Megjelent: 11 éve

Torz felsőoktatás, rejtett munkanélküliség

Kevesen szeretnének mérnökök, informatikusok, természettudományos szakemberek lenni, de sokan bölcsészettudományi vagy jogi képzéseket választanak, ahol a túlképzés igen nagy mértékű - így nem meglepő, ha később nem tudnak elhelyezkedni. Emiatt sokan az eltömegesedett felsőoktatást is kritizálják, mondván, hogy nincs a piacon ennyi diplomásra szükség - számol be a Világgazdaság.

"Támogatandó, hogy a magyar lakosság egyre nagyobb hányada vegyen részt a felsőoktatásban, de fontos azt is látni - kizárólag objektív, minőségi kritériumok alapján -, hogy mely diploma mennyit ér a piacon" - mondta el a Világgazdaságnak Hudecz Ferenc, az ELTE rektora, egyetemi tanára.

Ettől eltérő véleményt fogalmazott meg a Világgazdaságnak Bihall Tamás, az MKIK oktatási és képzési alelnöke. Szerinte nem szerencsés az eltömegesedett felsőoktatás, s a munkaerőpiacon ennyi diplomásra nincs szükség. Ma, aki akar, diplomát kap, míg fontos szakmunkák elől elszívják a gyerekeket. Indokolt lenne megszüntetni - persze csak tervszerűen - a 72 felsőoktatási intézmény közül néhányat, különben ezt a piac fogja elvégezni - szögezte le.

Minőségi problémák is jellemzik a felsőoktatást.
Bihall szerint a jelenlegi torz folyamat átalakításában partner a kamara is, ugyanakkor az iskoláknak is változniuk kell.
Az ELTE például dolgozik olyan indikátorlista kialakításán, amely segítséget adhat a jövendőbeli egyetemistáknak, főiskolásoknak és szüleiknek annak megítélésében, hova és milyen szakra érdemes jelentkezni - közölte Hudecz Ferenc. E mutatók között fontos szerepe van a munkaerő-piaci visszajelzéseknek és a munkaadók véleményének is.

Az idén egyébként várhatóan igen keresettek lesznek a gépészmérnök, illetve a különböző felsőfokú informatikai végzettségű fiatalok - derül ki a szociális minisztérium, az Állami Foglalkoztatási Szolgálat és az MKIK közös, őszi adatfelvételéből.
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter