Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

A viselkedés és a gesztikuláció árulkodik az állásinterjún

images

images

Egy személyzeti tanácsadó elsősorban a főbb személyiségi jellemzőkre koncentrál, nem tévesztve szem elől a megjelenést és a metakommunikáció árulkodó jeleit sem - sorolta Juhász Csongor, a Pro-Humán Munkaerő Szolgáltató és Tanácsadó Kft. vezetője.

A tanácsadó egyik feladata lehet az idegen nyelvi tudás szintjének vizsgálata is. Az állást kínáló cég HR-vezetője az illető vállalati kultúrához, pozícióhoz való illeszthetőségét méri, és próbálja felmérni a szakmai céljait, területi-fejlődési ambícióit is.
A személyzeti vezető feladatkörébe tartozik a bérezéssel kapcsolatos megegyezés is - hangsúlyozta Juhász Csongor.
Bármilyen területről legyen szó, a szakmai alkalmasság elengedhetetlen feltétel, így az adott terület szakmai vezetője - aki lehet akár a jelentkező jövőbeli felettese is - vizsgálja a jelölt referenciáit, tájékozódik az objektív szakmai ismeretek szintjéről, beszélgetések, tesztek segítségével.

Az állásinterjú részét képezik a szakmai kérdések is, amelyeket nyilvánvalóan nem a HR-vezető, hanem a szakmai vezető tesz fel, hiszen ő az illetékes, különösen egy olyan speciális területen, mint például az elektronika - erősíti meg Dombi Márton, az Epcos Elektronikai Alkatrész Kft. humánpolitikai igazgatója.

Egy ilyen háromoldalú beszélgetésen a személyzeti vezetőnek kell az állásinterjúhoz szükséges légkört megteremtenie, valamint rá kell hangolnia a jelöltet az őszinte kommunikációra. Egy barátságosabb légkörben már könnyebben létrejön az érdemi eszmecsere a pályázó és a majdani felettese között, akár szakmai kérdésekben is. Amikor azonban a javadalmazásról és a nyelvismeretről esik szó, akkor ismét a személyzeti vezető veszi át a stafétabotot.

Kérdés nélkül is számos információhoz lehet jutni az interjú során, hiszen sokat elárul a lehetséges munkavállaló viselkedése, gesztikulációja - hívta fel a figyelmet Dombi Márton.

Világgazdaság

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A munkahelyi boldogtalanság valódi okai és jellemzői

A munkájukkal és a körülményekkel elégedetlen munkatársakkal nem lehet hosszú távú sikereket elérni. A legtöbb cégvezető, habár tisztában van... Teljes cikk

A leggyakoribb kérdések és tévhitek a SEO-val kapcsolatban

Azok, akik értenek a SEO műfajához, sok mindent láttak és tapasztaltak már a munkájuk kapcsán. Az ő segítségükkel lehet elkészíteni egy top 10-es... Teljes cikk

Így utazz biztonságosan

Az utazás egy sokak által kedvelt hobbi és kikapcsolódás. Sok munkavállaló indul a nyári szabadság alkalmával útnak, hogy aktívan pihenje ki a... Teljes cikk