Megjelent: 5 éve

Workshop, visszajelző beszélgetés, riportok - így telik a Raiffeisen HR-vezetőjének egy napja

Szőke Ildikónak, a több mint 2200 főt foglalkoztató Raiffeisen bankcsoport HR vezetőjének nem könnyű kiválasztania egy napot, amely hiteles betekintést mutat abba, milyen izgalmasak is általában a mindennapjai. Az Ildikó által bemutatott munkanapba workshopok, értekezletek, egy autós szendvicsebéd és egy fejvadásszal történő beszélgetés is belefér.

A reggel nálam 6.45-kor körül indul. Igen, én nem vagyok korán kelő, inkább este maradok fenn sokáig. A munkába indulásig rendelkezésre álló idő nagy részét ma már magamra fordíthatom, mivel 17 éves nagyfiamnak már nem igazán van szüksége az istápolásomra. A szendvicsét azért még én készítem. A HÉV-megállóban vagy az iskola előtt válunk szét, ez mindig az ő döntése. Ha utóbbi, akkor az a 15-20 perces együtt töltött idő az autóban mindig nagyon jó napindítás nekem.

Forgalomtól függően kb. 1 óra alatt érek be az Akadémia utcába. Megtanultam ezt az időt hatékonyan felhasználni. 15-20 percet töltök azzal, hogy spirituálisan ráhangolódjam a napra, ez az energizáltságom és lelki jóllétem szempontjából rendkívül fontos. Aztán telefonálgatok, és ha nagyon áll a forgalom, levelezek is.

Fél 9 körül érek be, és a reggeli kávé, mostanában inkább tea mellett dolgozom tovább az emaileken.

Raiffeisen Bank

9-11 óra között különböző területekről meghívott vezetők csoportjával workshopolunk, melynek során a megújított teljesítmény menedzsment gyakorlatunk és a javadalmazás jövőbeni kapcsolatát vitatjuk meg. Számomra fontos, hogy minden változás mögött, amit kezdeményezünk, üzleti igény van, így a megoldásaink kidolgozásába, a bevezetés megtervezésébe bevonjuk a területeket, azok képviselőit. A 3 órára tervezett program célja, hogy egyrészt megismertessük szakmai elképzelésünket, másrészt a vezetőkkel együtt felmérjük ezek lehetséges hatásait a különböző célcsoportokra. Ennek alapján van lehetőségünk, ha szükséges módosítani a koncepción, illetve a kommunikációhoz is értékes inputokat nyerünk.

A workshop még nem ér véget, amikor már autóba kell ülnöm, hogy a Késmárk utcai központunkba érjek 11.45-re. Itt az egyik budapesti lakossági régiónk fiókvezetői értekezletéhez csatlakozom. A témák, melyekről a fiókvezetők beszélgetést kezdeményeztek velem: a jövő évi bérköltségek tervezett alakulása, ehhez kapcsolódóan bérfejlesztési lehetőségek ismertetése. A munkatársak motiválásának, megtartásának, fejlesztésének jövőbeni lehetőségei, központilag tervezett akciók. Engem pedig az is érdekel, hogy ők helyben mit tesznek a közösségépítés, motiválás érdekében.

1-kor indulok vissza az Akadémia utcai központba, és ez alkalommal az autóban szendvics ebédelek, közben elintézem a telefonos visszahívásokat is.

2-3 óra között egyéni visszajelző beszélgetést folytatok az egyik kollégámmal. Negyedéves időtáv tekintetében nézünk vissza, illetve tekintünk előre a kitűzött célokkal kapcsolatban. Ezeket a visszajelző beszélgetéseket igyekszem nem túl formálisra venni, és az új TM megközelítésünket alkalmazva, inkább az erősségekre, egyéni javaslatokra, kezdeményezésekre fókuszálni. Hiszem, hogy ettől mind az elköteleződés a célok iránt, mind az általános elégedettség, és ezeken keresztül a teljesítmény is erősödik.

