Szerző: Kertész Dalma
Megjelent: 8 éve

Varnus Xavér és a HR: Bachhal nehéz lenne együtt dolgozni

A violin- és a basszuskulcsok között is vannak konfliktusok - szögezte le a beszélgetés elején Varnus Xavér, de azért a zene javít az esélyeken. Erre mindjárt példát is hallhatott a közönség, Xavér ugyanis bevallotta, hogy egész délelőtt egy munkatársával veszekedett, akinek már a kirúgásán törte a fejét, mikor a rádióban megszólalt közös kedvencük, a Tannhäuser opera nyitánya. Ez a közös gyökerekre, és összetartozásra emlékeztető momentum elegendő volt a két zenésznek ahhoz, hogy a konfliktus feloldódjon, és mind a ketten megnyugodjanak.

Ha vállalati környezetbe kellene magát elképzelnie, Xavér úgy gondolja, minden bizonnyal ő lenne a "rettenthetetlen zsarnok". Egy a demokráciát még tanuló országban élünk - ezt a művész akkor értette meg, amikor kijutott Kanadába, és látta, hogy mennyire mást jelent a munka egy olyan országban, ahol nem volt szocializmus, és az "emberek szenvedélyesen szeretnek dolgozni." Úgy látja, itthon néha nem jól működnek a folyamatok, így a vállalati világban mindenképpen "trónuson ülő, pallosjoggal dirigáló" vezetőnek tudja magát elképzelni - mondta mosollyal az arcán.

Kiválasztás - ahány muzsikus, annyi világmindenség

A muzsikus az egy rumlis emberi műfaj - vetette előre Xavér arra a kérdésre válaszolva, hogyan zajlik a zenészek világában a kiválasztás. "Ahány muzsikus, annyi világmindenség"- mindenki hozza magával különc művészi világát, a fóbiáit és rigolyáit. Amikor az ember összeválogat egy ilyen csapatot, csak egy szempont fontos, hogy jó-e velük játszani" - hangsúlyozta. De érdekességként említette, hogy például a híres Amadeus Quartet tagjai között kizárólag szakmai kapcsolat volt, emberileg nem közeledtek egymáshoz. A tapasztalata az, hogy ha jók az emberi viszonyulások, akkor nincs baj a munkahelyi kapcsolattal sem, de szerinte a zenében beszélhetünk egy tudat alatti kiválasztódásról is. A Lajkó Félixszel való esetet említi még érdekes példaként: nagyon várta a csodálattal hallgatott, elképesztően szenzitív, zseniális muzsikusnak tartott kollégájával való találkozást, az első próba azonban mégsem sikerült jól. "Van ilyen" - jegyezte meg Xavér, de előbb-utóbb a képletek megfejtődnek, csak időt kell hagyni rá.

Az emberi leosztás nem mindig egyértelmű, a nagy karakter, a nagy muzsikus nem biztos, hogy elviselhető hétköznapi jelenség is. Fontossági sorrendben azonban csak a produkció számít. Ha emberileg probléma van, és egy muzsikust nem sikerül "megszelídíteni", akkor mérlegelni kell - mondta Xavér, "de inkább vállalom, hogy dolgozzunk együtt, hiszen hűségesküt tettem a muzsikának" - tette hozzá. Az imádott muzsikában Xavérnak egyébként két istene van: Bach és Mozart. Kettejükről mindent elolvasott, ami csak fellelhető, ebből kifolyólag arra a megállapításra kellett jutnia, ha Bachhal összehozná a sors, nem biztos, hogy jól kijönnének egymással, vagy hosszan tudnák élvezni egymás társaságát. "Rumlis egy pasi volt, aki örökké konfliktusban állt a környezetével" - fogalmazott Xavér. Mozarttal viszont valószínűleg mérhetetlen jó barátságban lennének.
A legendás Kistétényi Melinda és Lehotka Gábor voltak mesterei, majd Párizsban Pierre Cochereau-nak, a Notre-Dame orgonistájának növendéke lett; de tanult a lipcsei konzervatórium professzorától, Lorenz Stolzenbachtól is. Koncertjei telt házasak, legyen az akár a Canterbury Székesegyházban, a Művészetek Palotájában (amelynek nagyorgonáját 2006-ban ő avatta fel,) vagy akár a Budapest Sportarénában. Műsoraiban és lemezein kirándulásokat tesz a zenei műfajok szinte mindegyikében, a Sony gondozásában megjelent "From Ravel to Vangelis" című CD-felvétele a zenetörténelem első négyszeres platina lemezes orgonalemeze. Youtube csatornáját ez ideáig másfél millióan látogatták.


Konfliktuskezelés - a párbajokat rögtön meg kell vívni

Szerencséjére szinte mindenki szerethető muzsikus volt, akivel eddig közös munkába fogott. Egyetlen kivétel akadt talán, a legendás Herbert von Karajan karmester, aki Xavér elmondása alapján elviselhetetlen, zsarnoki jellemvonásokkal bírt. A vele való "csatát nem nyertem meg, de nem is vesztettem el" - összegezte a tapasztalatot.

