Megjelent: 1 hónapja

Több száz kapcsolatfelvételt igényel egy IT pozíció betöltése

A területre régóta jellemző munkaerőhiány, ezen felül a COVID miatt felerősödött digitális transzformáció következtében az IT szektorban jelenleg nagyjából 9000 betöltetlen pozíció van, ami mögött többszörös foglalkoztatási potenciál bújik. Ez várhatóan még fog emelkedni.

Ami egy nyitott pozícióval rendelkező cég számára további nehézséget jelent, hogy a piacon lévő IT szakemberek jellemzően nem aktív álláskeresők. Beszélgetőpartnerünk, Magyari Flóra Fanni a Pannon-Work Zrt. budapesti régiójának IT toborzásért felelős Régiós Közvetítési Vezetője segít betekintést nyerni a munkaerőpiac ezen területébe.

Mit lát egy HR szolgáltatással foglalkozó cég, milyen tendencia körvonalazódott IT toborzási területén az utóbbi egy évben?

A terület jellemzőiről beszélve érdemes lehet szólni a munkavállalói igényekről, a munkaadói oldalról, illetve az oktatásról is.

A bérigények ezen a területen régóta kiemelkedőek, de az elmúlt félévben ismét jelentős ugrást tapasztaltunk a jelöltek fizetési elvárásaiban. Csökkent ugyanakkor a váltási hajlandóság, úgy látjuk, hogy a biztonság az utóbbi időszak során fontosabbá vált az emberek számára.

Partnereinknél megfigyelhető volt - még a nagyon stabil hátterű nemzetközi vállalatoknál is -, hogy erősen behúzták a féket a Covid idején. Most azonban jelentős nyitást érzékelünk, rengeteg új pozícióval keresnek meg bennünket.

Míg a jelöltek oldaláról kifejezetten megnőtt az igény a távoli munkavégzés lehetőségére, addig partnereinknél vegyes a tapasztalat az erre való nyitottságot illetően. Ebben szerepet játszik, hogy az elmúlt lassan másfél évben milyen tapasztalatokat szereztek a munkáltatók a home office terén: az otthonról végzett munkát ugyanolyan eredményesnek ítélték-e meg, vagy úgy látták, hogy csökkent a teljesítmény.

A multinacionális vállalatoknál észlelhető az erősödő nyomás, hogy az itthoni leányvállalatok is eleget tegyenek a diverzitási elvárásoknak. Sokan kifejezetten keresik például a női engineereket, így bár a szakmában továbbra is jelentős többséget képviselnek a férfi munkavállalók, mi biztatnánk minden – a terület iránt érdeklődő- hölgyet, hogy bátran induljon el ebbe az irányba.

Az „átképző” helyek, bootcampek megítélése változó, úgy látjuk, hogy fejlesztői pozíciókban még mindig inkább a diploma preferált. Ugyanakkor azt fontos megjegyezni, hogy az IT területre való átváltás nem csak programozóként lehetséges. Tesztelői, projekt menedzseri, esetleg scrum masteri, product owneri vagy akár business analyst pozíciókban kifejezetten nyitottságot tapasztalunk partnereink részéről a más területről érkezők irányába is.

  • Az összetett szolgáltatási körön belül hogyan szolgálja ki a cég az IT toborzási igényeket?

Tanácsadói oldalon kihívást jelentett számunkra, hogy a személyes interjúkat át kellett helyeznünk az online térbe. Meggyőződésünk, hogy a pozitív jelöltélmény kialakítása nem csak saját cégünk, hanem az általunk képviselt ügyfelek szempontjából is kiemelten fontos, ennek pedig lényegi eleme a jelöltekkel való jó kapcsolat felépítése. Azzal együtt, hogy egy pozíció esetében több száz szakembert is felkeresünk, hogy megtaláljuk a megfelelő munkavállalót, aisszajelzések alapján a támogató légkör, amit a kiválasztás során nyújtani igyekszünk a jelöltjeink számára, az online interjúztatás keretein belül és azt követően is érezhető.

A mennyiségi elvárások helyett a mi csapatunkban a minőségi elvárások szerepelnek az első helyen. Arra törekszünk, hogy ne rengeteg CV-vel bombázzuk partnereinket, hanem hogy a szakmai és a személyiségbeli elvárásoknak megfelelő, team-fit pályázókat továbbítsunk. Tiszteletben tartjuk, hogy a szakmai vezetők ideje komoly mérnökórákban mérhető összeg, így bár néha erős a nyomás, hogy minél hamarabb, minél több pályázót továbbítsunk, a minőségi munkát továbbra is elsődleges fontosságúnak tartjuk.

Csapatunk bár elsősorban pszichológiai és HR területen képzett szakemberekből áll, igyekszünk megérteni az IT területén használt technológiákat, lépést tartani azok fejlődésével és a szerepkörök változásával. Célunk, hogy hitelesek legyünk mind a pályázók, mind a partnereink számára.

Cégünk a Pannon-Work Zrt. több mint 30 éve van jelen HR szolgáltatásokkal a munkaerőpiacon. Vezetőink közül többen már a cég indulásánál is jelen voltak, ami stabilitásunkra, hitelességünkre garancia, ugyanakkor fontosnak tartjuk a helyzetekhez való gyors és dinamikus alkalmazkodást és a folyamatos megújulásra való képességet. A sokszínű szolgáltatási portfólió, a kölcsönzés közvetítés, diákmunka, HR adminisztráció, a 22 000 fő bérszámfejtését végző szolgáltatási területünk, a piaci igényekre reagálva jött létre. Mindezt széleskörű, nagy gyakorlati és szakmai tudású bázisunk szolgálja ki, ami biztosítéka a rugalmas szakértői együttműködésnek.

  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Megjelent „Az Év Felelős Foglalkoztatója 2021” pályázati felhívás

Napjainkban a hazai munkaerőpiac folyamatos átalakuláson megy keresztül. Az előző évek visszajelzései és beérkezett pályázatai alapján egyre... Teljes cikk

Munkavállalói támogató programmal gondoskodik dolgozóiról a PENNY Market!

Gondoskodó munkáltatóként a PENNY Market igyekszik mindig a leghatékonyabban támogatni a dolgozóit. A vállalat ezért is indította el május 1-jétől... Teljes cikk

Több száz kapcsolatfelvételt igényel egy IT pozíció betöltése

A területre régóta jellemző munkaerőhiány, ezen felül a COVID miatt felerősödött digitális transzformáció következtében az IT szektorban... Teljes cikk