Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Andor: Hasznot hajtanak a bevándorlók

Még tovább szigorítanák a bevándorlók szociális ellátásának szabályait a britek, eközben az unió vezető tisztségviselői nonszensznek tartják, hogy olyan alapvető elvet korlátoznának, mint a szabad mozgás elve. Andor László továbbra is azzal érvel: a vendégmunkások több hasznot hoznak, mint amennyibe kerülnek, ráadásul körükben kevés a munkanélküli.

Jelentősen még tovább szigorítaná az uniós társállamokból érkező munkavállalók szociális ellátásának nem egészen két hete megszigorított szabályozását a brit kormány.

A Konzervatív Párt vezette brit kormánykoalíció és személyesen David Cameron miniszterelnök az utóbbi hetekben - különösen a román és a bolgár munkavállalókkal szembeni átmeneti korlátozások január 1-jei lejárta előtt és azóta is - folyamatosan hangoztatja London igényét az unión belüli szabad munkaerőmozgás újraszabályozására. Emellett korlátozták a bevándorlók szociális ellátásokhoz való hozzáférését: az első három hónapban nem kérhetnek munkanélküli segélyt.

Most kormányzó Konzervatív Párt csaknem száz képviselője pedig olyan törvényt követel, amely lehetővé tenné az EU-jogszabályok vétóját a brit parlament számára.

Iain Duncan Smith munka- és nyugdíjügyi miniszter a The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozva kijelentette: szeretné elérni, hogy az Európai Unió más tagországaiból érkezők elől akár két évre is el lehessen zárni a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásait.

Duncan Smith szerint lehetővé kell tenni, hogy a brit kormány a szociális juttatások hozzáférhetővé tétele előtt megkövetelhesse az uniós bevándorlóktól "Nagy-Britannia iránti elkötelezettségük demonstrálását", valamint annak bizonyítását, hogy életvitelszerűen, hosszabb ideje tartózkodnak az országban, dolgoznak és hozzájárulnak a brit gazdasághoz.

A szakminiszter szerint az átmeneti időszak "lehet egy év, lehet két év", és a brit kormány ennek letelte után minősítené jóléti ellátásra jogosult nagy-britanniai lakosnak a külföldi EU-munkavállalókat.

Az EU soha nem menne bele a szabad mozgás korlátozásába

Eközben Martin Schulz a The Observer című vezető baloldali vasárnapi brit lapnak kijelentette: az unión belüli szabad mozgás elvének érvényesítése az EU egyik legnagyobb sikere. "Ez alapelv és ugyanúgy nem képezi újratárgyalás alapját, mint ahogy az áruk, a szolgáltatások és a tőke szabad áramlásának elve sem újratárgyalható" - fogalmazott az EP német szociáldemokrata elnöke. Egy ilyen jellegű szerződésmódosításhoz az összes tagország egyhangú támogatása és ratifikálása lenne szükséges, és az Európai Parlamentben is el kellene fogadtatni, itt azonban e kezdeményezés szinte biztosan elbukna.

Az EP egyik alelnöke, a brit Liberális Demokratákat képviselő Edward McMillan-Scott szintén azt mondta a The Observernek, hogy a szabad mozgás alapelvének módosítása "soha nem menne át" az EU miniszteri tanácsán, sem az Európai Parlamenten. Ha a globalizálódó világban az EU felülvizsgálná a nyitott piacok és a nyitott határok alapelvét, azzal saját magának okozna károkat - tette hozzá a brit politikus.

Az Európai Bizottság alelnöke, Viviane Reding is élesen bírálta a brit politikusokat, akik - szavai szerint - a hazai problémákról igyekeznek elterelni a figyelmet az EU-munkavállalókkal szembeni retorikával.

"A brit szociális ellátórendszernek hasznosak a külföldi munkavállalók"

A brit jóléti kasszának jelentős nettó haszna származik abból, hogy Nagy-Britanniában uniós bevándorlók dolgoznak - mondta vasárnap a BBC-nek Andor László.

Andor László az interjúban kijelentette: lehet, hogy a brit szociális ellátórendszer "kissé nagyvonalúbb" az európai átlagnál, ám a külföldi EU-munkavállalók összességében sokkal kevesebb ellátást és kedvezményt vesznek igénybe, mint amennyit adók és járulékok formájában a brit szociális kasszába befizetnek.

