kapubanner for mobile
Szilágyi Katalin
Megjelent: 15 éve

Új képességekre lesz szükség a jövő munkahelyén

A jövőben nagyobb igény lesz a szolgáltatói munkák iránt, a szokásos végzettség és tapasztalat felmutatása mellett pedig olyan képességek válnak hangsúlyossá, mint a rugalmasság, a csapatmunkára való képesség, tanulási hajlandóság, változásokhoz igazodni tudás. A jövő sikeres munkavállalói számára a használható nyelvtudás és a digitális írástudás is elengedhetetlenek lesznek, és új feladatként jelenik meg a multigenerációs, multikulturális és virtuális munkahelyi közösségek létéből adódó kihívások kezelése - tudtuk meg Kiss Judittól, a Manpower ügyvezető igazgatójától, akit az álláspiaci változásokról kérdeztünk.

images

images

- Álláspiaci szemszögből borús ősz köszöntött ránk: újabb elbocsátásokat jósolnak, ami jövő tavaszig eltarthat. Milyen ágazatokban lehet számítani leépítésekre?

- A normál szezonalitásnak megfelel, hogy az idénymunkákat is tartalmazó ágazatokban - mint a turizmus/vendéglátás, élelmiszer-feldolgozóipar stb. - az év utolsó és első negyedéve nem számít erősnek foglalkoztatás szempontjából. Hasonló a helyzet december közepétől az év első két hónapjáig a kis- és nagykereskedelemben is, ahol a karácsonyi szezon után ugyancsak a normál munkaerő-piaci ciklusnak megfelelően kissé leülnek a lehetőségek. Hogy ezt a normál jelenséget a jelenlegi gazdasági nehézségek mennyivel mélyíthetik, nehéz megjósolni. Valószínű, hogy ha csak a "normál" szezonális ingadozást - azaz szűkülést - tapasztalnánk, sokan akkor is a válság mélyülését éreznék, hiszen most minden jobban fáj.

- Tartós munkanélküliség mely területeken jelentkezik? Hol vannak most üres állások?

- Területi szempontból a Közép-Dunántúl és az Észak-Alföld még mindig nehéz helyzetben van. Az alacsony képzettségű és alacsony mobilitási hajlandóságú munkakeresőknek nincs könnyű dolguk. Üres állások gyakorlatilag mindig vannak, hiszen egyszerre van jelen a munkanélküliség és a hiányhelyzet. A munkáltatók közel harmada azt jelzi, hogy vannak nehézségei bizonyos pozíciók betöltésében. A válság ellenére jó esélyei vannak a pénzügyi, számviteli területeken dolgozóknak, a bérszámfejtőknek, a nyelveket beszélő villamos- és gépészmérnököknek, henteseknek, pékeknek, cukrászoknak, hegesztőknek - amennyiben reális elvárásaik vannak.

- Mely társadalmi csoportokat érinti leginkább a munkanélküliség?

- A jelenlegi helyzet elsősorban az alacsony képzettségű szakképzetlen dolgozókat, a nyelveket nem beszélő szakképzetlen érettségizetteket érinti, de nem egyszerű elhelyezkedni jó néhány szellemi területen sem, így például a marketing, kommunikáció, HR, média területén.

- Olyan elméleteket hallani, hogy az elvesztett munkahelyek egy része nem fog újra létrejönni. Milyen új munkákra lesz nagyobb igény a jövőben?

- Nem új keletű trend a munka világában, hogy a technológiai változások, a globalizáció és más kihívások hatására a munkaerő képzettsége és struktúrája iránti igény folyamatosan formálódik. A válság jó néhány vállalatot, illetve munkavállalót is arra kényszerített, illetve ráébresztett, hogy a belső hatékonysági tartalékait aknázza ki, például jobb munkaszervezéssel megvalósítsa a "többet - kevesebbel" elvet. A jövőben az igény tovább tolódik egyrészt az ipar/mezőgazdaság felől a szolgáltatások irányába, másrészt nagyobb hangsúlyt kapnak a szokásos végzettség és tapasztalat felmutatása mellett az olyan képességek (skills), mint a rugalmasság, a csapatmunkára való képesség, tanulási hajlandóság, változásokhoz igazodni tudás stb. A használható nyelvtudás és a digitális írástudás - a számítógép és az internet használata - elengedhetetlenek lesznek a jövő sikeres munkavállalói számára, s bár hosszabb távon, s kisebb mértékben, de ez alól a fizikai dolgozók sem lesznek kivételek.

