Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 16 éve

Veszélyes munkaerőhiány Nyugat-Dunántúlon

Komoly szakemberhiány léphet fel a nyugat-dunántúli régióban, mert a magasabb bérek miatt külföldre vándorolnak a műszaki-gépészeti szakemberek - mondta Kiss Ambrus, a régiós munkaügyi központ főigazgatója szerdán Zalaegerszegen.

images

images

Kiss Ambrus úgy fogalmazott: két éven belül "kitakaríthatják" a régiót a műszaki területen, ha a gazdaság nem ismeri fel a problémát.

A Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgatójának összegzése szerint az exportorientált feldolgozóiparnak köszönhetően az országos átlagnak megfelelően növekedett a gazdaság és javultak a foglalkoztatottsági adatok, de Zalában kevésbé nőtt az ipari termelés.

A Nyugat-Dunántúlon az ipari termelés 2007 első 11 hónapjában 6,5 százalékkal bővült, Zalában azonban 3,2 százalékos volt a növekedés. A régió egészében 4700-zal nőtt a foglalkoztatottak száma a harmadik negyedévben, Zalában ugyanakkor 2100-zal csökkent, bár a munkanélküliségi arány mindhárom megyében mérséklődött.

Kiss Ambrus kifejtette: a KSH havi átlagos adatai szerint 22 800 a nemzetközi előírások szerint a munkanélküliek száma, 2900-zal kevesebb, mint tavaly. Zala megyében 7400 munkanélküli szerepel így a nyilvántartásban, ez 800-zal kevesebb a korábbinál, míg az inaktívak száma nem változott a régióban, Zalában 3300-zal emelkedett.

A regisztrált munkanélküliek száma a régióban megközelíti a 75 ezret, Zalában pedig csaknem 30 ezren vannak. Közülük a három megyében összesen majdnem 31 ezer ember tudott elhelyezkedni, Zalában azonban kisebb arányban, alig 10 és fél ezren.

A régiós munkaügyi vezető elmondta: 2007-ben közel 2,6 milliárd forintot használtak fel a decentralizált foglalkoztatási alapból. Ebből képzésre csaknem 1,1 milliárd forintot, közhasznú munkára félmilliárdot, bértámogatásokra pedig szintén mintegy félmilliárd forintot költöttek. Ezen túlmenően mintegy 300 millió forintot rehabilitációs bér- és költségtámogatásokra fizettek ki, munkahelyteremtésre majdnem 200 milliót.

Közmunkában több mint 1200 embert foglalkoztattak, a foglalkoztatásukra közel 800 millió forintot költöttek a régióban, rehabilitációra és decentralizált munkahelyteremtő beruházásokra pedig közel 170 milliót.

Ebben az évben több mint 3 milliárd forintot költhetnek el a Nyugat-Dunántúlon a decentralizált foglalkoztatási alapból, a legnagyobb tétel ebből a képzés, amelyre egymilliárd forintot meghaladó összeget fordíthatnak - részletezte Kiss Ambrus. A foglalkoztatási irányelvek szerint az idén a legfőbb cél a foglalkoztatás bővítése, a foglalkoztatottsági szint növelése. Javítani szeretnék az álláskeresők, munkavállalók foglalkoztathatóságát és alkalmazkodóképességét - fejtette ki a munkaügyi vezető.

Hozzátette: a szociális segélyezésben részesülők munkába állásának javítása a Nyugat-Dunántúlon kiemelt feladatnak számít. Sokan ugyanis még mindig úgy vélekednek, hogy a segélyből jobban meg lehet élni, mint munkából.

A nyugat-dunántúli régióból elsősorban Ausztriába mennek magyarok dolgozni, de egyre élénkül az érdeklődés Szlovénia iránt is. A magyar dolgozókat mindkét országban leginkább a vendéglátásban és a turizmusban látják nagy örömmel.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Fedezze fel a munkaerőpiac digitális lehetőségeit és jogait!

Tudjon meg mindent a bejelentett munkaviszony lekérdezéséről, hogy biztosítva legyen a munkahelyi jogviszonyok átláthatósága. Ismerje meg az... Teljes cikk

Tudjon meg többet a munkahelyi elszámolásokról egy pillanat alatt!

Az idei évben a munkavállalók gépkocsihasználatát továbbra is az útnyilvántartás vagy kiküldetési rendelvény alapján számolják el. Az... Teljes cikk

Legyen naprakész a társadalombiztosítási jogokkal és kötelezettségekkel!

Ismerje meg a BNO kód jelentőségét az egészségügyi diagnózisok és adókedvezmények szempontjából. Használja ki a betegszabadság kalkulátor... Teljes cikk