kapubanner for mobile
Megjelent: 13 éve

A gazdasági szakokra tódultak a diákok

Tíz százalékkal több nő jelentkezett az idén egyetemre vagy főiskolára, mint férfi, a felvételizők többsége alapképzésre szeretne bejutni, és a gazdasági szakokra vágynak a legtöbben. A legidősebb jelentkező 72 éves, és volt olyan személy is, aki 40 helyre adta be a lapját.

A felsőoktatásba felvételizők több mint harmada érettségit is tett az idén, közülük legtöbben gazdasági területen folytatnák tanulmányaikat szeptembertől. A most érettségiző fiatalok közül szinte mindenki nappali képzésre vágyik, alapképzést 84 százalékuk választott. Az összes jelentkező közül a legtöbben 3 helyre adták be jelentkezésüket.

A legtöbb jelentkező -– mintegy 30 ezer -–1992-ben született, a legfiatalabb 1995-ben látta meg a napvilágot. A legidősebb pedig 1939-es születésű, és a Szegedi Tudományegyetemre jelentkezett, fizika szakra.

A legnépszerűbb alapszakok körében idén sem történt nagy változás: a lista élén továbbra is a gazdálkodási és menedzsment szak és a turizmus-vendéglátás állnak. A harmadik a pénzügy-számvitel.

A műszaki szakok közül a mérnök informatikus, a gépészmérnöki, a villamosmérnöki és a programtervező informatikus szerepel a top15-ös listán, ám egyetlen egy természettudományi szak sem tudott az élre kerülni. Az osztatlan képzések közül a jogászképzés volt annyira népszerű, hogy bejusson az élbolya. Az idén új szakként az óvodapedagógus is az élre került -– az idén a 14., tavaly viszont csak a 18. legnépszerűbb szak volt, mos megelőzte a pszichológiát is, amely nem is jutott be a 15-ös listába. A kommunikáció és az andragógia viszont évek óta őrzi előkelő helyét.

A legnépszerűbb alapszakok és osztatlan képzések 2011-ben
1. gazdálkodási és menedzsment (13 514 jelentkező)
2. turizmus-vendéglátás (8328 jelentkező)
3. pénzügy és számvitel (7137 jelentkező)
4. kereskedelem és marketing (7080 jelentkező)
5. mérnök informatikus (6887 jelentkező)
6. gépészmérnöki (6742 jelentkező)
7. kommunikáció és médiatudomány (6462 jelentkező)
8. jogász (6328 jelentkező)
9. andragógia (5456 jelentkező)
10. nemzetközi gazdálkodás (5275 jelentkező)
11. műszaki menedzser (4977 jelentkező)
12. ápolás és betegellátás (4463 jelentkező)
13. villamosmérnöki (4410 jelentkező)
14. óvodapedagógus (3706 jelentkező)
15. programtervező informatikus (3539 jelentkező)

A mesterszakok közül továbbra is a tanári a listavezető, a vezetés és szervezés, illetve a nemzetközi tanulmányok követi. A hatodik helyen álló kommunikáció és médiatudomány mesterszak mellett a top10-ben minden képzés gazdasági: a pénzügy, a marketing, a vállalkozásfejlesztés, az emberi erőforrás tanácsadó, a nemzetközi gazdaság és gazdálkodás, valamint a logisztikai menedzsment MSc-szakokra vágynak a jelentkezők.

A legnépszerűbb mesterszakok 2011-ben
1. tanár (7183 jelentkező)
2. vezetés és szervezés (1799 jelentkező)
3. nemzetközi tanulmányok (1124 jelentkező)
4. pénzügy (1049 jelentkező)
5. marketing (1018 jelentkező)
6. kommunikáció- és médiatudomány (973 jelentkező)
7. vállalkozásfejlesztés (941 jelentkező)
8. emberi erőforrás tanácsadó (854 jelentkező)
9. nemzetközi gazdaság és gazdálkodás (824 jelentkező)
10. logisztikai menedzsment (681 jelentkező)

Felsőfokú szakképzésen az idegenforgalmi szakmenedzser képzés toronymagasan vezeti a mezőnyt. Ezt követi a csecsemő- és gyermeknevelő-gondozó és az ifjúságsegítő. A banki szakügyintéző viszont -– az idén először -– megelőzte a vendéglátó szakmenedzsert.

A legnépszerűbb felsőfokú szakképzések 2011-ben
1. idegenforgalmi szakmenedzser (3208 jelentkező)
2. csecsemő- és gyermeknevelő-gondozó (1552 jelentkező)
3. ifjúságsegítő (1537 jelentkező)
4. banki szakügyintéző (1520 jelentkező)
5. vendéglátó szakmenedzser (1479 jelentkező)
6. nemzetközi szállítmányozási és logisztikai szakügyintéző (1464 jelentkező)
7. pénzügyi szakügyintéző (1434 jelentkező)
8. reklámszervező szakmenedzser (1268 jelentkező)
9. web-programozó (1228 jelentkező)
10. kereskedelmi szakmenedzser (1163 jelentkező)

A 2011-ben már többen jelentkeztek a felsőoktatásba elektronikus úton, mint ahányan a hagyományos formát választották: csaknem 81 ezren éltek az e-felvételi lehetőségével, szemben a 60 ezernyi hagyományos módon jelentkezővel. Összesen 140 685-en adták be jelentkezésüket, tavaly ennél négyszázzal voltak kevesebben.

A legférfiasabb és a legnőiesebb szakok

Az első helyes jelentkezések több mint 87 százaléka államilag támogatott helyre irányult. "Érdekesség, hogy a jogi és igazgatási, valamint a gazdaságtudományok képzési területen az átlagosnál nagyobb a költségtérítéses jelentkezések aránya. Az orvos- és egészségtudományi, művészeti vagy természettudományi képzés első helyes jelentkezései viszont szinte kizárólag államilag támogatott helyeket céloztak" -– mondta Kiss László, az Educatio Nonprofit Kft. elemzője.

Peruból is jönnének

Külföldről 2700-an jelentkeztek, az uniós államokon kívül Norvégiából, Peruból, Kanadából és az Egyesült Államokból is pályáznak a magyar felsőoktatásba.

A női többség elsősorban az egységes, osztatlan képzéseken, a mesterképzéseken, valamint a felsőfokú szakképzéseken jelentős, az alapképzéseken kiegyenlítettebb a nemek aránya. A "legférfiasabb" terület az informatika és a műszaki, ezek 80-90 százalékos férfi elsőhelyes jelentkezői arányukkal megelőzik még a nemzetvédelmi és katonai képzést is. A legnagyobb arányú női többség ugyanakkor a pedagógusképzést (81,1 százalék), az orvos- és egészségtudományi (78,8 százalék), a bölcsészettudományi (74 százalék), a társadalomtudományi (69,9) és az összességében kis létszámú művészetközvetítés (66,2 százalék) képzési területeket jellemzi.

  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Így viszonyulnak az európaiak a nyelvtanuláshoz

A megkérdezettek szerint több munkalehetőség közül válogathat, aki megtanul egy új nyelvet. Teljes cikk

Ingyenes akkreditált továbbképzés indul tanároknak

Díjmentes, online elvégezhető, akkreditált pedagógustovábbképzési lehetőség nyílt a KRÉTA egyre népszerűbb Idegennyelvi Felkészítő Moduljához... Teljes cikk

Siófokon nyitja meg új campusát a Debreceni Egyetem

Siófokon nyitja meg új campusát a Debreceni Egyetem (DE), az erről szóló megállapodást pénteken írták alá a felsőoktatási intézmény és a város vezetői. Teljes cikk