi be, valamint a reklámjaik létrehozásának módjában.

Fotó: unsplash.com

 

  • 2022.05.26Connect Konferencia Egy szakmai fórum azoknak, akik a vállalaton belül a belső kommunikáció és kultúra fejlesztésért felelnek. Tartalom, csatorna, kultúra és engagement témában mutatja be jó gyakorlataikat és tapasztalatait 45 HR, kommunikációs és marketing vezető. Részletek Jegyek
  • 2022.05.27Lean Fórum – Digitális Transzformáció Konferencia A program kialakítás alatt. A képzésre jelentkezés a jegyek menüpont alatt, vagy a következő telefonszámon: 06-1-201-1237 Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kiteljesedési lehetőséget, boldogságot és rugalmasságot várnak a fiatalok a cégektől

A Randstad legfrissebb, 34 piacon 35 ezer munkavállaló megkérdezésével végzett Workmonitor kutatása szerint a munkavállalók és a munkaadók közötti... Teljes cikk

Veszélyben lehet a családi vállalkozások jövője?

A világjárvány okozta bizonytalanság nehezítheti a generációváltást. Teljes cikk

Több mint home office: szabadság és autonómia a munka világában

Hogyan alakíthatók ki az újtípusú munkavégzés, vagyis a new ways of working keretei? Miért jelent ez jóval többet az egyszerű home office-nál?... Teljes cikk