Xavér filozófiája szerint a párbajokat rögtön meg kell vívni. A hirtelen jött konfliktus azonnal a sebészetre, és nem a belgyógyászra tartozik, annak a mélyére kell menni. Ebből adódóan a zenész nem haragtartó, de lódarázs módjára azonnal szúr, csíp és tombol, amíg helyére nem kerültek a dolgok. Nagy és örök költői HR kérdés, meg kell-e válni attól az embertől, aki mérgezi a közösséget, de a munkája jó. A válasz Xavér szerint annak függvénye, mennyire pótolható az illető. "Bachhot nem tudnám leváltani, bármilyen mufurc ember is volt" - zárta le a kérdést.

Motiváció - Törőcsik Mari telefonja

Xavérnak minden kérdésre jutott egy aforizmája. Úgy gondolja, azt az alapképletet el kell tudni fogadni, hogy "minden alkotó emberben két személyiség van: szent és majom is egyszerre" - felelte például arra a kérdésre, mivel lehet igazán motiválni a zenésztársakat. "A szent kigondol, elmélkedik, megtisztul, a majom kiviszi és eladja a vásáron. Míg a szent a művészetből táplálkozik, a majmot a közönség eteti" - magyarázta. Ennek a két személyiségnek az aránya adja ki véleménye szerint az igazán nagy művészeket.

Úgy gondolja, ha ad lehetőséget a zenésztársaknak, hogy saját hiúságukat a valós tehetségük megmutatásán keresztül kielégíthessék a közönséggel, akkor boldogok lesznek. Egy zenész számára ugyanis egy ponton túl sem pénz, sem más, nem tud olyan motiváló erő lenni, mint a közönség ovációja. A napokban egy zenész barátjával kávézott, mikor Törőcsik Mari hívta fel telefonon. A nagyra becsült színésznő, nem is sejtve, mennyire célt találnak szavai, éppen a jelen levő zenész barát koncerten hallott teljesítményét kezdte el méltatni a vonal túlsó feléről. Ezek azok a dicséretek, melyeket nem lehet pénzre váltani - összegezte Xavér.

Xavér példát is említve számolt be szomorú tapasztalatairól azt illetően, mennyire "esetleges" még a művészeti menedzsment Magyarországon komolyzenei területen. "Itthon magára hagyatott hivatás az enyém, pillanatok alatt kell nagy döntéseket meghozni a muzsikusnak, amit egyébként egy nagyszerű és kiszolgáló háttérszemélyzet csinál meg a világ bármelyik pontján" - magyarázta. Ha Nyugat-Európába megy fellépni, csak az orgonára kell koncentrálnia. "Itthon fél kezemben a hangszert, fél kezemben a kardot fogom" - fogalmazott.
Csapatépítés - a koncert, melyen kimarad egy szívdobbanás

Xavér csapatépítő tréningje a jó koncert. Majdnem minden koncerten van egy pillanat, mikor a zenei élmény annyira tökéletes, hogy mindenkinek egyszerre "kihagy a szívdobbanása". Egy ilyen közös élmény hosszú időn keresztül meghatározó lesz, ez a magyarázata annak, miért maradnak a zenész kapcsolatok strapabíróak. "Ez egy speciális hivatás. Ha ez a pont nincs meg, megette a fene" - mondta a művész.

Xavér recept - nem csak HR-eseknek!

Az üzleti világban nehéz lenne minden nap olyan hőfokon égni, hogy ez a szívritmus kimaradásos élmény megvalósuljon. A zene azonban nem csak a zenészeknek segíthet fenntartani az egyensúlyt és a harmóniát. Xavér szerint, aki elkezd zenélni, és csak magának játszik minden nap tíz percet, már sokkal többet tesz magáért, mint bármi mással, amivel állítólag az agyunkat karban tartjuk. Sok a mellébeszélés, de a lényeg, hogy a zenétől klasszabb lesz az életünk - hangsúlyozta. A fejünk kitisztításához nincs szükség másra, mint elolvasni minden nap négy oldal Shakespeare-t, vagy négy oldal Arany Jánost, mellé pedig meghallgatni egy Bach tételt - ilyen egyszerű a képlet a Xavér féle boszorkánykonyha alapján. Mert ahogy a beszélgetés címe is sugallta: "Bachhal könnyebb a munka."
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Minden századik foglalkoztatott fodrász vagy kozmetikus

Magyarországon az összes foglalkoztatott csaknem egy százaléka, több mint 43 ezer ember dolgozik fodrászként, kozmetikusként az Eurostat szerint. Az... Teljes cikk

A rendezvényiparban dolgozók a járvány után sem lélegezhetnek fel

A koronavírus-járvány talán a rendezvényiparban okozta a legnagyobb károkat. A legrosszabb helyzetben a rendezvényszervező ügynökségek munkatársai... Teljes cikk

Taxisok a mélyponton: a 7 ezer budapesti sofőr harmada dolgozik

Országszerte 80-90 százalékkal esett vissza a taxisok fuvarjainak száma, Budapesten a 7 ezer sofőr csak mintegy harmada dolgozik. A turisták elmaradása... Teljes cikk