Arra a riporteri felvetésre, hogy nem csupán a kormányzó brit Konzervatív Párt, hanem a baloldali ellenzék vezető ereje, a Munkáspárt részéről is szigorítást szorgalmazó nyilatkozatok hangzottak el az utóbbi időben, Andor László kijelentette: érthető, hogy a Munkáspárt politikusaira is nyomás nehezedik ebben az ügyben, mivel a Labour vezette előző brit kormány döntött úgy a 2004-es keleti EU-bővítés után, hogy nem alkalmazza a lehetséges átmeneti korlátozásokat a kelet-európai EU-tagok munkavállalóival szemben, és ezután az előzetesen vártnál sokkal többen érkeztek az új keleti uniós tagállamokból, főleg Lengyelországból.

Andor László a vasárnapi BBC-interjúban ugyanakkor azt mondta: nem hiszi, hogy a Labour-kormány akkori "előrejelzési kudarca" okot adhat a szabad munkaerőmozgással kapcsolatos "rögtönzött politikusi ötletelésekre". Arra a kérdésre, hogy egyetért-e a munkavállalók és az álláskeresők különböző elbírálásával, amelyre Chuka Umunna, a Munkáspárt árnyékkormányának üzleti ügyekért felelős tagja - a Labour fiatal politikusi nemzedékének egyik legtekintélyesebb képviselője - tett utalást minapi nyilatkozatában, Andor László határozott nemmel felelt, kijelentve: a jogosultságok EU-állampolgárokra vonatkoznak, függetlenül attól, hogy van-e éppen állásuk, vagy nincs.

A román és a bolgár munkavállalókkal szembeni brit politikai és sajtókampánnyal kapcsolatban az uniós biztos hangsúlyozta, hogy "a nagy-britanniai bűnözés nem a románokkal, a hajléktalanság nem a bolgárokkal kezdődött", ezért "abszolút aránytalanság" a helyi szinten kialakuló problémákat e két országhoz kötni.

A román és a bolgár állampolgárok átmeneti munkavállalási korlátozásai január 1-jével jártak le. A Konzervatív Párt vezette brit kormánykoalíció és személyesen David Cameron miniszterelnök már e korlátozások lejárati határidejének közeledtével folyamatosan hangoztatta - és azóta is visszatérően hangoztatja - London igényét az unión belüli szabad munkaerőmozgás újraszabályozására.

Andor László nem először bírálja e brit törekvéseket. London az EU-bevándorlókra vonatkozó szigorítási intézkedések miatt már az utóbbi hetekben is komoly konfliktusba keveredett a magyar EU-biztossal, akinek többszöri kritikus nyilatkozatait éles ellenkritikával fogadták brit politikusok.

A németek is korlátozásokért lobbiznak

Élesen bírálta a bajor miniszterelnök az Európai Bizottság (EB) magatartását az uniós társállamokból érkező munkavállalók szociális ellátása körüli vitában.

A brüsszeli bizottság "szinte minden héten előjön egy újabb ötlettel, amely fenyegeti a német munkahelyeket vagy az európai egység eszméjének lakossági támogatottságát" - mondta Horst Seehofer a Der Spiegel című hírmagazinnak az EB egy állásfoglalásával kapcsolatban, amely szerint nem lehet eleve kirekeszteni a munkanélküli-ellátásból a Németországba érkező uniós állampolgárokat.

Seehofer szerint a bizottság a valóságtól elrugaszkodott álláspontot képvisel. "Elkeserítő, hogy (az EB) mennyire kevéssé érzékeli az európai emberek való világát" - mondta a kisebbik konzervatív kormánypárt, a CSU elnöke a Der Spiegel vasárnapi számában megjelent összeállítás szerint.

Az EB a luxembourgi Európai Bíróság felkérésére készített állásfoglalást a német munkanélküli-ellátásról egy perrel kapcsolatban, amelyet egy Németországban élő román állampolgár indított, amiért elutasították a segélykérelmét. A munkaügyi hivatal arra hivatkozott, hogy a kérelmezőnek nem jár segély, mert soha nem dolgozott Németországban.

