Megjelent: 15 éve

Újabb ötezer ember veszítette el munkáját áprilisban

568,9 ezer álláskeresőt tartott nyilván áprilisban az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ), amely az előző hónaphoz képest ötezer fős növekedést jelent. Az adatok azt mutatják, hogy a csoportos leépítések a válság előrehaladtával területileg is szétterjedtek és már a kisebb cégekhez is begyűrűznek.

55 ezer új álláshelyet jelentettek be a munkaügyi kirendeltségeken

Áprilisban 55 ezer új álláshelyet jelentettek be a foglalkoztatók, számuk márciushoz képest jelentősen, 49,8 százalékkal (18 ezerrel) emelkedett. Ez annak köszönhető, hogy a bejelentett állások mintegy 72 százaléka (40 állás) támogatott munkaerőigény volt, ezek 84 százaléka pedig közcélú jellegű munkaalkalom. A bejelentett közcélú állások száma egy hónap alatt 97 százalékkal emelkedett. E magas szám és magas dinamika mögött az "Út a munkához" program felfutása áll, hiszen az önkormányzatok egyre több, rendelkezésre állási támogatásban részesülő ügyfelet vonnak be közfoglalkoztatásba. Április végéig a munkaügyi központokban csaknem 3000 települési önkormányzat közfoglalkoztatási tervét dolgozták fel. A tervek alapján összesen 153 ezer fő közcélú munkába történő bevonását tervezték az önkormányzatok a 2009-es évre.

A legjellemzőbb, közcélú munka keretében betölthető állásokat az egyéb segédmunkások és a takarító foglalkozásokban kínálták április során az önkormányzatok. A bejelentett nem támogatott állások száma márciushoz képest némileg (–4,9 százlékkal) csökkent, míg az előző év azonos időszakához képest 33,2 százalékos mérséklődést regisztrálhatunk. Az összesen 15,4 ezer bejelentett, nem támogatott állás legnagyobb hányadát (24 százalékát) az Észak-Alföldön kínálták a munkáltatók, 20–20 százalékát pedig Közép-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon. Észak-Alföld az egyedüli régió, ahol az előző hónaphoz képest jelentősen nőtt a bejelentett, nem támogatott álláshelyek száma (36,5 százalékkal), s itt éves szinten is növekedés tapasztalható. Az emelkedés mögött az áll, hogy nőtt a feldolgozóiparban és a közszférában a bejelentett állások száma.

Közép-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon a pénzügyi közvetítés, ingatlanügyek, gazdasági szolgáltatások ágazatból jelentetek be nagyobb számú állást a foglalkoztatók. Márciushoz képest az építőipar területén több régióban is emelkedett a bejelentett nem támogatott állások száma. A hónap folyamán összesen 83,7 ezer állás állt rendelkezésre közvetítéshez, ebből a hónap végéig 46,9 ezer maradt betöltetlen.

Tovább emelkedett áprilisban a nyilvántartott álláskeresők száma

A nyilvántartott álláskeresők száma 2009 áprilisának zárónapján 568,9 ezer fő volt. Ez az előző hónaphoz képest enyhe 0,9 százalékos (ötezer fős) növekedést mutatott, míg az előző év azonos időszakához képest 28,5 százalékos (126 ezer fős) növekedés volt megfigyelhető. Ezzel tovább nőtt az egy év alatti növekedés üteme, amely annak köszönhető, hogy a munkaerőpiac szezonális mozgása következtében márciustól kezdődően jellemzően csökkeni szokott a nyilvántartott álláskeresők száma.

Az álláskeresők száma már az előző év szeptembere óta folyamatosan emelkedik. Tovább folytatódott az a korábbi hónapokban is jellemző trend, hogy az előző év azonos időszakához képest az átlagosnál jelentősebben emelkedik a férfiak, valamint a középfokú végzettségű szakképzett álláskeresők száma. A diplomások száma - erősen az átlag alatti mértékben - nőtt áprilisban az előző év azonos időszakához képest, de az átlagnál kisebb ütemben emelkedett a szakképzettséggel nem rendelkező álláskeresők száma is.

Figyelemre méltó az, hogy márciusról áprilisra az ország bizonyos területein már csökkenésbe fordult az álláskeresők száma (Dél-Alföld, Észak-Alföld, Észak-Magyarország), míg a többi régióban emelkedés volt jellemző. Egy hónap alatt a legjelentősebb növekedés az álláskeresők számában Közép-Magyarországon volt, míg egy év alatt - a válság kitörése óta megfigyelt trendnek megfelelően - Közép-Dunántúlon és Nyugat-Dunántúlon emelkedett a legjelentősebben a számuk.