Raiffeisen Bank

A 25 fős csapatomból jelenleg 9 kolléga riportol közvetlenül nekem, többségükkel 2-3 heti rendszerességgel 1on1 meetingek formájában is összeülünk. Ezek részben szakmai, részben fejlesztő, coaching típusú beszélgetések, melyekből kölcsönösen tanulunk, töltekezünk.

3-4 között egyeztetésem van az IT/Ops területért felelős vezérigazgató-helyettessel, a banki szintű operációs költségek alakulásáról, ezen belül is az általa felügyelt területek bérköltségének alakulásáról.

4-kor külső helyszínen kávézom az egyik prominens fejvadász cég vezetőjével, akivel átbeszéljük a munkaerőpiacon tapasztalható trendeket, ezen belül is a bankszektor történéseit, a jelentősebb mozgásokat és azok várható következményeit.

Nagyon örülök, amikor meghívást kapok az üzleti területek összejöveteleire, ahol beszélgetünk, véleményt cserélünk, és kölcsönösen formáljuk egymás nézeteit a különböző HR kihívásokban, ügyekben. A HR fejlesztési témák különösen közel állnak a szívemhez, ezért ha úgy adódik, nagy örömmel viszek közvetlenül is projektet. Ilyen jelenleg a rotáció keretrendszerének kialakítása, vagy a címrendszer megújítása a bankban, melyen nem HR-esekkel, hanem a szervezet különböző területeiről és szintjeiről önként jelentkező kollégákkal dolgozom együtt.

Raiffeisen Bank

5 órától utolsó körben beszélgetek egy jelölttel az egyik üzleti területünkön megüresedő vezetői pozícióra. Elsősorban a kulturális illeszkedést, az ambíciókat, tettrekészséget, teljesítmény- és fejlődési potenciált fürkészem benne.

Miután távozik, 6 órakor belenézek újra az emailekbe, rendezem, továbbítom, illetve megválaszolom azokat. Eközben 2 kollégám is jelzi, hogy mielőtt elmegyek, beszélnünk kell sürgős, fontos témákban, amikkel napközben nem tudtak elkapni. Miután ezeket egyeztetjük, fél 7 körül átöltözöm futóruhába, és útközben hazafelé az Omszki-tó körül a nemrégiben kiépült kiváló és biztonságos futópályán futok egy pár kilométert.

Fél 8 körül érek haza. A következő 2 óra a családé. Közös vacsora készítés, vacsorázás, majd rendrakás, és közben a napvégi nagy beszélgetés. A fiam csak a vacsorázás részben vesz részt (kamasz lévén ennek is nagyon örülünk…), a többi rám és mindig segítőkész férjemre marad.

Jelenleg MBA-zek, így fél 10-től az egyik határidős házi feladat befejezése vár rám, miközben rövid időre belenézek a Facebook, illetve LinkedIn hírfolyamába is...

Ezt követően éjfél körül nincs gondom az elalvással…
  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.03.073 Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Így látták a HR vezetők 2021-et: Jagudits Ákos, Astotec Automotive

„Merjünk alultervezni, ezzel előrébb leszünk.” Egy tanulságos mondat Jagudits Ákos számára ebből az évből. Az osztrák hátterű, 1000 fővel... Teljes cikk

Így látták a HR vezetők 2021-et: Tóth Zsuzsanna, Vodafone

Hibrid munkavégzés, amiben a munkavállaló dönt, meetingmentes időszakok és maximalizált megbeszélésidőtartam a munka-magánélet egyensúlyának... Teljes cikk

Nem képzettséget, hanem potenciált és elkötelezettséget keresünk - Nyeste Ágnes, JYSK

Fontos az attitűd, a tulajdonosi szemlélet, a fejlődési potenciál. Ha ez megvan valakiben, akkor a vállalat támogatja az előrejutást - mondja Nyeste... Teljes cikk