- Miközben a kormány és a munkaügyi szakemberek azt szajkózzák, a szakképzések növelik az elhelyezkedési esélyeket, a munkavállalói oldal elkeseredve tapasztalja, hogy a képzések, fejlesztések ellenére, nincs, aki alkalmazza őket. Az is nyilvánvaló, hogy nem lesz ennyi új állás, mint ahányan most munkanélkülivé válnak. Milyen megoldást látnak a munkaerő-közvetítők?

- Úgy gondolom, félrevezető állítás, hogy nem lesz annyi állás, mint ahányan most munkanélkülivé váltak. A munkaerőpiac struktúrája változik, de új állások ma is létrejönnek, s a válság oldódása ezt a folyamatot felgyorsíthatja majd. Az valószínű, hogy a munkaerőpiac keresztmetszete más képet mutat majd 2015-ben, mint amilyen mondjuk 2005-ben volt - de ez jelenthet több állást is, mint egy évtizeddel korábban.

A szakképzés rendszeréről sokat és sokan beszélnek. A megreformálása, illetve az élethosszig tartó tanulás koncepciójának gyakorlati és helyes megvalósítása összetett, sokszereplős feladat. Ami egészen bizonyos, hogy közelebb kell hozni egymáshoz a keresletet és a kínálatot, s nem szabad elfelejteni, hogy akit ma képzünk, annak a holnap munkaerőpiacán kell elhelyezkednie, ezért a trendeket ismerni és nézni kell. Előbbiben sokat segíthetnek a munkaerő-piaci szakértő szolgáltatók, mint a Manpower, s ez utóbbit célozza a 2009 közepétől negyedévente elérhető Manpower Munkaerő-piaci Előrejelzésben közzétett "barométer", a Manpower Munkaerő-piaci Mutató, valamint az egyéb, a munka világának trendjeit vizsgáló és elemző kutatások. Ha nem ezt tennénk, akkor úgy járhatnánk, mint az egyszeri gazda, aki felbuzdulva azon, hogy idén jó ára van a málnának, s rossz a ribizlinek, kivágja az összes ribizlit, s a helyébe málnát telepít - ami jövőre nagyon olcsó lesz, hiszen mindenki ezt tette, s az egy-két hosszabb távra tervező ribizlisnek áll majd a zászló.

- Viszont előfordulhat, hogy azok, akiket most a jövő munkaerőpiacára képzünk, nem hazánkban képzelik el a jövőt. Ha a mai fiatalokat megkérdezzük, többségük külföldön szeretne tanulni, dolgozni. Akiben pedig van kurázsi, az nem biztos, hogy hazajön. Mi lesz így a mostani 30-35 éves generáció tagjaival, ha nem lesz utánpótlás? Gondolnak erre a vállalatok, ha már politikusainkat ez kevésbé érdekli? Mindez hogyan formálja át a munka világát?

- Az előbb beszéltünk annak szükségességéről, hogy ne csak a mát, illetve a múltat elemezzük, hanem előre is tekintsünk. A kérdésben vázolt felvetés nemcsak magyarországi sajátosság, hanem globális tendencia - az EU országaiban mindenütt komoly gondot okoz az idősödő lakosság, míg a fejlődő világ országaiban a hatalmas népességnövekedés jelent problémát. Nem kell nagy jóstehetség hát, hogy előre láthassuk az ebből adódó helyzetet - a feszültségeket és kihívást kezelni, a lehetőségekkel pedig élni kell. Az európai munkásnak versenyképesnek kell maradnia ázsiai és latin-amerikai kollégájával szemben, vár ránk a senior munkavállalók számának növekedése, a multigenerációs, multikulturális és virtuális munkahelyi közösségek létéből adódó kihívások kezelése. Nemcsak exportáljuk a tudást és a munkaerőt, de vonzó célpont vagyunk jónéhány ország fiataljai számára. Az a jellemző, hogy néhány év munkavállalás után, sokirányú szakmai tapasztalattal felvértezve a munkavállalók hazatérnek, hogy aztán választásuk és lehetőségeik szerint itthon maradjanak, vagy később ismét másutt próbálják ki magukat. A brain-circulation és a brain-exchange mára elfogadott, pozitív fogalmak.

- Mikorra jósolják, hogy elindul a létszámbővítés a vállalatoknál? Készülnek már erre a cégek? Készülnek munkaerő-szükségletet felmérő vizsgálatok?

