kapubanner for mobile
Megjelent: 18 éve

Távmunka: Amerikában dinamikus növekedés, nálunk stagnálás

Egy felmérés szerint 45 millió amerikai dolgozik valamilyen formában munkahelyétől távol, egy év alatt pedig 30 százalékkal nőtt a klasszikus távmunkát végzők aránya. Míg ott dinamikusan terjed a távmunka, addig Magyarországon a cégek nem vagy csak ritkán alkalmazzák.

A dolgozók részéről nagy az érdeklődés a távmunka iránt -egy cég adatbázisába például 28 ezren jelentkeztek-, a munkáltatók azonban nem lelkesednek az otthonról dolgozás iránt. Ettől függetlenül vannak sikeres átállások. A távmunkában rejlő lehetőséget, az elterjedtséget és a munkáltató félelmeit foglaltuk össze két pozitív példával.

A távmunkában, azaz a hagyományos munkahelytől távol, számítógép és internet segítségével történő foglalkoztatás a fejlettebb országokban egyre népszerűbb.
Az International Telework Association & Council (ITAC) és a Dieringer Research Group friss kutatása szerint az Egyesült Államokban a vizsgált két hetes időszakban 45,1 millió amerikai - az összes munkavállaló 30 százaléka - dolgozott munkaadójától távol - otthonról, autóból, nyaralás alatt, az ügyfelénél. Összességében 26 millióra tehető azoknak a száma, akik havonta egy napot, 22 millióra, akik heti legalább egy napot otthonról, klasszikus távmunkában dolgoznak, ami 30 százalékos növekedés az egy évvel korábbi helyzethez képest.

Egy másik, 2003-as felmérés szerint az európai országok közül Hollandiában, a skandináv országokban és az Egyesült Királyságban a legelterjedtebb, ahol a munkavállalók 15-25 százaléka dolgozik részben otthonról.
A magyarországi helyzet évek óta változatlan, a vállalatok - néhány kivételtől eltekintve - nem lelkesednek a munkavállalók ilyen jellegű foglalkoztatásáért. A munkaszerződéssel foglalkoztatott távmunkások arányát 1-2 százalékra becsülik, ha tágabb értelemben -például az önfoglalkoztató és mobil távmunkásokat is belevéve- 4-5 százalék lehet az arány.

Költségcsökkentő és hatékonyságnövelő

Szakértők szerint a távmunka egyrészt nagy mértékben növeli a dolgozók munkájának hatékonyságát, másrészt pedig alkalmazásával jelentős mértékben lecsökkennek az ügyviteli és az irodabérlés kapcsán felmerülő vállalati költségek. A munkáltató számára emellett hozzáférhetővé válik a földrajzilag távol eső munkaerőpiac, a hagyományos módon elérhetetlen szakértelem. És mivel az egész ország területéről toborozhatja a jelölteket, jóval nagyobb esélye adódik a minden szempontból ideális munkavállaló megtalálására.

30-40 százalékos megtakarítást is hozhat az átállás

Hét éve alkalmazza a távmunkát a Netgral Informatikai Kft, amely projektjeihez 30-40 távmunkást foglalkoztat. "Sokszor csak bizonyos projektekre alkalmazunk munkavállalókat - megbízásuk a feladat elvégeztével megszűnik" - tájékoztatott Kádár Krisztián Miklós ügyvezető igazgató. Véleménye szerint a távmunkára való átállás akár 30-40 százalékos megtakarítást is jelenthet a cégeknek, hiszen a ténylegesen ledolgozott órák után fizet a munkáltató - és ebbe sem az ebéd-, sem a kávészünet nem tartozik bele.

A magyar főnök szereti, ha szem előtt van a dolgozó

Minimális elterjedése azzal is magyarázható, hogy a magyar cégvezetők zöme nem szívesen önállósítja dolgozóit. Szeretik, ha a kollégák szem előtt vannak, és ha folyamatosan nyomon tudják követni munkájukat" - magyarázta a Netgral Kft. ügyvezetője, aki szerint a távmunkások munkáját sokkal jobban nyomon lehet követni, mivel minden munkával töltött órájukat dokumentálniuk kell. Ez az ő érdekük is, hiszen fizetésüket is e munkaidő-nyilvántartás alapján kapják - mondta Kádár Krisztián Miklós.

Az ügyvezető nem tart attól, hogy a kollégák otthonról dolgozva elszigetelődnek: "E-mailen, messengeren, skype-on tartjuk a kapcsolatot. A dolgozók elszigetelődésétől nem félünk, véleményem szerint még így is többet beszélgetünk egymással, mint a közös irodában dolgozók", véli.

Szigorúak az otthoni iroda kialakítására vonatkozó előírások

"Alkalmazásának terjedését gátolja továbbá, hogy az otthon kialakítandó munkakörnyezetre ugyanazon munkavédelmi, balesetvédelmi, tűzvédelmi, érintésvédelmi és ergonómiai előírások vonatkoznak, mint az irodai környezetre. A Netgralnál otthonról dolgozók esetében a munkakörnyezet megfelelő kialakításáért a munkavállaló felel. A dolgozókat abban az esetben alkalmazzuk, ha be tudnak mutatni egy környezettanulmányi nyilatkozatot, amely bizonyítja, hogy munkakörnyezetük a törvényi előírásoknak megfelel.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jön a 4 napos nyári munkahét a PwC-nél, de később le kell dolgozni

Egy újabb 4 napos munkahét projekt! A PwC Magyarország könyvvizsgálati üzletágának 280 munkatársa hétfőtől csütörtökig fog dolgozni a három... Teljes cikk

Home office: működik a hibrid munkavégzés?

Magyarországon az atipikus munkavégzés aránya mindig is alacsony volt, alacsony arányszámok jellemezték a távmunkát és a home office-t. Aztán jött... Teljes cikk

Kevesebb stressz, alacsony vérnyomás, több nasi és alkohol - így áll a távmunka mérlege

Az otthoni munkavégzés lehetővé teszi, hogy az emberek egészségesebben étkezzenek, kevésbé érezzék magukat stresszesnek és alacsonyabb legyen a... Teljes cikk