kapubanner for mobile
Szerző: Kertész Dalma
Megjelent: 11 éve

Varnus Xavér és a HR: Bachhal nehéz lenne együtt dolgozni

Neves orgonaművészünk, Varnus Xavér nem HR szakember, ellenben virtuóz történetmesélő, nyitott és érdekes gondolkodásmódú polihisztor, így a vele való beszélgetés tanulságos, üde színfoltot jelentett az idei Personal Hungary előadásai között. Megtudtuk például, hogy Bachot hallgatva könnyebb a munka, Bachhal együtt dolgozni viszont már nagy kihívást jelentő feladat lenne. Annyi biztos, vannak emberek, akik ha nehéz személyiségek is, szakmailag nem pótolhatók.

A violin- és a basszuskulcsok között is vannak konfliktusok - szögezte le a beszélgetés elején Varnus Xavér, de azért a zene javít az esélyeken. Erre mindjárt példát is hallhatott a közönség, Xavér ugyanis bevallotta, hogy egész délelőtt egy munkatársával veszekedett, akinek már a kirúgásán törte a fejét, mikor a rádióban megszólalt közös kedvencük, a Tannhäuser opera nyitánya. Ez a közös gyökerekre, és összetartozásra emlékeztető momentum elegendő volt a két zenésznek ahhoz, hogy a konfliktus feloldódjon, és mind a ketten megnyugodjanak.

Ha vállalati környezetbe kellene magát elképzelnie, Xavér úgy gondolja, minden bizonnyal ő lenne a "rettenthetetlen zsarnok". Egy a demokráciát még tanuló országban élünk - ezt a művész akkor értette meg, amikor kijutott Kanadába, és látta, hogy mennyire mást jelent a munka egy olyan országban, ahol nem volt szocializmus, és az "emberek szenvedélyesen szeretnek dolgozni." Úgy látja, itthon néha nem jól működnek a folyamatok, így a vállalati világban mindenképpen "trónuson ülő, pallosjoggal dirigáló" vezetőnek tudja magát elképzelni - mondta mosollyal az arcán.

Kiválasztás - ahány muzsikus, annyi világmindenség

A muzsikus az egy rumlis emberi műfaj - vetette előre Xavér arra a kérdésre válaszolva, hogyan zajlik a zenészek világában a kiválasztás. "Ahány muzsikus, annyi világmindenség"- mindenki hozza magával különc művészi világát, a fóbiáit és rigolyáit. Amikor az ember összeválogat egy ilyen csapatot, csak egy szempont fontos, hogy jó-e velük játszani" - hangsúlyozta. De érdekességként említette, hogy például a híres Amadeus Quartet tagjai között kizárólag szakmai kapcsolat volt, emberileg nem közeledtek egymáshoz. A tapasztalata az, hogy ha jók az emberi viszonyulások, akkor nincs baj a munkahelyi kapcsolattal sem, de szerinte a zenében beszélhetünk egy tudat alatti kiválasztódásról is. A Lajkó Félixszel való esetet említi még érdekes példaként: nagyon várta a csodálattal hallgatott, elképesztően szenzitív, zseniális muzsikusnak tartott kollégájával való találkozást, az első próba azonban mégsem sikerült jól. "Van ilyen" - jegyezte meg Xavér, de előbb-utóbb a képletek megfejtődnek, csak időt kell hagyni rá.

Az emberi leosztás nem mindig egyértelmű, a nagy karakter, a nagy muzsikus nem biztos, hogy elviselhető hétköznapi jelenség is. Fontossági sorrendben azonban csak a produkció számít. Ha emberileg probléma van, és egy muzsikust nem sikerül "megszelídíteni", akkor mérlegelni kell - mondta Xavér, "de inkább vállalom, hogy dolgozzunk együtt, hiszen hűségesküt tettem a muzsikának" - tette hozzá. Az imádott muzsikában Xavérnak egyébként két istene van: Bach és Mozart. Kettejükről mindent elolvasott, ami csak fellelhető, ebből kifolyólag arra a megállapításra kellett jutnia, ha Bachhal összehozná a sors, nem biztos, hogy jól kijönnének egymással, vagy hosszan tudnák élvezni egymás társaságát. "Rumlis egy pasi volt, aki örökké konfliktusban állt a környezetével" - fogalmazott Xavér. Mozarttal viszont valószínűleg mérhetetlen jó barátságban lennének.
A legendás Kistétényi Melinda és Lehotka Gábor voltak mesterei, majd Párizsban Pierre Cochereau-nak, a Notre-Dame orgonistájának növendéke lett; de tanult a lipcsei konzervatórium professzorától, Lorenz Stolzenbachtól is. Koncertjei telt házasak, legyen az akár a Canterbury Székesegyházban, a Művészetek Palotájában (amelynek nagyorgonáját 2006-ban ő avatta fel,) vagy akár a Budapest Sportarénában. Műsoraiban és lemezein kirándulásokat tesz a zenei műfajok szinte mindegyikében, a Sony gondozásában megjelent "From Ravel to Vangelis" című CD-felvétele a zenetörténelem első négyszeres platina lemezes orgonalemeze. Youtube csatornáját ez ideáig másfél millióan látogatták.


Konfliktuskezelés - a párbajokat rögtön meg kell vívni

Szerencséjére szinte mindenki szerethető muzsikus volt, akivel eddig közös munkába fogott. Egyetlen kivétel akadt talán, a legendás Herbert von Karajan karmester, aki Xavér elmondása alapján elviselhetetlen, zsarnoki jellemvonásokkal bírt. A vele való "csatát nem nyertem meg, de nem is vesztettem el" - összegezte a tapasztalatot.

