Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

"A nemzet jövőjét határozza meg, hogy sikerül-e a roma felzárkóztatás"

Nem egyszerűen emberiességi kérdés, sok dologban az egész ország, a többségi lakosság jövőjét is meghatározza, hogy sikeres lesz-e a romák felzárkóztatása - vélekedett Balog Zoltán csütörtökön egy bécsi rendezvényen.

A hatszázezer magyarországi roma mintegy fele mélyszegénységben él - mutatott rá az emberi erőforrások minisztere a bécsi magyar nagykövetségen egy vitaesten. Kiemelte, hogy a szakképzettség hiánya munkanélküliséghez vezet, s hogy az átlagos várható élettartam Magyarországon a romák körében tíz évvel alacsonyabb az országos átlagnál. "Ilyen nagyságrendű problémával állunk szemben" - hangsúlyozta. A romák integrációja ezért "stratégiai jövőkérdés" is - mondta.

A Fidesz-KDNP kormány eddigi intézkedéseit ismertetve hangsúlyozta, hogy meglátása szerint nem lehet csupán szociálpolitikai oldalról megoldani a problémát, oktatáspolitikai és foglalkoztatáspolitikai megközelítésre is szükség van.

A pódiumbeszélgetésen szintén részt vevő Izsák Rita, az ENSZ független szakértője alapvető fontosságúnak nevezte, hogy fel kell építeni a büszkeséget, és erősíteni kell az identitástudatot a romákban. A témával kapcsolatban megjegyezte azt is: nézete szerint a média gyakran olyan általánosító képet tükröz vissza a romákról, amellyel nem minden roma származású ember tud azonosulni, ezért nehezen találja meg identitását. A szakértő, aki, mint mondta, ő maga is romának vallja magát, hangsúlyozta a roma összefogás fontosságát is. Úgy vélekedett: a roma közösség ma jobbára "mások jóindulatára" van utalva, ezzel szemben jobban szervezettnek kellene lenniük, hogy képviselni tudják érdekeiket - mondta.

Balog Zoltán úgy vélekedett: "nemcsak a kisebbségnek kell megtanulnia, hogy maga is képes legyen a cselekvésre, de a többségi lakosságnak is meg kell tanulnia, hogy ne atyáskodó legyen a hozzáállása". Nem mentorokra, hanem partnerségre van szükség - tette hozzá. Úgy vélte, ez olyan pont, amelyben a magyar roma-stratégián még lehet fejleszteni.

Joannisz Dimitrakopulosz, az EU Alapjogi Ügynökségének (FRA) kutatási igazgatója felidézte, hogy az Európai Bizottság felkérésére a FRA tíz országra kiterjedő tanulmányt készített. A 2011-ben közzétett felmérés egyöntetűen azt mutatta, hogy a környezetükben élő, nem roma lakossághoz képest a romáknak minden országban rosszabbak voltak az esélyei az iskolázottságra, az elhelyezkedésre, az egészségügyi rendszerhez való hozzáférésre. Ez azt mutatja - mondta a szakértő -, hogy a speciális nehézségekkel küzdő területek fejlesztése mellett a hátrányos megkülönböztetés ellen is küzdeni kell.

Andrzej Mirga, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) romaügyi főtanácsadója az EU keretében született nemzeti romastratégiákkal kapcsolatban rámutatott többek között az adatgyűjtés nehézségeire. A stratégiák egy része kijelenti, hogy mérhető eredményekre van szükség, ugyanakkor egyes országokban a törvények tiltják az etnikai alapú adatgyűjtést. Sürgető feladatként jelölte meg az eddig elköltött források hatásvizsgálatát is. Lengyelországot hozva példaként rámutatott, hogy ha nagyon sok a közreműködő partner, akkor kevesebb forrás jut a valódi címzettekhez.

A három bécsi magyar diplomáciai képviselet - a kétoldalú, az ENSZ- és az EBESZ-nagykövetség - közös szervezésében megvalósult rendezvény a Jogok, esélyek, perspektívák elnevezésű programsorozat része.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter