A cégek igényeihez igazodó szakképzést ígérnek

A cégek igényeihez igazodó szakképzést ígérnek A piaci igényekhez igazodó szak- és felnőttképzést, átlátható, egyszerű foglalkoztatási támogatási szisztémát és új, korszerű munka törvénykönyvet ígért Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SzMM) államtitkára a 3. Personal Hungary kiállítás megnyitóján, írja a Napi Gazdaság.

  Diákok fejleszthetik pénzügyi ismereteiket

  Az legfontosabb tárgyak között kellene lennie a pénzügyi ismeretek oktatásának a diákok szerint, akik körében kedvelt téma a pénz. A megtakarítási és befektetési szokások átalakulásának kulcsa abban van, hogy a fiatalok felkészültebbek legyenek a témát illetően. Az idei tanévtől 60 iskola közel 3 ezer középiskolás diákja tanulja meg, hogyan bánjon okosan pénzével, későbbi jövedelmével, megtakarításaival.

   Átvállalnák a vállalatok a kötelező tandíjat

   A cégek készek átvállalni a két év múlva bevezetendő tandíjat a tanulóktól, ha azok piacképes ismereteket szereznek képzésük során. A jelentkezőknek bölcsen kell választani a képzőhelyek közül, ugyanis több vállalatnál listát vezetnek azokról az intézményekről, amelyeknek a diplomáját tartják valamire - írja a Napi Gazdaság.

    Utólagos képzési díjból diplomásadó lehet?

    A Magyar Nemzet információja szerint az utólagos tandíj kérdése lesz az egyik legfontosabb téma a hét végi balatonőszödi kormányülésen. A lap úgy tudja, a kormány azért támogatja az utólagos képzési hozzájárulást az azonnali tandíjjal szemben, mert az utólagos fizetés egyfajta járulékfizetésként funkcionálna, amely később úgynevezett diplomásadóként könnyen kiterjeszthető lenne valamennyi felsőfokú végzettségűre, függetlenül attól, mikor szerezte az oklevelét.

     Csák a menedzserképzésről: sok az inas, kevés a legény

     Rangsorolni kellene a menedzseriskolákat, hogy mind a vezetőpalánták, mind a vállalatok tisztában legyenek az intézmények által kiadott diplomák értékével, véli Csák János. Az mfor.hu Staféta című sorozatában a Helikon jelenlegi tulajdonosa válaszol Hernádi Zsolt, a MOL igazgatósága elnökének kérdésére.

      Összefogna a versenyszféra a szakképzésért

      A gazdasági élet szereplői lépten-nyomon hangoztatják a szakképzés problémáit. Most úgy tűnik, összefognak és a tettek mezejére lépnek. Mindez persze elemi érdekük, mivel a munkaügyi tárca elemzése szerint a hazai vállalkozások 17 százaléka nem talál megfelelő munkaerőt, s ezeknek a cégeknek a fele hiába keres szakmunkásokat - írja a Világgazdaság.

       Országos kompetenciamérés a diákok fejlesztéséért

       Több mint négyszázötvenezer általános- és középiskolás diák vesz részt májusban az országos kompetenciamérésben. Az eddig példátlan nagyságrendű vizsgálattal országos és iskolai szintű elemzés készíthető a magyar diákok matematikai és szövegértési képességeiről. A szaktárca az eredmények alapján intézkedési csomagot tervez.

        Túl sok a jogász Magyarországon

        A szorosan vett jogászszakmának hosszú távon nincs szüksége annyi végzett hallgatóra, amennyien az egyetemek jogi karain évről évre végeznek - mondta Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) elnöke. A kialakult versenyhelyzet kedvez az állami szférának, mert így a legalkalmasabbakat foglalkoztathatják a "kínálatból" - írja a Napi Gazdaság.

         További cikkek
         Öt szakszervezet állt ki az iskolák 19-ei újranyitása ellen

         "Az oktatási intézmények zárását vagy nyitását sem lehet elválasztani a munkaerőpiaci szabályzóktól" - áll a szakszervezetek közleményében. Teljes cikk

         PSZ: a pedagógusok 87 százaléka nem nem menne vissza az iskolába hétfőn

         A több mint 9 ezer fő megkérdezésével készült felmérés szerint a pedagógusok 18 százaléka jelezte, hogy táppénzzel, szabadsággal vagy a... Teljes cikk

         10 ezer teszttel segíti az iskolanyitást a főváros

         A főváros 10 ezer tesztet oszt szét, amivel a diákokat és a pedagógusokat szűrhetik az iskolák. Teljes cikk

         Nagyot zuhant a nyelvvizsgázók száma 2020-ban

         Idén 115-120 ezer nyelvvizsgázóval számolnak. A vizsgák 60-65 százaléka szokott sikeres lenni. Teljes cikk

         Szigorú óvintézkedések mellett tehetnek szakmai vizsgát a szakképzésben tanulók

         A gyakorlati vizsgákat az iskolák az általuk meghatározott időpontban tarthatják meg. Teljes cikk

         Hírek RSS-ben