Xavér filozófiája szerint a párbajokat rögtön meg kell vívni. A hirtelen jött konfliktus azonnal a sebészetre, és nem a belgyógyászra tartozik, annak a mélyére kell menni. Ebből adódóan a zenész nem haragtartó, de lódarázs módjára azonnal szúr, csíp és tombol, amíg helyére nem kerültek a dolgok. Nagy és örök költői HR kérdés, meg kell-e válni attól az embertől, aki mérgezi a közösséget, de a munkája jó. A válasz Xavér szerint annak függvénye, mennyire pótolható az illető. "Bachhot nem tudnám leváltani, bármilyen mufurc ember is volt" - zárta le a kérdést.

Motiváció - Törőcsik Mari telefonja

Xavérnak minden kérdésre jutott egy aforizmája. Úgy gondolja, azt az alapképletet el kell tudni fogadni, hogy "minden alkotó emberben két személyiség van: szent és majom is egyszerre" - felelte például arra a kérdésre, mivel lehet igazán motiválni a zenésztársakat. "A szent kigondol, elmélkedik, megtisztul, a majom kiviszi és eladja a vásáron. Míg a szent a művészetből táplálkozik, a majmot a közönség eteti" - magyarázta. Ennek a két személyiségnek az aránya adja ki véleménye szerint az igazán nagy művészeket.

Úgy gondolja, ha ad lehetőséget a zenésztársaknak, hogy saját hiúságukat a valós tehetségük megmutatásán keresztül kielégíthessék a közönséggel, akkor boldogok lesznek. Egy zenész számára ugyanis egy ponton túl sem pénz, sem más, nem tud olyan motiváló erő lenni, mint a közönség ovációja. A napokban egy zenész barátjával kávézott, mikor Törőcsik Mari hívta fel telefonon. A nagyra becsült színésznő, nem is sejtve, mennyire célt találnak szavai, éppen a jelen levő zenész barát koncerten hallott teljesítményét kezdte el méltatni a vonal túlsó feléről. Ezek azok a dicséretek, melyeket nem lehet pénzre váltani - összegezte Xavér.

Xavér példát is említve számolt be szomorú tapasztalatairól azt illetően, mennyire "esetleges" még a művészeti menedzsment Magyarországon komolyzenei területen. "Itthon magára hagyatott hivatás az enyém, pillanatok alatt kell nagy döntéseket meghozni a muzsikusnak, amit egyébként egy nagyszerű és kiszolgáló háttérszemélyzet csinál meg a világ bármelyik pontján" - magyarázta. Ha Nyugat-Európába megy fellépni, csak az orgonára kell koncentrálnia. "Itthon fél kezemben a hangszert, fél kezemben a kardot fogom" - fogalmazott.
Csapatépítés - a koncert, melyen kimarad egy szívdobbanás

Xavér csapatépítő tréningje a jó koncert. Majdnem minden koncerten van egy pillanat, mikor a zenei élmény annyira tökéletes, hogy mindenkinek egyszerre "kihagy a szívdobbanása". Egy ilyen közös élmény hosszú időn keresztül meghatározó lesz, ez a magyarázata annak, miért maradnak a zenész kapcsolatok strapabíróak. "Ez egy speciális hivatás. Ha ez a pont nincs meg, megette a fene" - mondta a művész.

Xavér recept - nem csak HR-eseknek!

Az üzleti világban nehéz lenne minden nap olyan hőfokon égni, hogy ez a szívritmus kimaradásos élmény megvalósuljon. A zene azonban nem csak a zenészeknek segíthet fenntartani az egyensúlyt és a harmóniát. Xavér szerint, aki elkezd zenélni, és csak magának játszik minden nap tíz percet, már sokkal többet tesz magáért, mint bármi mással, amivel állítólag az agyunkat karban tartjuk. Sok a mellébeszélés, de a lényeg, hogy a zenétől klasszabb lesz az életünk - hangsúlyozta. A fejünk kitisztításához nincs szükség másra, mint elolvasni minden nap négy oldal Shakespeare-t, vagy négy oldal Arany Jánost, mellé pedig meghallgatni egy Bach tételt - ilyen egyszerű a képlet a Xavér féle boszorkánykonyha alapján. Mert ahogy a beszélgetés címe is sugallta: "Bachhal könnyebb a munka."
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kalauzok nélkül: a MÁV teszteli, hogy bizonyos járatok jegyvizsgáló nélkül közlekedjenek

A MÁV éppen teszteli, hogy bizonyos járatok jegyvizsgáló nélkül közlekedjenek. A Vasutasok Szakszervezetének képviselője úgy gondolja, ez... Teljes cikk

Generációváltás az auditor szakmában - miért olyan nehéz az utánpótlás képzése?

A 90-es években egy új szakma jelent meg Magyarországon: az auditor. Az akkor végzett szakemberek jó része még ma is aktív, eljött az ideje az... Teljes cikk

Nekem az a dolgom, hogy keressem meg a bizonyítékokat, hogy mihamarabb legyen meg az elkövető - Andrási Zoltán bűnügyi technikus egy napja

"Minden ügy egy kihívás, de nem álmodom velük. Az a dolgom, hogy keressem meg a bizonyítékokat, hogy mihamarabb legyen meg az elkövető. Ez... Teljes cikk