Az állásfoglalást a Süddeutsche Zeitung idézte pénteken. Az EB szerint ellentétes az uniós joggal, ha Németországban automatikusan megtagadják a segélyt azoktól az uniós állampolgárságú bevándorlóktól, akiknek még nem volt munkaviszonyuk az országban - írta a lap. A bizottság egy szóvivője pénteken pontosította a testület véleményét, azt mondta, hogy a "gazdaságilag inaktív" uniós külföldiek segélyezését nem írja elő a közösségi jog, de nem lehet automatikusan dönteni, az eseteket egyénileg kell elbírálni.

Brüsszelben "eurokrata őrület" tombol, és ennek megálljt kell parancsolni - reagált Andreas Scheuer, a CSU főtitkára. A bajor konzervatívok "az utolsó erejükig ellenállnak, ha a bizottság luxusirodákban ülő hivatalnokai hozzá akarnak nyúlni a nemzeti szociális ellátórendszerekhez" - fogalmazott a politikus.

A Der Spiegelnek nyilatkozva hozzátette, hogy szerinte Brüsszel a német szociális juttatásokhoz hozzáférést biztosító "szabadjegyet" akar kiállítani a bevándorlóknak. Ha a bizottságon múlna, "csak úgy zakatolnának a jegykiadó automaták Romániában és Bulgáriában" - fejtette ki a CSU főtitkára.

A CSU szerint a román és bolgár állampolgárok munkavállalási korlátozásainak megszűnése miatt a szegénységi - a munkavállalás helyett a szociális segélyek megszerzését célzó - bevándorlás hulláma fenyegeti Németországot, és ezért az "aki csal, az repül" elvet követve szigorítani kell a bevándorlókra vonatkozó szabályokon.

Szakértők szerint az aggodalom alaptalan. A képzett munkaerő egyre nagyobb hiánya miatt "nem kevesebb, hanem több bevándorlóra van szükség" - emelte ki a Der Spiegel összeállításában Clemens Fuest, a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet elnöke.

A kilencvenes években tapasztalt mintázattal ellentétben jelenleg a Németországba érkező bevándorlók képzettségi szintje magasabb a német lakosság egészét jellemző képzettségi szintnél - tette hozzá Michael Hüther, a munkaadói érdekképviseletek szellemi műhelyeként számon tartott kölni IW kutatóintézet vezetője.

Valóban akadnak példák visszaélésre a szociális juttatásokkal kapcsolatban, de Németország így is a kontinensen zajló vándormozgalmak "egyértelmű nyertese" - mondta Marcel Fratzscher, a berlini DIW gazdaságkutató intézet elnöke.

A Der Spiegel hírportálja, a Spiegel Online idézte a legfejlettebb ipari államokat összefogó Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) egy tanulmányát, amely szerint az egész Európai Uniónak "jót tesz" a közép- és kelet-európai tagországok állampolgárainak munkavállalási célú vándorlása, mert a folyamat csökkenti az uniós munkaerőpiac egyenlőtlenségeit.

Az EU-hoz 2004 óta csatlakozott országok térségéből érkező bevándorlók a célországban átlagon felüli arányban találnak munkát, még akkor is, ha hazájukban állástalanok voltak. Nagy-Britanniában például a 2011-12-es időszakban az uniós csatlakozás - 2007 - óta bevándorolt munkaképes korú románok és bolgárok 76 százalékának volt állása, Németországban pedig ugyanez a korcsoportot tekintve az utóbbi öt évben bevándorolt románok és bolgárok 62 százaléka dolgozott - mutatta ki az OECD.
  • 2021.07.31Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Új veszélyeket hozott felszínre a koronavírus-járvány az EU munkaerőpiacán

A munkaerő-kizsákmányolás céljából folytatott emberkereskedelem felszámolására indított művelet keretében 229 embert, köztük 73 emberkereskedőt... Teljes cikk

Rekordütemben nő a foglalkoztatottság Nagy-Britanniában

Rekordütemben, csaknem 200 ezerrel nőtt májusban a fizetett állásokban dolgozó alkalmazotti állomány létszáma Nagy-Britanniában, elsősorban a... Teljes cikk

Románia: Vagy állami fizetés vagy nyugdíj!

A román kormány az állami fizetés és nyugdíj halmozását tiltó, illetve a munkaviszony fenntartására a nyugdíjkorhatár elérése után is... Teljes cikk