Megjelent: 11 éve

A románok dolgoznak a legtöbbet az EU-ban

Sokkal többet dolgoznak az új tagállamokban az alkalmazottak, mint a régiekben, és ebben a "munkaversenyben" a románok vezetnek - szerepel abban a felmérésben, amely az Európai Unió tagállamainak munkaidejét vizsgálta - írja a Napi Gazdaság. Hiába azonban a sok munkaóra, ha Nyugat-Európában jobb a munka hatékonysága.

images

Egy átlag romániai munkás francia kollégájánál mintegy háromszáz órával, azaz 7,2 munkahéttel dolgozik többet évente - derül ki, ha a huszonhét tagállam első és utolsó helyezettjeit hasonlítjuk össze. Statisztikailag Romániában 1856 ledolgozott óra jut átlagban egy alkalmazottra, míg az európai átlagérték 1744 óra.

A bukaresti Új Magyar Szó által megkérdezett szakemberek szerint a volt szocialista országokban még mindig a mennyiségre helyezik a hangsúlyt a munkaadók és a dolgozók is.

Attól függetlenül, hogy egy alkalmazott hat-hét óra alatt be tudná fejezni a munkáját, végig kell ülnie az előírt nyolc-kilenc órát a munkahelyén, ami nem ösztönöz hatékony, gyors munkára. A régi tagállamokban egyébként az átlagos heti munkaidő 1,6 órával rövidebb, mint az újonnan, 2004-ben és 2007-ben csatlakozott országokban - írja a Napi Gazdaság.

Egészségkárosodáshoz vezethet

A szakszervezetek riasztónak tartják a tendenciát, hogy az alkalmazottak egyre többet dolgoznak, és igyekeznek a vállalatokkal egy kímélőbb munkapolitikát elfogadtatni. A komoly munkaterhelés fáradtsághoz, hosszabb távon kiégéshez vezet, ami határozottan rontja a teljesítményt és az egészséget. Nem véletlen, hogy a stresszhez és munkához kapcsolódó pszichoszomatikus betegségek aránya nagyon magas az új EU-tagállamokban.

Csökkenőben a munkaidő, de a bér is...

Igaz az is, hogy a tendencia a jelenlegi gazdasági válsághelyzetben a munkaidő csökkenése felé mozdul el, azonban ez merőben más jellegű, mint amit a szakszervezetek szorgalmaznak. Az Európa-szerte megfigyelhető munkaóraszám-csökkentés kényszerű bércsökkenéssel jár együtt, s a vállalatok válságkezelő intézkedéseinek része, így nem növeli a munkavállalók "kényelemérzetét".

monster.hu
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter