kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Sztereotípiák fogságában sínylődnek a nők

A #HereToBeHeard kezdeményezés öt legfontosabb témája szerint a nők nagyobb döntéshozatali jogkört és főként a munkában és magánéletben betöltött szerepeikkel kapcsolatos sztereotípiák lebontását tartják a legfontosabbnak a nemek közötti egyenlőség felé vezető úton.

nők munkaerőpiac-

Többek között ezt tárta fel a Mars globális #HereToBeHeard tanulmánya, amely 88 országból, több mint 10.000 nőt kérdezett meg, fajra, korra, vallásra, egészségügyi állapotra vagy szexuális irányultságra való tekintet nélkül. A tanulmányt egy olyan időszakban végezték, amikor a nők és férfiak közötti egyenlőtlenségek a koronavírus-járvány hatásai miatt még nagyobbá váltak.

A Világgazdasági Fórum szerint jelenleg 136 évre lenne szükség ahhoz, hogy elérjük a férfiak és nők közötti egyenlőséget, ami több mint egyharmados növekedést jelent a világjárvány előtti időszakhoz képest.

A #HereToBeHeard tanulmány, amelyban a Mars azt kérte a résztvevő nőktől, fogalmazzák meg, szerintük mit kell tenni egy olyan környezetért, amelyben nemtől függetlenül mindenki egyenlő, nyolc kulcsfontosságú területet tárt fel.

nők munkaerőpiac

A nők a leggyakrabban azt állították, hogy véget kell vetni a rendszerszintű megkülönböztetésnek és azoknak a káros nemi sztereotípiáknak, amelyek gyengébbnek és alacsonyabb rendűnek bélyegzik őket a férfiakkal szemben. Ezt a választ a nők 80%-a adta a feltett kérdésre, miszerint: Minek kell változnia ahhoz, hogy még több nő kiaknázhassa a benne rejlő lehetőségeket?

A nők a karrier területén is  egyenlőtlenséget érzékelnek - sok országban alacsonyabb díjazást kapnak ugyanazért a munkáért, igazságtalan bérezéssel és az ún. üvegplafon jelenséggel is szembe kell szállniuk, ami abban gátolja meg őket, hogy a férfiakhoz hasonlóan ők is bekerülhessenek a legmagasabb szakmai pozíciókba.
 
"A #HereToBeHeard tanulmány egyértelműen azt mutatja, hogy a nők előtt még mindig vannak olyan akadályok, amelyek megakadályozzák, hogy teljes mértékben kiaknázzák a bennük rejlő lehetőségeket” - mondta Zuzana Losakova, a Mars Central Europe vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója.
 
A tanulmány továbbá arra is rámutatott, hogy a férfiak és nők közötti egyenlőtlenségek megszüntetéséhez széles körű rendszerszintű változásokra van szükség a munkáltatók, a kormányok és a közösségek, valamint a férfiak hozzáállása terén.

A válaszadók 71%-a szerint a férfiak kulcsszerepet játszanak, mivel ők az egyik legfőbb akadálya annak, hogy a nők teljes mértékben kiaknázzák a bennük rejlő lehetőségeket. Ugyanakkor sok nő a férfiakat is fontos szövetségeseknek tartja a nemek közötti egyenlőség elérésére irányuló erőfeszítésekben.
 
A tanulmány az egyenlőtlenségek mérséklésére vonatkozó ajánlások között említi például egy olyan kultúra megteremtését, amelyben a nők magabiztosan önmaguk lehetnek, ahelyett, hogy a szakmai sikereikhez vezető úton a férfiakat kellene utánozniuk. A rugalmas munkaidő-beosztás, az állam által mindkét nem számára biztosított egyenlő szülői szabadság, valamint a nemi alapú erőszak megelőzése és felszámolása szintén magától értetődő kellene legyen.
 
A #HereToBeHeard a Mars globális kampánya, amely az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok Ötödik Céljának támogatásával a nemek közötti egyenlőtlenségek elleni változásra ösztönöz. A kampány része a Full Potential elnevezésű, a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos Mars cselekvési platformnak, amelynek célja a nők szerepének erősítése és a nemek közötti egyenlőtlenségek megszüntetése a munkahelyeken, azokban a közösségeken, ahonnan a vállalat az alapanyagokat szerzi be, valamint a reklámjaik létrehozásának módjában.

Fotó: unsplash.com

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el - így lehetne ezen változtatni

Továbbra is jelentős szakadék tátong a férfiak és a nők esélyei között a startupszektorban. Közép-Kelet-Európában a befektetések 94%-a... Teljes cikk

Kiábrándítóan lassan növekszik a női vezetők száma - mutatjuk, hogy befolyásolja ezt a rugalmas munkavégzés

Miközben a nők által betöltött felsővezetői pozíciók aránya világszerte 19,4%-ról 33,5%-ra nőtt két évtized alatt, a fejlődés... Teljes cikk

Hogyan építsük a vállalati kultúrát hibrid munkavégzés esetén?

A csapatépítés ösztönzésével, az eredmények jutalmazásával, a kommunikáció támogatásával és a munka-magánélet egyensúlyának... Teljes cikk