A tartósan állást keresők aránya áprilisban 26,1 százalékot tett ki, ami azt jelenti, hogy 148,3 ezer fő több mint egy éve folyamatosan együttműködik az ÁFSZ kirendeltségeivel. Számuk egy év alatt az átlagosnál kisebb mértékben, 4,1 százalékkal emelkedett. A tárgyhónapban 192,5 ezer fő volt jogosult valamilyen álláskeresési ellátásra. 151,1 ezer fő részesült álláskeresési (vagy vállalkozói járadékban) álláskeresési segélyt 41,0 ezer fő kapott. További 66,9 ezer főt tartottak nyilván a munkaügyi központok, mint régi rendszeres szociális segélyeseket, az ő átsorolásuk az aktív korúak új típusú ellátásaiba még folyamatban van. Rendelkezésre állási támogatásban 96,5 ezer fő részesült áprilisban.

Csökkent a nyilvántartott pályakezdők száma

A pályakezdő álláskeresők száma a január óta tartó emelkedést követően, áprilisban csökkenésbe fordult. A hónap végi zárónapon 45,1 ezer fő pályakezdő szerepelt a nyilvántartásban, számuk egy hónap alatt 2,6 százalékkal (1,2 ezer fővel) csökkent. Arányuk az összes nyilvántartott álláskereső között 7,9 százalékos értéket mutatott. Egy éves viszonylatban a pályakezdők száma 14,8 százalékos emelkedést mutat, körükben tehát kedvezőbb dinamika érvényesül, mint az összes álláskereső körében.

Kétszeresére nőtt a nyilvántartásba belépők száma

A belépők száma áprilisban 72,5 ezer főt tett ki országos szinten, ez 7,3 ezer fővel magasabb az előző havi értéknél, míg az előző év azonos időszakához viszonyítva igen jelentős, 80,8 százalék- os (32,4 ezer fős) növekedés figyelhető meg. A belépők száma tehát éves összevetésben az álláskeresők összlétszámánál jelentősebben emelkedett. A növekvő belépési forgalom mellett növekedett a kilépések száma is áprilisban, ám a belépési forgalom növekménye felülmúlta ezt. A kilépési forgalom növekedésének egyik oka, hogy márciusról áprilisra csaknem a duplájára emelkedett a regisztrációból közvetítéssel elhelyezkedők létszáma. Ez az emelkedés a támogatott, főként közcélú munkahelyekre történő kilépések növekvő számának köszönhető.

Áprilisban 3900 főt érintő csoportos létszám-leépítési bejelentés érkezett a munkaügyi központokhoz

Áprilisban 3900 ezer főt érintő csoportos létszám-leépítési bejelentést tettek a munkáltatók a munkaügyi kirendeltségeken. A bejelentésekben érintett munkavállalók száma 1900 fővel visszaesett márciushoz képest. Az április havi érték a legalacsonyabb tavaly december óta, bár az előző év azonos időszakához képest 2300 ezer fővel nagyobb az idén áprilisban bejelentett, elbocsátandó létszám. Már márciusban is megfigyelhető volt, hogy a bejelentések a válság kezdete óta jellemző trendtől némileg eltértek. A korábban két legérintettebb régióból, Közép Dunántúlról és Nyugat-Dunántúlról, ebben a hónapban már csak kisebb létszámot érintő bejelentés érkezett, áprilisban a legérintettebb régió Közép-Magyarország (1200 ezer fő) ezt követően pedig Dél-Alföld (1100 ezer fő) volt.

Az adatok összességében a csoportos leépítések területi szétterjedését mutatják a válság előrehaladtával. Továbbra is a feldolgozóipar a legérintettebb ágazat, a bejelentett csoportos létszámleépítésekben érintett munkavállalók 77 százaléka ebben az ágazatban dolgozott, és ez az arány a Közép-magyarországi régióban is hasonló. Az áprilisban a bejelentett csoportos létszámleépítések 82 százalékban fizikai állománycsoportú dolgozókat érintenek. A bejelentést tevő cégek körében már nem a legnagyobb munkavállalói létszámmal rendelkező cégek a dominánsak, a cégek több mint fele 300 főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztat, ezen a kategórián belül pedig a 20-99 fővel működő cégek a legjellemzőbbek. A csoportos leépítési döntések területi szétterjedésével párhuzamosan tehát az is megfigyelhető, hogy egyre inkább a kisebb cégek felé terjed a leépítések hulláma.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért emelkedtek Magyarországon a munkaerőköltségek kevésbé, mint a régió többi országában?

Közel 20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz - ennek kapcsán a GKI Gazdaságkutató Zrt. cikksorozatában egy-egy mutató segítségével... Teljes cikk

Kiemelten fontos a magyar munkavállalók megtalálása és felvétele

Közel négyéves csúcson a munkanélküliség, miközben a vezérigazgatók relatív többsége létszámbővülést vár. Kiemelt tényező a magyar... Teljes cikk

Hogy lehet bevonni még 300 ezer embert a munka világába?

A 2023-as extra nehéz évből sikerült "ép bőrrel kikecmeregni" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban... Teljes cikk