- Folyamatosan készülnek erre vonatkozó, általában havi vagy negyedéves hazai, illetve nemzetközi felmérések. Jelenleg inkább a helyzet stabilizálódása érzékelhető. A 2009 negyedik negyedéves Manpower Munkaerő-piaci Mutató értéke -4, ami azt jelenti, hogy ennyi százalékponttal több az elbocsátást tervező vállalatok aránya a létszámbővülésre számítókénál, tehát majdnem azonos a két csoport, emellett a vállalatok háromnegyede nem tervez létszámbeli változást.

- A kormány által megvalósított adómódosítások mennyire lesznek Önök szerint eredményesek a foglalkoztatás növelése szempontjából? Hogyan ítélik meg a kormányzati programokat?

- A szabályozó változásokat mindenkor egy csomag részének kell tekinteni, s az egyes elemeket nem lehet, s nem is érdemes külön vizsgálni. A munkáltatói terhek idei és jövőben tervezett csökkenése jó irány, a lehetőségeket a mindenkori döntéshozóknak kell ismernie, s ahhoz mérten intézkedniük. A foglalkoztatás terheinek csökkentése mellett egy szigorú szabálykövető magatartás érvényesítése, és a kiszámíthatóság is segíthet a foglalkoztatás növelésében.

- Mivel a válság rákényszerítette a vállalatokat, hogy gondolják át működési struktúrájukat, optimalizálták a folyamatokat, így valószínűleg nem ugyanazzal a dolgozói létszámmal, munkakörökkel folytatják a munkát. Eljött végre az atipikus foglalkoztatási formák ideje?

- Kétségtelen, hogy a válsághelyzet idején a munkaerő gazdálkodás rugalmasságát elősegítő atipikus foglalkoztatási formák előtérbe kerültek, s ez nagyon hasznos lehet hosszabb távon is, hiszen mind munkaadói, mind munkavállalói oldalon a kényszer szülte megoldás oldhatja az ilyen formától való idegenkedést. Bizonyos esetekben, megfelelő jogi szabályozó háttér mellett ez lehet tartósabb megoldás is, mint például a munkaerő-kölcsönzés.

- Ön szerint a dolgozók nem fogják magukat bizonytalanabb helyzetben érezni, ha korábbi állandó státuszuk helyett kölcsönzöttként alkalmazzák újra őket?

- A munkaerő-kölcsönzésnek - hasonlóan más munkajogi és egyéb intézményes megoldásokhoz - megvan a maga helye. A valóban szükséges állandó létszámot a vállalatok bizonyára továbbra is saját állományú dolgozóként foglalkoztatják majd, s a kölcsönzést, illetve egyéb atipikus foglalkoztatási formákat a vállalati üzleti célokat szolgáló HR stratégia részeként, a megfelelő esetekben fogják használni. A kölcsönzötti státusz egy, a Munka Törvénykönyve által szabályozott foglalkoztatás. Mostanában sok szó esik az úgynevezett "flexecurity-ról", azaz a rugalmasság és a biztonság megfelelő egyensúlyáról is. A munkavállalók biztosak lehetnek abban, hogy egy őket etikusan alkalmazó neves munkaerő-kölcsönző cégnél jogszerűen, biztonságosan dolgozhatnak. Sok esetben az esetleg jelentkező igényt a foglalkoztató vállalat a kölcsönzött munkaerő közül a legjobbak saját állományba vételével oldja meg - ez is egy előrelépési lehetőség. A hosszú távon gondolkodó vállalatok - s mi magunk is ezt tanácsoljuk nekik - a kölcsönzött munkaerőt is sajátjának tekintik, hiszen tudják, hogy ezzel jelentős hatékonyságnövekedés érhető el. Persze, mint mindenütt, itt is sok még a teendő.

- Ha már a jövő foglalkoztatási formáiról beszélünk, nem hagyhatjuk ki a távmunkát sem. Egy nemzetközi felmérés szerint egyre inkább terjedni fog a bizalmon alapuló munkahely, amely a munkavégzéskor teljes idő- és térbeli önállóságot garantál a dolgozóknak. Hazánkban is megbarátkoznak ezzel a munkaformával Ön szerint a munkaadók?

- A távmunka térhódításával számolni kell, de ez nem a közeljövő nagy boom-ja, s nem csodaszer. A mindkét félben szükséges bizalom megléte mellett komoly szabályozó változások is szükségesek - többek között erről is szó esik mostanában a Munka Törvénykönyvének átírását promotáló konferenciákon és kerekasztal beszélgetéseken.

A témáról bővebben a Változások, Választások, Vélemények című workshopon hallhatnak 2009. november 5-én. A rendezvényről itt tájékozódhat: www.hrportal.hu/workshop
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk