Megjelent: 7 éve

A kisvállalkozások borúsabban látják a jövőt

Az elmúlt hat hónapban több dinamikusan növekvő gazdaságban esett vissza jelentősen az üzleti bizalom, azonban még így is magasabb szinten maradt, mint a fejlett országok többségében.

Ez egyfajta figyelmeztetés a gazdasági élet szereplőinek, hogy maradjanak rugalmasak, és továbbra is számoljanak a helyzet változékonyságával - állítja a Regus felmérése.

A legfrissebb Regus Business Confidence Index eredményei szerint, amely 92 ország több mint 24 000 üzletemberének véleményét tükrözi, a bizalom csökkenése különösen a kisvállalkozásokat érinti a mind a fejlődő, mind a fejlett gazdaságokban. Ez azért különösen aggasztó, mert a kis- és középvállalkozások jelentik a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés motorját. A legnagyobb nehézséget többek között a megfizethető hitellehetőségek és a kiegyensúlyozott bevételek hiánya okozza a válaszadók számára, mely rámutat a rugalmasan igénybe vehető üzleti szolgáltatások szükségességére.

A felmérés legfontosabb megállapításai a következők:

 • Nemzetközi viszonylatban a bizalom szintje 2 százalékponttal 111-re csökkent, vagyis alig változott a hat hónappal ezelőtti helyzethez képest. Magyarországon 6 ponttal esett 2012 áprilisa óta, így 80 pont után jelenleg 74 ponton áll.
 • A bevételnövekedésről beszámoló magyar vállalatok aránya fél év alatt 26 százalékról 22 százalékra csökkent, míg a profitot elkönyvelők aránya közel azonos maradt.
 • A hazai kisvállalkozások és az újonnan induló cégek számára a következő tényezők jelentik a legnagyobb kihívást:
  - értékesítés (61 százalék)
  - adminisztratív jellegű feladatok (46 százalék)
  - szakmai kapcsolatok kiépítése (39 százalék)-
 • A magyar válaszadók szerint az alábbi kormányintézkedések jelentős segítséget nyújthatnának a kisvállalkozásoknak és az újonnan induló cégeknek:
  - adókedvezmények biztosítása (75 százalék)
  - alacsony kamatozású kölcsönök nyújtása (67 százalék)
  - információs szolgáltatások (41 százalék)

  "Az áprilisi jelentés óta stagnálás figyelhető meg az üzleti bizalom terén, amelyhez jelentős visszaesés is társul egyes gyorsan fejlődő gazdasásokban" - mondta a felmérés eredménye kapcsán Christoph Volni, a Regus magyarországi vezetője. "Ez arra enged következtetni, hogy a mérséklődő kereskedelem az európai és a nyugati gazdaságokban, valamint az egyes országokra jellemző sajátos tényezők negatív hatással vannak a gazdasági életre. Különösen meglepődtünk azon, hogy a vállalkozók és a kisvállalkozások körében tulajdonképpen nem volt tapasztalható fejlődés. Jó hír lehet viszont, hogy a bevételnövekedést elkönyvelő vállalkozások aránya világszerte alig változott, a profitok pedig kis mértékben növekedtek."

  Christoph Volni úgy fogalmazott: "A válaszadók a likviditás javításának eszközeként az elérhető árú és rugalmas üzleti szolgáltatásokat nevezték meg, különösen a működési költségek terén, mint például az irodahelyiség, az adminisztratív támogatás és az értékesítés/marketing. A megkérdezettek 45 százaléka például arról számolt be, hogy a visszaesés idején az egyik legnagyobb terhet a rugalmatlan irodabérleti díjak jelentették. A rugalmas szolgáltatások révén a vállalkozások hatékonyabban működhetnek, valamint hitelfelvétel nélkül fordíthatnak pénzt befektetésekre egy olyan időszakban, amely nem kedvez a fedezetnyújtásnak."
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter